Világot hódítana a Nagy Armada

Vágólapra másolva!
2010.06.10. 21:25
null
David Villa góljaira Dél-Afrikában is számítanak a spanyol drukkerek (Fotó: Action Images - archív)
A spanyol labdarúgó-válogatott, vagy ahogyan becézgetik őket, a „furia roja", már két alkalommal is felült Európa trónjára, de világbajnokságokon legjobb eredménye egy negyedik hely, még 1950-ből. A 2010-es nagy tornán mi más célt is tűzhetett volna ki maga elé, mint a világbajnoki arany megszerzését. Egyértelműen az egyik legnagyobb esélyesként érkezik, de ne felejtsük: egykoron a legyőzhetetlennek hitt spanyol Nagy Armada is csúful járt a messzi vizeken... 

A cím kötelez 

Szegény spanyol válogatott: korábban azért jártak szurkolóik lehajtott fejjel a nagy tornák előtt (és pláne utána), mert kedvenceik az 1964-es kontinensbajnoki arany óta nem sok sót ettek meg a nemzetközi hadszíntereken, most pedig friss Eb-győztesként elvárták nemzeti tizenegyüktől a Konföderációs Kupa-győzelmet (nem jött össze), majd azt, hogy Dél-Afrikában teljesüljön egy nemzet régi álma. Mi tagadás, nehéz lenne érveket felsorolni amellett, hogy a spanyolok miért ne érdemelnék ki a világbajnoki címet és csapatuk miért is lenne gyengébb bármely másiknál. Különösképpen most, amikor két Fernando Torres is erősíti keretüket...

Nagylábú helyett Nagybajuszú 

A 2008-as kontinenstornán Luis Aragonés szövetségi kapitány, akit a torna előtt csak ősz, becsavarodott, később őszbecsavarodott „hortalezai bölcs"-ként emlegettünk, kihozta keretéből a maximumot, hiszen Spanyolország összességében megérdemelten nyerte meg az Európa-bajnokságot. 

A torna után a játékoskorában „Nagylábú"-ként becézgetett Aragonés, ahogyan azt előre jelezte, lemondott, utóda pedig a Real Madridnál korábban már bizonyító bajuszos szakember, Vicente del Bosque lett. Neki egyszerre van elképesztően nehéz és tollpihényi könnyű dolga: az előde által tökéletesre tervezett és csiszolt gépezetet neki már csak működtetnie kell, ám a 2010-es világbajnokságról csakis aranyat vihet haza, ha jót akar magának. Különösképpen a csalódást okozó Konföderációs Kupa után. 

Del Bosque rutinos edző, nagyon jól tudja, hogy minden valamirevaló kispadtulajdonosnak elő kell rángatnia új arcokat, mert ez afféle elvárás a vezetők és a közönség, valamint a szakírók részéről is. Örökölt csapatában nincsenek „nagy öregek", a nemzedékváltást már levezényelte Aragonés, de fölösleges is lenne változtatni azon, ami működik. Az elmúlt bajnokságban feltűnt ugyan egy-két jó képességű spanyol fiatal, ám akkora karakter még nincs közöttük, aki máris helyet követelne magának a kezdőcsapatban. Spanyolországban egyébként sem osztogatnak könnyű kézzel kezdőbeli helyet, emlékezzünk vissza csak arra, hogy a közelmúltban még az olyan üstökösöknek, mint Raúl, Iker Casillas vagy Xavi is keményen meg kellett küzdeniük azért, hogy a gyepen állva hallhassák a kezdő sípszót a címeres mezben.

Kontinensbajnokokra építkezve 

A kapuban Iker Casillas helyét csak viccből kérdőjelezhetné meg bárki is, pedig Pepe Reinát negyedszer is megválasztották a Premiership legjobb kapusának a közelmúltban. A harmadik számú kesztyűs ember ezúttal a barcelonai Víctor Valdés lett, aki az idén Casillast is megelőzte a Don Balón ranglistáján. 

A védelemben a bal oldalon a villarrealos Joan Capdevila, átellenben a realos Sergio Ramos, középen az ősbarcelonai Carles Puyol helye olyan biztos, mint a magyar államadósság növekedése, a fennmaradó egy helyért pedig a tavalyi idényben kiteljesedő Gerard Piqué, a Valenciából a Realhoz igazolt Raúl Albiol és egykori klubtársa, Marchena harcolt meg egymással (jelentem: a csata Piqué győzelmével végződött). Piqué, Sergio Ramos és Puyol középen, valamint a jobb oldalon is bevethető, Raúl Albiol és Marchena pedig védekező középpályásként is képes jó teljesítményre. A kispadon foglal helyet a madridi Jolly Joker, a hátvédsor összes posztján bevethető Álvaro Arbeloa is. 

ÍGY ÁLLHATNAK FEL A VILÁGBAJNOKSÁGON

A nagy ötös 

A középpálya jobb oldala többnyire Xavi, a bal David Silva felségterülete, középen pedig két olyan játékos is bevethető, akik elképesztő futómennyiség mellett kiválóan szervezik is a játékot: Cesc Fabregas és Xabi Alonso. Del Bosque mozgásterét növeli, hogy Andrés Iniesta és Xavi gyakorlatilag a középpálya összes posztján világklasszis teljesítményt nyújt, Silva pedig mindkét szélen bevethető. A Barca-szűrő, Sergio Busquets, de főleg a Spanyolországban tavaly és idén is az Év csapatába kerülő jobbszélső, Jesús Navas, valamint a bilbaói középső középpályás, Javi Martínez alighanem csak perceket kap majd a tornán az „éles" mérkőzéseken. 

Vb-aranyra vezethet a Villa, Torres villámpár 

A támadósorban vitának és variálásnak helye nincs: David Villa és Fernando Torres alighanem a világ összes válogatottjában kezdene, a mérkőzés végi pár perceket pedig a világbajnokságon a bilbaói világítótorony, Fernando Llorente (teljes nevén Fernando Llorente Torres) kapja majd. A keret tagja még a mindkét szélsőposzton kiemelkedőt nyújtó barcás Pedro is, ám az ő dolgát nehezíti, hogy a válogatottban tulajdonképpen nem léteznek azok a posztok, amelyeken klubjában játszani szokott. Del Bosque némileg meglepő módon a két klasszikus középcsatár, a válogatottban sokszor bizonyító Dani Güiza és a sevillai Álvaro Negredo közül egyiket sem vitte magával a vb-re. 

Nincs is ok a változtatásokra 

A kapitány korábban kipróbálta a 4–1–2–3-as, a 4–1–3–2-es és a 4–2–3–1-es felállást is, első világbajnoki selejtezőjének pedig 4–1–4–1-ben vágott neki. Később visszatért a jó öreg és jól bevált 4–4–2-höz, és a világbajnokságon is alighanem ez utóbbi két hadrendet variálja majd. A spanyolok igazi átütő erejét (egy vagy) két villámgyors csatáruk mellett az adja, hogy a középpályán tulajdonképpen mindenki képes magához ragadni a karmesteri pálcát, így értelmetlen szoros emberfogással kipécézni bárkit is, azonnal mások állnak a helyére. A védelem stabil és kőkemény, bár tagjai egytől egyig képesek kihagyni néhány percre, erre láttunk csúnya példákat a most véget ért pontvadászatban is. A szakértők szerint nincs kimondott gyenge pontjuk, bár a bal oldaluk sebezhetőnek tűnik (erre Del Bosque is rájöhetett, mert a felkészülési mérkőzéseken többször is Arbeloa kezdett Capdevila helyett).  

Tökéletes előjelekkel érkeznek a tornára a spanyolok: Del Bosque első 13 mérkőzését zsinórban megnyerte (világrekord), selejtezős csoportjukban pontvesztés nélkül végeztek az élen, sztárjaik jó formának és kondíciónak örvendenek. Európa-bajnoki győzelmük megadja a kellő önbizalmat számukra egy vb-sikerhez, Konföderációs Kupa-bronzérmük pedig megóvja őket a túlzott elbizakodástól.

SPANYOLORSZÁG 23 FŐS KERETE
Kapusok: Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (Liverpool), Víctor Valdés (Barcelona)
Hátvédek: Sergio Ramos (Real Madrid), Raúl Albiol (Real Madrid), Álvaro Arbeloa (Real Madrid), Gerard Piqué (Barcelona), Carles Puyol (Barcelona), Carlos Marchena (Valencia), Joan Capdevila (Villarreal)
Középpályások: Xabi Alonso (Real Madrid), Sergio Busquets (Barcelona), Xavi Hernández (Barcelona), Andrés Iniesta (Barcelona), Javi Martínez (Athletic Bilbao), Cesc Fabregas (Arsenal), David Silva (Valencia)
Csatárok: Jesús Navas (Sevilla), David Villa* (Valencia), Fernando Torres (Liverpool), Fernando Llorente (Athletic Bilbao), Pedro Rodríguez (Barcelona), Juan Mata (Valencia)
* David Villa szerződése június 30-i lejártával a Valenciától a Barcelonához igazol, a transzfert már korábban bejelentették a felek.
SPANYOLORSZÁG ÚTJA A VB-RE 
EURÓPAI ZÓNA, 5. CSOPORT
Spanyolország-Bosznia-Hercegovina 1-0 (Villa 58.)
Spanyolország-Örményország 4-0 (Capdevila 7., Villa 16., 79., Marcos Senna 83.)
Észtország-Spanyolország 0-3 (Juanito 34., Villa 38. - 11-esből, Puyol 69.)
Belgium-Spanyolország 1-2 (Sonck 7., ill. Iniesta 36., D. Villa 88.)
Spanyolország-Törökország 1-0 (Piqué 60.)
Törökország-Spanyolország 1-2 (Sentürk 26., ill. Xabi Alonso 62. - 11-esből, Riera 92.)
Spanyolország-Belgium 5-0 (Silva 41., 68., Villa 49., 85., Piqué 50.)
Spanyolország-Észtország 3-0 (Fabregas 33., Santi 84., Mata 93.)
Örményország-Spanyolország 1-2 (Puyol 58.-öngól, ill. Fabregas 33., Mata 64.-11-esből)
Bosznia-Hercegovina-Spanyolország 2-5 (Dzeko 91., Misimovics 92., ill. Piqué 13., Silva 14., Negredo 50., 55., Mata 89.)
Spanyolország csoportelsőként jutott ki a világbajnokságra.
 A csoport többi eredményét itt olvashatja!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik