Uruguayban és Mexikóban esküdöznek: nem lesz iksz

Vágólapra másolva!
2010.06.22. 11:13
null
A mexikóiak jó hangulatban töltötték az edzést - valószínűleg kedd délután is örülhetnek (Fotó: Reuters)
Kezdődik a 3. fordulós nagyüzem a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon: 16 órakor az A-csoportban Mexikó–Uruguay és Franciaország–Dél-Afrika mérkőzésre kerül sor. Ha a két latin-amerikai együttes ikszel, továbbjut, de egyébként is merészség lenne pénzt tenni a házigazdára, illetve a teljesen szétesett franciákra. A „kékeknél” az égvilágon senki sem figyel a meccsre, a csapat körüli botránysorozat után az is elképzelhető, hogy többen nem akarnak pályára lépni.

 

ÁLLÍTSA ÖSSZE A FRANCIA CSAPATOT
Ön kit játszatna Raymond Domenech helyébe?

FRANCIAORSZÁGDÉL-AFRIKA

Papíron egyértelmű francia siker. Papíron. A gyakorlatban viszont nehéz elképzelni, hogy a széthullott, belső morális válsággal és ezernyi gonddal küszködő vb-ezüstérmesnek osztottak még lapot ezen a világbajnokságon. Nicolas Anelka hazaküldése és a vasárnapi edzés bojkottálása után elképzelhető, hogy több francia játékos nem akar pályára lépni. A honi sajtó ízekre szedi a „kékeket”, a szponzorok sorra fordítanak hátat a csapatnak, a válogatottal kapcsolatos eseményekbe meg már az égvilágon mindenki beleszólt, a sportminisztertől Zinedine Zidane-ig. Ahogy egy szurkoló megfogalmazta: a labdarúgók „pocsékul játszanak és hülyegyerekként viselkednek”. Ennél pontosabb kórképet nehéz lenne adni.

A TOVÁBBJUTÁS

Uruguay továbbjut, ha…

…győz, döntetlent játszik vagy kikap, de gólkülönbsége jobb marad a francia–dél-afrikai meccs vesztesénél – utóbbi extrém eredmények kivételével szinte biztos. Még egy háromgólos uruguayi vereség és egy kétgólos francia győzelem esetén is szinte száz százalék, hogy még mindig az uruk jutnak tovább (kivétel például egy uruguayi 0–3 és egy francia 5–2 lehet, ebben az esetben a franciák több lőtt góllal előznének). Egy 3–0-s dél-afrikai siker és egy 3–0-s uruguayi bukás hazai továbbjutást jelentene.

 

Mexikó továbbjut, ha…

…győz, döntetlent játszik vagy kikap, de gólkülönbsége jobb marad a francia–dél-afrikai meccs vesztesénél.

 

Franciaország továbbjut, ha…

…legyőzi Dél-Afrikát, és az utolsó fordulóban a másik meccs győztesével szembeni gólkülönbsége legalább +6 (ha Uruguay veszít), vagy +5 (ha Mexikó veszít). Példaként: egy Dél-Afrika elleni 4–0-s siker és 2–0-s uruguayi vereség után a „kékek” mennek tovább. Mint fent jeleztük, esetleg egy háromgólos, de gólzáporos siker Dél-Afrika ellen elég lehet, ha a rivális nem kap gólt a másik meccsen.

 

Dél-Afrika továbbjut, ha…

…legyőzi Franciaországot, és az utolsó fordulóban a másik meccs vesztesével szembeni gólkülönbsége legalább +6. Mexikó ellen a +5 is elég lehet (pl. 3–0-s dél-afrikai siker és 2–0-s mexikói kudarc esetén).

Ha a játékosok még nem kaptak volna eleget, Roselyne Bachelot francia sportminiszter tegnap sajtótájékoztatóján nyilvánosan lehordta őket a sárga földig.

„Megmondtam nekik, hogy az ország és a francia futball imázsát rombolták. Morális katasztrófa, ami történt. Elmondtam, hogy többé nem lehetnek hősök és példaképek a gyerekek számára, összetörték honfitársaik, barátaik és szurkolóik álmait” – mondta Bachelot, akit Nicolas Sarkozy kért meg a rendcsinálásra.

Rend ettől még persze nincs, kérdés, hogy ki vállalja – és milyen lelkiállapotban – a játékot. A csapatkapitány Patrice Evra könnyen elképzelhető, hogy nem akar pályára lépni, a "játékoslázadás" hangadói, William Gallas, Éric Abidal és Thierry Henry pedig szintén kimaradhatnak. A „kékek” számára egy jó van ebben a vb-ben: valószínűleg már csak egy meccs, s mennek haza, aztán jöhet az újjáépítés, már Laurent Blanc-nal.

Dél-Afrikában bezzeg az optimizmus az úr, bár azt a hazaiak is tudják, hogy még egy győzelem esetén sincs sok sanszuk a továbbjutásra. A Bafana Bafanának az kell a továbblépéshez, hogy a mexikói–uruguayi ne legyen döntetlen, lehetőleg nagy különbséggel nyerjen, ráadásul a másik találkozón is fölényesen győzzön valamelyik csapat. Nem valószínű, hogy ez egyszerre bekövetkezik…

„Mindig azt mondtam, hogy az utolsó meccsen dől el a továbbjutás. Nem hiszem, hogy lenne lehetőségünk visszaállni, türelmesen várni a kontralehetőségekre és a gyors ellencsapásokban bízni. Most már rizikót kell vállalni, kockáztatni is fogunk, aztán meglátjuk, mire lesz elég” – mondta Carlos Alberto Parreira, a dél-afrikai tréner.

Kollégája, Raymond Domenech – akire lassan senki sem hallgat a francia csapatnál – nem volt túl bizakodó.

SZAVAZÁS

Ön szerint mi lesz a Mexikó–Uruguay mérkőzés végeredménye?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Mindenekelőtt arra kell koncentrálnunk, hogy valahogy megnyerjük ezt a meccset, minél több góllal, aztán reménykedünk, hogy a többi eredmény nekünk kedvez. A legfontosabb, hogy emlékeztessük magunkat: még mindig van esélyünk. Az játszik, aki fizikálisan és fejben is rendben van, a játékosok rengeteg energiát pazaroltak el az utóbbi napokban” – nyilatkozta.

MEXIKÓ–URUGUAY

Ha a Kassai Viktor, Erős Gábor és Vámos Tibor által levezényelt másik mérkőzés döntetlenül végződik, Domenech búcsút inthet reményeinek: egy iksz uruguayi csoportelsőséget és mexikói második helyet jelentene. A két csapat persze esküdözik, hogy eszükbe sem jut a békés döntetlen.

„A találgatások és a gyanúsítgatások a csapatommal szembeni tisztelet egyértelmű hiányát jelzik. Semmit sem beszéltünk meg, nem lesz békés iksz. Csoportgyőztesek akarunk lenni, de nem azért, hogy elkerüljük Argentínát, mert elképzelhető, hogy ők nem végeznek a kvartettjük élén” – nyilatkozta Oscar Washington Tabárez, az uruk szövetségi kapitánya.

ÖRÖKMÉRLEG

Mexikó–Uruguay: 7 mexikói győzelem, 7 döntetlen, 3 uruguayi győzelem

 

Franciaország–Dél-Afrika: 2 francia győzelem, 1 döntetlen, 0 dél-afrikai győzelem

Javier Aguirre sietett kollégája szavait megerősíteni.

„Győzelemre játszunk, és kész. A mexikói csapat egy törvényt ismer: a győzelmet. Ha a pályán úgy alakulnak az események, hogy döntetlen lesz, vagy kikap valamelyik csapat, de mindkettő továbbjut, akkor mindenki örülhet. A hangulat jó, játékosaim nyugodtak. Tisztában vannak vele, hogy teljesen a meccsre kell koncentrálniuk, mert még nem értünk el semmit, így nem is dőlhetünk hátra. Matematikailag még nem mentünk tovább, így azzal a céllal kell pályára lépnünk, hogy begyűjtsük a három pontot” – vélekedett.

A celeste középcsatára, Sebastián Abreu szerint azért nem érdemes ikszre játszani, mert a döntetlent megcélzó csapat gyakran kikap.

„Tapasztalataim szerint ha úgy megy ki egy csapat, hogy jó az iksz, könnyen bajba kerülhet. Ezért fogunk a három pontra hajtani, de óvatosan kell játszanunk. Ha tizenöt perc van hátra, és jó az eredmény, alighanem már nem fogunk kitámadni” – mondta.

„Személy szerint nekem nagyon tetszett a mexikóiak futballja a vébén, tisztelem őket, jó játékosaik vannak. Könnyedén tudnak váltani a három- és négyvédős felállás között, érdekes összecsapásra számítok. Minden tiszteletem ellenére, ha azt kérdezik, hogy ez egy clásico-e, a válaszom az, hogy nem: a mi nagy rangadóink történelmiek, méghozzá Argentína és Brazília ellen” – tette hozzá.

MI DÖNT PONTAZONOSSÁG ESETÉN?

1. az összes csoportmérkőzésen elért gólkülönbség;

2. az összes csoportmérkőzésen szerzett gólok;

3. az egymás elleni mérkőzése(ke)n szerzett pontok;

4. az egymás elleni mérkőzése(ke)n elért gólkülönbség

5. az egymás elleni mérkőzése(ke)n szerzett gólok.

Ha ezek alapján sem tehető különbség két vagy több válogatott között, a FIFA sorsolással határozza meg sorrendjüket.

VB 2010
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
FRANCIAORSZÁG–DÉL-AFRIKA
Bloemfontein, Free State Stadion, 16 óra (Tv: m1). V: Ruíz (kolumbiai)
Franciaország: Lloris – Sagna, Gallas (Planus), Abidal (Squillaci), Clichy – A. Diarra, Diaby – Ribéry, Gourcuff, Malouda – Cissé (Gignac)
Dél-Afrika: Josephs – Gaxa, Mokoena, Khumalo, Masilela – Tshabalala, Letsholonyane, Sibaya, Modise – Pienaar – Mphela
MEXIKÓ–URUGUAY
Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion, 16 óra (Tv: m2) V: Kassai (magyar)
Mexikó: O. Pérez – Aguilar, J. Rodríguez, Osorio, Salcido – Barrera, Márquez, Torrado – Giovani dos Santos, Franco, Hernández.
Uruguay: Muslera – Lugano, Victorino, Fucile, Á. Pereira – M. Pereira, D. Pérez, Arévalo Ríos – L. Suárez, Forlán, Cavani.
A mérkőzéseket folyamatosan frissülő cikkünk és élő, szöveges közvetítésünk segítségével is figyelemmel kísérhetik.
A CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Uruguay 2 1 1 3–0 +3  4  
  2. Mexikó 2 1 1 3–1 +2  4  
  3. Franciaország 2 1 1 0–2 –2  1  
  4. Dél-Afrika 2 1 1 1–4 –3  1  

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik