Szabálytalan góllal jutott ki a vb-re Franciaország

Vágólapra másolva!
2009.11.18. 23:44
null
Henry (jobb szélen) kezezés után adott gólpasszt (Fotó: Reuters)
Címkék
Írország a dublini egygólos vereségét követően Párizsban Robbie Keane találatával ledolgozta hátrányát, és mivel a rendes játékidőben további találat már nem született, hosszabbítás következett. A ráadás 13. percében egy szabálytalan találattal a franciák végül kiharcolták a továbbjutást, így ők utazhatnak Dél-Afrikába.

A találkozó első lehetősége a hazaiak előtt adódott, egy, a kaputól 24 méterre megítélt szabadrúgást lőtt a sorfalba Thierry Henry, majd a levágódó labdát Gignac lőtte mellé.

A mérkőzés előtt nagyon magabiztos írek az idő előrehaladtával kezdtek fölénybe kerülni, és bár a 25. percben Lawrence beadását követő Doyle-fejest még vetődve hárította Robbie Keane elől Hugo Lloris, egy perccel később pedig ismét Lawrence beadását fejelte kapu mellé Doyle, az első fél óra leteltével már semmi sem akadályozta meg az írek vezető gólját: Damien Duff kényszerítőzött a bal oldalon, majd az alapvonalhoz érve középre adott, az ott érkező Keane pedig 41. válogatott gólját szerezve kapásból a bal alsó sarokba lőtt. 0–1.

A második játékrész első lehetősége is az írek előtt adódott, egy beadás után a rosszul helyezkedő védők mellett John O’Shea-hez került a labda, a Manchester United védője mellel levette, majd 5 méterről egy pattanás után a kapu fölé lőtt.

Az 54. percben Nicolas Anelka távoli bombáját fogta magabiztosan Shay Given. Egy óra játékot követően törhetett kapura nagyszerű indítást követően Damien Duff, ám a kifutó Lloris mellett nem tudott a hálóba találni, majd az ellentámadás végén Henry lövését mentette szögletre az ír kapus.

A 70. percben Henry fejelt le egy beívelést lövésre Gourcuffnek, próbálkozása azonban McShane-ről kifelé pattant. A mezőnyfölénybe kerülő játszó franciák egy perccel később ismét az előző idény legjobb Ligue 1-ben szereplő játékosának szabadrúgásával, majd Sagna beadását követő Anelka-fejessel veszélyeztettek, a legnagyobb helyzet azonban ismét az írek előtt adódott.

A 73. percben egy bedobás után Lawrence indította mesteri passzal Keane-t, aki már Lloris mellett is elhúzta a labdát, azonban mozdulata túl szélesre sikeredett, így már nem érte utol az alapvonal előtt…

FRANCIAORSZÁG–ÍRORSZÁG 1–1 – h.u.
0–1, KEANE

1–1, GALLAS

 

A rendes játékidőben még egy nagy helyzet adódott mindkét fél előtt, előbb Duff távoli lövése szállt kapu fölé-mellé, majd az utolsó pillanatokban Henry fordult le emberéről, középre adott, az ír védelem azonban, nagy nehezen, menteni tudott, így következhetett a hosszabbítás.


A 4. percben Anelka 20 méterről leadott jobblábas lövése kerülte el kevéssel a jobb alsó sarkot, majd ismét a Chelsea támadója került helyzetbe: egyedül vihette Givenre a labdát, majd tizenegyes akart kierőszakolni, a játékvezető azonban nem értékelte alakítását, és továbbot intett.

Az írek egy beadással veszélyeztettek, amely alig ment el Keane előtt és a kapu mellett, gólt azonban nem ők, hanem a franciák szereztek, előbb Malouda lesről szerzett érvénytelen találatot, majd egy szabadrúgást követően Gallasét már megadta a játékvezető – igaz, Henry kézzel szelídítette meg a labdát, mielőtt Gallas fejére ívelt volna… 1–1.

A hosszabbítás második felében már kevesebb akció volt, gól már nem született, így végül Franciaország jutott ki a dél-afrikai világbajnokságra.

VB-SELEJTEZŐK, EURÓPA
PÓTSELEJTEZŐ, MÁSODIK MÉRKŐZÉS
Franciaország–Írország 1–1 (0–1, 0–1, 1–1) – hosszabbítás után
Stade de France, Párizs. Vezette: Martin Hansson (svéd)
Írország: Given – O'Shea (McShane, 66.), St Ledger, Dunne, Kilbane – Lawrence (McGeady, 107.), Whelan (Gibson, 63.), Andrews, Duff – Doyle, Keane. Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni.
Franciaország: Lloris – Sagna, Escudé (Squillaci, 9.), Gallas, Evra – L. Diarra, A. Diarra – Henry, Gourcuff (Malouda, 85.), Anelka – Gignac (Govou, 56.). Szövetségi kapitány: Raymond Domenech
Gólszerző: Gallas (103.), ill. Keane (33.)
Továbbjutott: Franciaország 2–1-es összesítéssel.
VB 2010 - A RÉSZTVEVŐK
A RENDEZŐ JOGÁN  
Dél-Afrika
   
DÉL-AMERIKA
Brazília Dél-Amerika 1.
Paraguay Dél-Amerika 2.
Chile
Dél-Amerika 3.
Argentína Dél-Amerika 4.
Uruguay/Costa Rica Dél-Amerika 5. vagy CONCACAF 4.


ÓCEÁNIA/ÁZSIA 5.
 
Új-Zéland Óceánia 1.


ÁZSIA
Ausztrália Ázsia A1
Japán Ázsia A2
Dél-Korea Ázsia B1
Észak-Korea Ázsia B2


EURÓPA
Dánia Európa 1.
Svájc Európa 2
Szlovákia Európa 3.
Németország Európa 4.
Spanyolország Európa 5.
Anglia Európa 6.
Szerbia Európa 7.
Olaszország Európa 8.
Hollandia Európa 9.
Görögország Európa 10.
Portugália Európa 11.
Szlovénia Európa 12.
Franciaország Európa 13.


CONCACAF
Egyesült Államok
CONCACAF 1.
Mexikó CONCACAF 2.
Honduras CONCACAF 3.
Costa Rica/Uruguay
CONCACAF 4. vagy Dél-Amerika 5.


AFRIKA
Kamerun
Afrika 1.
Nigéria
Afrika 2.
Algéria
Afrika 3.
Ghána Afrika 4.
Elefántcsontpart
Afrika 5.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik