Léket kapott a görög hajó: Dél-Korea nyert

Vágólapra másolva!
2010.06.12. 13:31
null
Pak Dzsi Szung a harmadik vb-jén a harmadik gólját lőtte (fotó: Action Images)
Dél-Korea Li Dzsung Szu és Pak Dzsi Szung találatával 2–0-ra legyőzte Görögországot a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság B-csoportjának nyitó mérkőzésén. Otto Rehhagel együttese csak a második félidő második felében volt aktív támadásban, így az ázsiaiak darálós játékkal fontos három ponthoz jutottak.

Érdekesség, hogy Huh Dzsung Mu, az ázsiaiak szakvezetője kihagyta a csapatból a 131-szeres válogatott kapust, Li Vun Dzsét, és helyette Dzsong Szong Rjongnak szavazott bizalmat. A görögök kezdője tizenegye támadó szelleműnek tűnt, hiszen három csatár – Angelosz Hariszteasz, Theofanisz Gekasz, Jorgosz Szamarasz – is helyet kapott benne (igaz, utóbbi kissé visszavonva futballozott), de a mérkőzésen végül nem érződött ez a „bevállalós” hozzáállás.

Nem kellett sokat várni az első helyzetre, amely Vaszilisz Toroszidisz előtt adódott, az ötméteres lövés azonban mellé ment. A dél-koreaiak viszont az első lehetőségükből betaláltak: a 6. percben szöglettel felérő bal oldali szabadrúgás után Li Dzsung Szu robbant be az ötösön, és könnyedén a jobb alsóba helyezett (1–0). Hariszteasz nagyot hibázott a gólnál, amikor lehúzta a fejét a beadás elől. A dél-koreaiak leggyorsabb találata volt ez a világbajnokságok történetében.

A görögöket irányító Otto Rehhagel vb-rekorder lett, hiszen senki sem ült még kispadon olyan idősen, mint a 71 éves és 307 napos német szakember. Az előző csúcsot Paolo Maldini édesapja, Cesare Maldini tartotta, aki 2002-ben több mint 500 nappal volt fiatalabb Rehhagelnél.

A gól után is a távol-keletiek maradtak támadásban, a görögök rengeteg pontatlansággal játszottak, miközben a túloldalon Li Csung Jongot gyanús körülmények között szerelték a tizenhatoson belül.

A 28. percben Pak Csu Jung növelhette volna kettőre a piros-fehér mezesek előnyét, miután a hellén védők lemaradtak a támadóról, ám a csatár lövését a már jobbra dőlő Alexandrosz Corvasz még lábbal védeni tudta a bal alsó sarok elől.

A mérkőzés iramára ugyan nem lehetett panasz, de az izgalmak nem hágtak tetőfokra, a szögleteket is legfeljebbek a statisztikusok jegyezték meg, miközben kapura lövés gyakorlatilag nem volt, mígnem Pak Csu Jung a 41. percben meg nem eresztett egyet –, veszély viszont abban sem volt sok. A félidő végén a görögök még két magas labdával megzavarták a koreai védelmet, de nagy gólhelyzet nem alakult ki.

Otto Rehhagel a szünetben cserével próbálta felrázni csapatát, lekapta irányítóját, Jorgosz Karaguniszt, és helyette Hrisztosz Pacacoglut küldte be a pályára. Hiába azonban a változtatás, ismét az ázsiaiak villantak, pontosabban a csapatkapitány Pak Dzsi Szung, aki az 52. percben a védőjét lefutva – harmadik világbajnoki gólját szerezve – a bal alsó sarokba gurított (2–0).

Bő tíz perccel később akár eldönthette volna a három pont sorsát Dél-Korea: Csa Du Ri jobb oldali beadását azonban Pak Csu Jung hat méterről kevéssel a jobb felső sarok fölé fejelte, miközben Corvasz már verve volt.

A második játékrész közepén Görögország aktivizálta magát, ám Gekasz és Szalpingidisz sem tudott betalálni. A hajrában pedig a koreaiak pontos összjátékuk és kontráik révén többször is eljutottak az ellenfél kapujáig, noha újabb gól már nem született.

 

A JEGYZŐKÖNYVHÖZ KATTINTSON A KÉPRE!
A JEGYZŐKÖNYVHÖZ KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik