Kuzmanovics butasága okozta Szerbia vesztét

Vágólapra másolva!
2010.06.13. 15:59
Egy ostoba hiba és egy higgadt csatár döntött a D-csoport első mérkőzésén a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon: Zdravko Kuzmanovics kezezése után Asamoah Gyan váltott gólra egy tizenegyest a 84. percben, így Ghána 1–0-ra legyőzte Szerbiát. A játék képe alapján a döntetlen talán igazságosabb lett volna, megszületett a torna első afrikai győzelme.  

A mérkőzésből kilenc másodperc telt el, mikor Marko Pantelics lövésre szánta el magát, a szerbek így gyorsan jelezték: nem a semmittevésért jöttek Dél-Afrikába. A ghánaiak is „be voltak sózva”, Anthony Annan nagyon messziről zúdított kapura, labdája elment a kapu mellett. Nem kezdődött éppenséggel rosszul az összecsapás… Marko Pantelics lövésre szánta el magát, a szerbek így gyorsan jelezték: nem a semmittevésért jöttek Dél-Afrikába. A ghánaiak is „be voltak sózva”, Anthony Annan nagyon messziről zúdított kapura, labdája elment a kapu mellett. Nem kezdődött éppenséggel rosszul az összecsapás…

 

Sorsdöntő pillanat: Kuzmanovics (22) 
sárga lapot kap kezezése után (Fotó: Reuters)
Sorsdöntő pillanat: Kuzmanovics (22) sárga lapot kap kezezése után (Fotó: Reuters)

A 4. percben Asamoah Gyan végezhetett el kecsegtető szögből szabadrúgást, de úgy járt, mint eddig szinte mindenki a vb-n: magasan a kapu fölé lőtt. A lövöldözéssel terhes első öt perc után a második öt már óvatosabb játékot hozott, de így is pörgősen játszott mindkét együttes. Az első negyedóra végén egy rosszul hazafejelt labda okozott gondot a ghánai hátsó alakzatnak, de végül megoldotta a munkát a „Fekete Csillagok” takarítóegysége.

A 15. perc aztán egy szöglet után szép ghánai játékot hozott, Kwadwo Asamoah brutális erővel belőtt labdáját a hátrahúzódó Nikola Zsigics mentette bravúrosan. A másik jelentős esemény: a vuvuzelaszót néhány másodpercre el tudta nyomni a ghánai rezesbanda…

Az első lapot a 19. perc hozta meg, a meginduló André Ayewet elgázoló Nikola Zsigics szeme előtt villant meg a sárga. A szabadrúgás után John Mensah fejelt a kapu mellé. A ghánaiak továbbra is veszélyesebbek voltak, Asamoah Gyan fejesét fejesét fogta meg Vladimir Sztojkovics.

A félidő közepén Milovan Rajevac homloka elfelhősödött: a ghánaiak egyik legjobbja, Asamoah Gyan ápolásra szorult, Isaac Vorsah megpróbálta egy bokán rúgással melléküldeni Zsigicset is… A védő sárgát kapott, a szabadrúgáshoz pedig felvonult a teljes szerb „légierő”, végül a kombináció után Pantelics nem érte el a labdát. A következő szerb szabadrúgás sem volt épp veszélytelen, Alekszandar Kolarov ballábas bombája kerülte el kevéssel a kaput.

A délszlávok elkapták a ritmust, Pantelics is kihagyott egy kisebb helyzetet, majd a szerbek kilencese elől Vorsah mentett szépen veszélyes szituációban. A félidő hajrájában még a villámgyors Prince Tagoe próbált bajt keverni, de nem bírt Alekszandar Lukovics rutinjával. André Ayew bal oldali beadás-lövés keveréke hozta még a szívbajt Vladimir Sztojkovicsra, a másik oldalon pedig Milos Kraszics lökete vágódott le a védőkről. A félidő élénk játékot és kevés helyzetet hozott – a 0–0 tükrözte a játék képét. Az más kérdés, hogy ez már sokkal élvezhetőbb találkozó volt, mint a kora délutáni, de ezt nem volt nehéz elérni…

A második játékrész egy mérsékelten veszélyes szerb akcióval és egy eleinte nagyon szép, majd borzalmas passzal zárult ghánai kontrával indult. A 49. percben egy levágódó szabadrúgás után Milan Jovanovics került lövőhelyzetbe, viszont csak ballal volt hajlandó elvállalni – éles szögből végül pocsék próbálkozást eresztett meg. Az 52. percben Nemanja Vidics megingását majdnem ki tudta használni Kwadwo Asamoah, de a klasszis bekket a szerencse is segítette, az utolsó pillanatban menteni tudott.

Az 54. percben nagy helyzetet hagyott ki Ghána: a bal oldalról Tagoe ívelt középre, André Ayew emelkedett, de nem tudta fejjel eltalálni a kaput. Pedig a helyzet tisztaságára nem lehetett panasza. Az 56. percet Lukovics „ünnepelte meg” egy ronda szabálytalansággal (sárga lett a büntetése), majd André Ayew lövése kerülte el a kaput. 

A szerbek helyzettel válaszoltak, a jobb szélen Pantelics nagyon erőszakosan vitte el a labdát, élesen középre adott, de passza nem talált csatártársat.  A 61. percben a nagyon feljavult André Ayew húzott el, majd ívelt át a hosszúra, Prince Tagoe viszont nem találta el jól a labdát, így fellélegezhettek a szerbek. Az mindenesetre figyelmeztető jel volt, hogy a ghánai középpályások egyre többször voltak képesek egy az egyben megverni a délszláv védőket.

Milijas helyére Zdravko Kuzmanovics állt be, miután Radomir Antics szükségesnek látta a változtatást. Hatvankilenc perc kellett hozzá, hogy a szerbek végre megtalálják egy beadással Zsigics fejét, de a center nem tudott jól bólintani – ez volt az utolsó labdaérintése, mert Danko Lazovics jött be a helyére. Milovan Rajevac is cserélt, Kwadwo Asamoah kocogott le a pályáról, a rendkívül hosszú kálvária után a vb-re felépülő Stephen Appiah jött be.

A 74. percben megfogyatkoztak a szerbek, Alekszandar Lukovics megrángatta Asamoah Gyant, mehetett is zuhanyozni második sárga lapja után. A védelemben támadt lyukat a Jovanovics helyére beküldött Neven Szuboticcsal foltozta be Antics. A 79. percben a meccs legnagyobb helyzetét hagyták ki az emberhátrányban játszó délszlávok, Lazovics beadása után Pantelics lyukat rúgott, Milos Kraszics lövését viszont hatalmas bravúrral kellett kitolnia Richard Kingsonnak. A szöglet után Nemanja Vidics fejelt fölé.

A következő szerb lehetőség Braniszlav Ivanovicsé volt, a felfutó jobbhátvéd hatalmas lövése viszont elszállt. A szerbek megmutatták, amit már többször: nem zavarta őket túlzottan az emberhátrány.

Amikor éppen jobban játszott az Antics-csapat, tizenegyeshez jutott Ghána: bal oldali beadás után Kuzmanovics nagyon bután, kézzel ért a labdához a tizenhatoson belül. Büntető, sárga lap! Asamoah Gyan nagy erővel, magabiztosan bevágta a tizenegyest, a 84. percben vezetett az afrikai csapat (0–1)!

A 92. percben jött ismét Asamoah, a bal szélen lépett meg, remek lövése viszont a bal oldali kapufa belső éléről pattant vissza a mezőnybe. Óriási mázlijuk volt a szerbeknek.  A ghánai 3-as ezt követően lejött, Quincy Owusu-Abeyie váltotta. A szerbek egyszer még begyötörték a labdát a tizenhatoson belülre, de a kavarodás után Mensah mentett – Ghána 1–0-ra győzött, megszerezve ezzel a vb első afrikai győzelmét. A „Fekete Csillagok” győzelme nem érdemtelen, bár a meccs képe inkább döntetlent mutatott – egy hatalmas hiba döntött a javukra.

 

A JEGYZŐKÖNYV ÉS AZ ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A JEGYZŐKÖNYV ÉS AZ ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik