Világbajnokság alatt hallgatnak a fegyverek

Vágólapra másolva!
2010.06.08. 20:57
null
Nem szabad lebecsülni Pavónékat (Fotó: Action Images)
„Június 16-án ... valószínűleg a csomagtartókba kerülnek az automata fegyverek, az állandó puccskészültségben lévő tábornokok is lazítanak egyet a derékszíjon, és a kávéültetvényeken keccsölőkkel, a Mara 18 bandatagjaival és a banánbárókkal együtt szurkolják végig a La Bicolor 28 év utáni első világbajnoki meccsét Chile ellen" – olvashattuk a hiánypótló Honduras-fan blogon. Kiváló érzékeltetése ez annak, mennyire vágyták már a vb-részvételt az országban, azt várva a válogatottól, hogy legalább háromszor másfél órára elfelejtesse mindenkivel az átlagembernek arrafelé egyáltalán nem túl élvezetes hétköznapokat.

Talán nem csak mezük miatt figyelnek fel rájuk

A szerző több ismerősének egybehangzó véleménye szerint a hondurasi labdarúgó-válogatotté az egyik legkarakteresebb mez a 2010-es vb-résztvevők közül, de a „La H"-hívek abban bíznak, nem csak emiatt tűnnek majd ki a mezőnyből. Védelmük viszont kimondottan „féloldalas". A kapuban a rutinos Noel Valladares áll majd, ám ő csak hazai csapatokban védett karrierje során. Előtte szerencséjére olyan bekkek tornyosulnak, mint a wiganes Maynor Figueroa vagy az anderlechtes Víctor Bernárdez, míg a jobb oldalon a Kínában légióskodó Mauricio Sabillón kezdhet a vb-n, átellenben a jelentős nemzetközi tapasztalatokkal bíró Emilio Izaguirre.

Európai középpálya, rutinos csatárkettős

Előttük viszont kirakhat egy komolyabb bajnokságokból érkező kvartettet Reinaldo Rueda kapitány: jobbról balra haladva a baris Edgar Álvarez, a tottenhames Wilson Palacios, a wiganes Hendry Thomas és a torinói Julio César de León alkothatná a négyest. Elméletileg csupán: a védekező középpályás Thomas helyett minden bizonnyal a csapatkapitány Amado Guevara kezd majd a vb-n. Az 1976-os születésű karmester ugyan 2004-ben élte fénykorát, amikor az MLS legjobbja volt, de a nemzeti csapatban még mindig meghatározó ember. E sorból a bal oldalon bevethető Roger Espinoza ma is az MLS-ben keresi kenyerét, a Kansas City Wizardsban.

A csatársor húzóneve az Internazionale kölcsönjátékosaként a legutóbbi idényben a Genoát erősítő David Suazo, aki ugyan nincs már olyan kiváló formában, mint amikor olasz bronzcipős volt (ezért is fizetett érte 14 millió eurót az Inter 2007-ben), de ha egészséges, rendre gólképes. A vb-n a már 36 esztendős Carlos Pavónnal párban rohamozhat. A korábban több spanyol, olasz és mexikói csapatban megforduló ék már elhullajtotta tejfogait, azonban korához képest még mindig igencsak fürge. Helyettesei (Georgie Welcome és Walter Martínez) közül inkább utóbbitól várhatunk szép dolgokat a tornán. A nemrégiben még a Birmingham Cityben is felbukkanó, most Romániában játszó Carlo Costly sokkal jobb labdarúgó e kettősnél, ám ő sérülése miatt kihagyni kényszerül a vb-t.

4–4–2, erősen védekező variációban

Mivel a hondurasi válogatott reálisan vehető célja az lesz, hogy minél kevesebb góllal megússzák a vb-mérkőzéseket, a fő hangsúlyt a védekezésre helyezi majd Rueda kapitány. Ellenük szól néhány alapjátékosuk nemzetközi súlytalansága, rutintalansága (és mondjuk meg őszintén: képessége), erősségük viszont az európai szintű „csapatderék".

„Senki sem hitte el. Amikor véget ért a mérkőzésünk, mindenki leverten támolygott, de aztán minden megváltozott, amikor a szurkolók közölték velünk, hogy az Egyesült Államok a legvégén egyenlített Costa Rica ellen. Nagyon boldogok vagyunk, hogy utazhatunk Dél-Afrikába, ahol nem okozhatunk csalódást azoknak az embereknek, akik bíznak bennünk" – tért ki a kijutás körülményeire és a célkitűzésre a hondurasi támadó, Carlos Pavón. Egy nagyobbfajta csodára most is szükségük lesz, hogy háromnál többször mérkőzhessenek a vb-n...

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik