Plüsscicákká válnak a „szelídíthetetlen oroszlánok"?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.05.27. 00:54
null
A mindig motivált Samuel Eto'óval nagy dolgokra is képes lehet Kamerun (Fotó: Action Images)
„Nem jutottak messzire a 2010-es ANK-n sem, a legjobb nyolc kötött hosszabbítás után Egyiptom ütötte ki őket. A válogatott akkori kezdőjét (Kameni – Geremi, Chedjou, N'Koulou, Bedimo – A. Song, Enoh, Mandjeck – Emana, Idrissou – Eto'o) elnézve maga lenne a csoda, ha ezt a nyáron is ilyen messzire jutnának" – fejeztük be a kameruni futball történelmével foglalkozó írásunkat. Bizony, sem első ránézésre, sem mutatott futballjuk alapján nem keltik egységes, „világverő" csapat képét a kameruniak, de nagy hiba lenne leírni őket már jó előre.

 

A történelem kötelez

Labdarúgó-világbajnokságokon egyetlen afrikai válogatott sem vett részt annyi alkalommal, mint a kameruniak (ötször), és ez, valamint korunk egyik legnagyobb csatársztárjának jelenléte sokra predesztinálja cikkünk tárgyát. Samuel Eto'o mellé viszont nem sikerült olyan játékosokat „fellelni", akik az interes ék kiesése vagy semlegesítése esetén vállukra vehetnék a csapatot. Ugyanakkor kőkeményen zakatoló középpályásaik, valamint összeszokott, rutinos játékosokból álló védelmük minden ellenfélnek feladja majd a leckét. Ám ne feledjük: egy-két alapemberük elhullajtotta már virágporát, páran pedig éppen hogy túl tapasztalatlanok a nemzetközi hadszíntereken, szövetségi kapitányukkal egyetemben. „Újra elértük, hogy higgyenek bennünk az emberek – nyilatkozta korábban Eto'o, aki optimistán tekint a közeljövőbe. – Nagy eredmény számunkra, hogy újra pályára léphetünk a világbajnokságon, különösen az első afrikain. Veszélyesek vagyunk, mert tapasztalt játékosokkal rendelkezünk, és összeszokott csapatot alkotunk."

Veszélyes védelem

Egy kivételes tehetségű, parádés reflexekkel bíró, igaz, néha elképesztő hibákat elkövető kapussal rendelkeznek a kameruniak az Espanyolban védő Carlos Kameni személyében, aki 26 éves korára már több mint félszáz alkalommal állt a nemzeti csapat kapujában. Két helyettese a rutinos Souleymanou Hamidou (36 éves, a Kayserisporban futballozik), valamint a fiatal Guy N'Dy Assembe (24, Valenciennes) lehet. A védelem közepén a legutóbbi Afrikai Nemzetek Kupáján a rutinos Rigobert Song (33, Trabzonspor), aki már az 1994-es vb-n is pályára lépett, valamint az 1990-ben született monacói Nicolas N'Koulou szerepelt; míg a jobb oldal a tiszteletre méltó múlttal dicsekvő Geremi (31, Ankaragücü) felségterülete. Mellettük a vb-selejtezők során nagy volt a fluktuáció: a bal oldalon a tottenhames Benoit Assou-Ekotto (26), Henri Bedimo (25, Lens) és az ajaxos Thimothée Atouba (28), középen a Tottenhamet erősítő Sébastien Bassong (23), Aurélien Chedjou (24, Lille) és André Bikey (25, Burnley) is megfordult.

 

Futóbajnok középpálya

Ahogyan azt fekete-afrikai csapatoktól megszokhattuk, jó néhány futóbajnok középpályással rendelkeznek a kameruniak. Achille Emana (27, Betis), Eyong Enoh (24, Ajax), Stéphane M'Bia (24, Marseille), Georges Mandjeck (21, Kaiserslautern), Landry N'Guémo (24, Celtic) valamint Alexandre Song (22, Arsenal) tucatnyi kilométert képes futni mérkőzésről mérkőzésre. Végre egy kivételes képességű középső középpályással is rendelkeznek az oroszlánok, a lyoni Jean Makoun (27) személyében, akinek szükség esetén Emana lehet helyettese. A variációs lehetőségek igen tágak: megfigyelhettük a 2010-es ANK idején is, hogy a kerettagok többsége nem csak egy poszton vethető be, és különösen igaz ez a középpályásokra.

Eto'o még mindig társra vár

Pierre Webó (28, Mallorca) ide, a bő vb-keretbe végül be sem férő Paul Alo'o Efoulou (26, Nancy) oda, még csak megközelítően sincs olyan támadója a kameruniaknak, aki felér Eto'óhoz gólképesség szempontjából, így erősebb csapatok ellen adja magát a 4–5–1-es felállás. Ebben a rendszerben balszélsőként kapott lehetőséget az ANK-n a freiburgi Mohammadou Idrissou (28), aki egyetlen vb-selejtezőn sem szerepelt. Egy ismerős névvel is találkozhatunk ebben a csapatrészben: az előzetes keret tagja ugyanis a korábban Tatabányán és Debrecenben is légióskodó Dorge Kouemaha (26, FC Bruges).

Afro-európai stílusban

Az egykori francia válogatott Paul Le Guen játékosként és klubedzőként alaposan megismerkedett az afrikai futballisták mentalitásával és gyengeségeivel. Feladata most nem könnyű: a szép játék mellett eredményességet követelnek tőle (Mi mást is lehetne egy komolyabb szövetségi kapitánytól?), tehát mixelnie kell az európai és az afrikai stílust. A keretet eltekintve mást nem is tehetne, hiszen a világbajnoki selejtezőkön egyetlen, otthon játszó futballista sem kapott játéklehetőséget, az idei ANK-n szintúgy. A vb-kvalifikációk során a három mester, Otto Pfister, Thomas N'Kono és Le Guen rendre 4–4–2-es formációban dobta harcba legényeit, Le Guen a 2010 eleji ANK-n viszont már a 4–5–1 mellett (Kameni – Mandjeck, N'Koulou, Chedjou, Binya – N'Guémo, Song, Enoh, Makoun, Idrissou – Eto'o) tette le a garast. Kevés sikerrel...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik