A játékvezetői hibák vb-je is volt a dél-afrikai

Vágólapra másolva!
2010.07.13. 17:32
null
De Jong belépője brutális volt, kiállítást azonban nem ért (Fotó: Reuters)
Címkék
Enyhén szólva sem volt hibamentes a játékvezetők tevékenysége a világbajnokságon. Jó néhány súlyos tévedést láthatott a közönség, a bakik pedig többé-kevésbé megpecsételték a károsult csapat sorsát. Az esetek kapcsán ismét felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint mindenképpen szükség lenne valamilyen technikai segítségre, máskülönben életeket „tehet tönkre" ez a gyönyörű játék.

 

 

El se találtam!

A csoportmeccsek során a D csoport egyik nagy esélyese, Németország Ausztrália 4–0-s kiütése után Szerbiával játszott a második körben. A 37. percben Miroslav Klose megkapta második sárga lapját, és mehetett is zuhanyozni, ráadásul alig egy perc múlva már nemcsak ember-, hanem gólhátrányba is került a Nationalelf – végül 1–0-ra kikapott meglepetésre. A bíró tévesen ítélte meg a kiállítást, a Bayern München támadója ugyanis járt volna még egy szóbeli feddés.

MIROSLAV KLOSE MÁSODIK SÁRGA LAPJA (SZERBIA–NÉMETORSZÁG 1–0)
 

Az ellopott amerikai csoda

Elképesztő mérkőzés, egy elképesztő bírói bakival. A szlovén válogatott már 2–0-ra is vezetett az Egyesült Államok ellen, ám a második félidőben Bob Bradley fiai felálltak a padlóról, és egyenlítettek. Sőt a győzelmet is megszerezhették volna, ha a mali játékvezető, Koman Coulibaly nem érvényteleníti les címén Maurice Edu gólját. A középpályás remek ütemben érkezett egy beadásra, és jóval a védők mögül bukkant fel, ahogy ez a felvételeken is jól látszik.

MAURICE EDU MEG NEM ADOTT GÓLJA (EGYESÜLT ÁLLAMOK–SZLOVÉNIA 2–2)
 

Az egyméteres All White-előny

A világbajnokságon sok meglepetés történt, de talán az egyik legnagyobb az volt, hogy Új-Zéland ikszelt a címvédő Olaszországgal. Kis szépséghiba, hogy a vezetést megszerző Shane Smeltz közel egyméteres lesen kotort bele a labdába, amely végül a kapuban kötött ki. Ennek ellenére a címvédőnek illett volna legyűrnie az óceániai csapatot...

SHANE SMELTZ LESGÓLJA ( ÚJ-ZÉLAND–OLASZORSZÁG 1–1)
 

 

Kezeztem, spori. Igen, láttam, uram.

Hiába kiváló csapat a brazil, néha azért őt is megsegíti Fortuna. Dunga gárdája a csoportmeccsek második fordulójában Elefántcsontparttal játszott, és már vezetett, amikor Luís Fabiano megduplázta az előnyt egy parádés cselsorozat után. A Sevilla támadója három afrikai játékost is átemelt, mielőtt a kapuba lőtt volna. Csakhogy az utolsó esernyőnél kézzel tette maga elé a labdát, és bár a francia Stéphane Lannoy mindezt látta, érthetetlen módon megadta a gólt. A kezdőkör felé haladva még meg is kérdezte a csatártól, hogy kezezett-e, mire az őszintén bevallotta, hogy igen.

LUÍS FABIANO KEZEZÉSES „ÁLOMGÓLJA" (BRAZÍLIA–ELEFÁNTCSONTPART 3–1)

Az uruguayi, az uruguayi és az uruguayi

A legnagyobb vitát kiváltó hiba talán az Anglia–Németország nyolcaddöntőben történt. A németek 2–1-es vezetésénél Frank Lampard lécről levágódó bombája egy méterrel a gólvonal mögött esett le, de a partjelző téves intésére az uruguayi Jorge Larrionda nem ítélt gólt. Pedig nagyot változott volna a játék képe, hiszen ezzel kétgólos hátrányból álltak volna fel az angolok – akik valójában 4–1-re kikaptak, és kiestek.

LAMPARD TALÁLATÁT CSAK A JÁTÉKVEZETŐI HÁRMAS NEM LÁTTA (NÉMETORSZÁG–ANGLIA 4–1)
 

Tévez tévesen megadott gólja

Az argentin válogatott minden meccsét megnyerte a csoportkörben, és Mexikóval meccselhetett a legjobb tizenhat között. Diego Maradona legénysége még az első félidőben kétgólos előnyt szerzett, ám a vezető találatot jegyző Carlos Tévez – erős túlzással a stadion másik végéből is kiválóan láthatóan – hatalmas lesről bólintott a kapuba. A Manchester City támadójának Lionel Messi emelte oda a labdát egy kipattanó után, és mivel Roberto Rosetti segítője nem látta a lesen álló csatárt, az olasz spori megadta a találatot.

CARLOS TÉVEZ LESGÓLJA (ARGENTÍNA–MEXIKÓ 3–1)
 

Fabregast elüti a paraguayi kapus

A Spanyolország–Paraguay negyeddöntőn a spanyolok büntetőjénél a játékvezető helyesen újrarúgatta a tizenegyest. Az ismétlés kipattant Justo Villarról, a dél-amerikaiak kapusáról. Erre a labdára csapott le Cesc Fabregas, aki szépen elhúzta a labdát Villar mellett, de lőni már nem tudott, mert a hálóőr meg az ő lábát húzta el. Carlos Batresnek, a guatemalai bírónak ekkor már „nem volt képe" megítélni egy újabb tizenegyest. Pedig kellett volna...

AZ ELMARADT BÜNTETŐ (SPANYOLORSZÁG–PARAGUAY 1–0)
 

Les Suárez „bravúrja" előtt

Uruguay hihetetlen körülmények között ejtette ki Ghánát a negyeddöntőben. A hosszabbítás utolsó percében a mezőnyjátékos, Luis Suárez fantasztikus bravúrt bemutatva előbb lábbal, majd kézzel hárított a gólvonalon. Ez utóbbiért jogosan ki is állították. A pillanatok alatt lejátszódó jelenetsor alatt azonban a játékvezető nem vette észre, hogy mielőtt Suárez lábbal mentett volna, a lövést leadó Stephen Appiah lesről csapott le a labdára. Vagyis szabadrúgást kellett volna ítélnie Uruguay javára...

STEPHEN APPIAH LESEN ÁLLT (URUGUAY–GHÁNA 1–1)
 

De Jong brutális szabálytalansága

Egészen elképesztő szabálytalanság után maradt el az egyértelmű piros lap a világbajnoki döntőben. A spanyol–holland finálé 28. percében Nigel de Jong teljes erőből beletalpalt Xabi Alonso mellkasába. Az elkövető sárgával úszta meg az esetet...

AZ ELMARADT KIÁLLÍTÁS (SPANYOLORSZÁG–HOLLANDIA 1–0)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik