Németország győzött, de Ghána is továbbjutott

Vágólapra másolva!
2010.06.23. 20:22
null
KATT A KÉPRE!
A háromszoros világbajnok Németország Ghána 1–0-s legyőzésével tette biztossá helyét a nyolcaddöntőben, de az afrikaiak sem szomorkodtak, hiszen csoportmásodikként (eddigi első és valószínűleg egyetlen afrikai csapatként) ott vannak a legjobb 16 között. Németország eddig az összes vb-n továbbjutott a csoportkörből, és most a nyolcaddöntőben az ősi rivális Angliával találkozik.

A mérkőzésről szóló online tudósításunkat ide kattintva olvashatja!

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
 Ausztrália–Szerbia 2–1

Németország győzelmi kényszerben lépett pályára Ghána elleni utolsó csoportmérkőzésén, hiszen a vereség biztosan, a döntetlen könnyen a kiesését okozhatta volna. A háromszoros világbajnok a múlt alapján bizakodhatott, hiszen korábban minden világbajnokságon továbbjutott a csoportkörből, ráadásul tizenegyszer a torna elődöntőjébe is eljutott.

Ami a két csapat eddigi egyetlen, egymás elleni mérkőzését illeti, a Nationalelf 1993-ban 6–1-re legyőzte Ghánát, de ilyen gólparádéra ezúttal talán még a legvérmesebb német szurkolók sem számítottak. Joachim Löw együttese egy előretolt támadóval, Cacauval kezdte a mérkőzést, a brazil származású játékost a Thomas Müller, Mesut Özil, Lukas Podolski hármas volt hivatott segíteni a támadásoknál.

MIKOR KI ÁLLT TOVÁBBJUTÁSRA?

1. perc: Ghána és Németország
10. perc:
Ghána és Németország
20. perc: Ghána és Németország
30. perc: Ghána és Németország

40. perc: Ghána és Németország

45. perc: Ghána és Németország

50. perc: Ghána és Németország

60. perc: Németország és Ghána

70. perc: Németország és Ghána

80. perc: Németország és Ghána

90. perc: Németország és Ghána

93. perc: Németország és Ghána

Ghána kezdte a mérkőzést, amely afrikai csapatként számíthatott a dél-afrikai szurkolók támogatására. Az első helyzetre a harmadik percig kellett várni, a jobb oldalon meglóduló Cacau lőtt távolról – a próbálkozás csak arra volt jó, hogy Richard Kingson bemelegedjen. Az első tíz perc nyomasztónak nem nevezhető német fölénnyel telt, de a ghánai kapusnak egyszer így is bravúrral kellett mentenie, igaz, nem az ellenfél egyik támadója, hanem saját védője, Jonathan Mensah tette próbára.

Néhány perccel később a német kapu előtt is „meleg" pillanatokat jegyezhettünk fel, de Bastian Schweinsteiger az utolsó pillanatban belelépett Asamoah Gyan ajtó-ablak helyzetben leadott lövésébe. A színvonal nem verdeste az egeket, de ezt némi jóindulattal betudhattuk a nagy tétnek. Ha pontozásra játszanák a futballt, az első félidő felénél Németország állt volna jobban, annak ellenére, hogy igazán nagy helyzetet Joachim Löw csapata nem alakított ki.

Nem úgy Ghána: Asamoah Gyan ismét ziccerbe került, de elpepecselte, így maradt a nulla nulla. Egy perccel később Özil is megszerezhette volna az első gólt: egyedül vezethette kapura a labdát, de rossz megoldást választott, így odalett a meccs eddigi legnagyobb lehetősége. A folytatásban Ghána néha beszorult kapuja elé, de az afrikaiak védelme állta a sarat – illetőleg a Nationalelf támadói voltak híján váratlan megoldásoknak.

A „fekete csillagok" nem mondtak le teljesen a támadásokról, és rendszerint problémákat okoztak a német védelemben, ha fel-feltűntek Manuel Neuer kapuja előtt. A játék képe alapján egyenlő erők küzdelmét láthattuk a pályán, így tulajdonképpen megérdemelt volt a félidei gól nélküli állás – amellyel egyébként mindkét csapat továbbjutónak érezhette magát, mivel az első 45 percben a másik mérkőzésen sem született gól. 

OSZTÁLYOZZON!
Értékelje a német és a ghánai válogatott játékosainak teljesítményét. Kattintson ide!

A szünetben egyik kapitány sem változtatott csapatán. A második játékrész első perceiben a ghánai védelem bizonytalankodott, mégis Neuernek kellett hatalmas bravúrt bemutatnia, amikor Kwadwo Asamoah egyedül törhetett kapura. Ez a helyzet is nyomatékosította a németekben, hogy pengeélen táncolnak, hiszen ekkor egy ghánai vagy egy szerb gól is megpecsételhette volna a sorsukat…

Löw is tudta ezt, és a kispad mellől ordítva próbálta feltüzelni játékosait, akik az elkövetkező percekben kapujuk elé szögezték az afrikaiakat. A 60. percben végül góllá érett a Nationalelf nyomása, és Özil jóvátette korábbi hibáját: a Werder Bremen középpályása 18 méterről zúdított hatalmas lövést Ghána kapujának jobb felső sarkába. (0–1)

Ghána nem hagyta magát, és öt percen belül hatalmas helyzetet hagyott ki: André Ayew tizenkét méterről leadott lövésénél a csapatkapitány Philipp Lahm becsúszva mentett. (A másik mérkőzésen egyébként a 69. percben Ausztrália megszerezte a vezetést Szerbia ellen, sőt nem sokkal később kétgólosra nőtt a socceroos előnye.) Löw két hamburgi játékost is csatába küldött: Jerome Boateng helyére Marcell Jansen, Thomas Müller helyére Piotr Trochowski érkezett.

A mutatott játék és az eredmények alapján az 1–0-s német vezetés látszólag mindkét csapatnak megfelelt, hiszen így Ghána és Németország kéz a kézben lépett volna a legjobb 16 közé. A németek öröme azonban nem lehetett felhőtlen: az egész meccsen nagyszerűen futballozó Schweinsteiger sérülten kocogott le a pályáról, de azt nem lehetett tudni, mennyire súlyos a Bayern-játékos sérülése. 

Az utolsó percekben már nem történt igazán feljegyzésre méltó esemény: a németek 1–0-s győzelmüknek köszönhetően csoportelsőként jutottak a nyolcaddöntőbe, amelyben az ősi rivális Anglia vár rájuk. Ghána pedig az idei vb-n első (és valószínűleg egyetlen) afrikai csapatként szintén ott van a legjobb 16 csapat közé, ahol az Egyesült Államok ellen folytatja szereplését.

 

A mérkőzésről szóló online tudósításunkat ide kattintva olvashatja!


A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
  1. Németország 3 2 1 5–1 +4  6  
  2. Ghána 3 1 1 1 2–2 0 4  
  3. Ausztrália 3 1 1 1 3–6 –3  4  
  4. Szerbia 3 1 2 2–3 –1  3  
KATT A KÉPRE!
KATT A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik