Ismét David Villa: Spanyolország a négy között

Vágólapra másolva!
2010.07.03. 20:20
null
David Villa (balra) repíti a spanyolokat: ötödik találatát szerezte a dél-afrikai vb-n, a legutóbbi elődöntőt ért (Fotó: Reuters)
A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság utolsó negyeddöntőjében az egyik favorit, az Eb-címvédő Spanyolország a nyolc között outsidernek tekinthető Paraguayt búcsúztatta. A győztes jutalma, valamint ellenfele az elődöntőben az argentinokat kiütő Németország lesz, így megismétlődik a 2008-as Eb-döntő visszavágója. A találkozón mindkét csapat kihagyott egy-egy tizenegyest, míg David Villa két kapufás gólt lőtt a hajrában.

A spanyol együttes lényegében alapcsapatával kezdett a negyeddöntőben, szövetségi kapitánya, Vicente del Bosque betartotta a szavát, és a vb-n formán kívül játszó Fernando Torrest ismét a kezdőbe jelölte. Bár oda sokan az egészséges, de ezen a szinten még rutintalan Fernando Llorentét várták a nyolcaddöntőt követően.

Paraguay válogatottja viszont alaposan felforgatott kezdő tizeneggyel lépett pályára, legalábbis a Japán elleni nyolcaddöntőhöz képest hat helyen változtatott Gerardo Martino szövetségi kapitány. Nincs ott a dél-amerikai gárda védelmében Bonet, tulajdonképpen a komplett középpályássor – Santa Cruz, Vera, Ortigoza és Benítez sem kezdő –, illetve a nyolcaddöntőben egyszemélyes csatársorként funkcionáló Barrios.

Egy percet sem kellett várni az első lövésre: Jonathan Santana középről, 17 méterről vette célba a spanyol kaput, de Iker Casillas védett. Letámadással nyitottak a dél-amerikaiak, nem engedték passzolgatni a spanyolokat. Kérdés: meddig bírják fizikummal?

Paraguay az első negyedórában sikerrel próbálta ellenfele térfelén tartani a labdát, ám ennek érdekében rengeteget dolgozott, futott. A Torres, David Villa páros nem tudott belépni a játékba, a spanyol középpályások sem nagyon, többnyire a védők adogattak, támadásban legaktívabb játékosuknak Sergio Ramos bizonyult, mert ő azért előre is ment.

Újabb tíz perc elteltével azért már érezhetően alábbhagyott Paraguay lendülete. A spanyolok elkezdték járatni a labdát, de helyzetig nem nagyon jutottak, leginkább azért, mert a tőlük megszokotthoz képest pontatlanabbnak bizonyultak. A 29. percig kellett várni az első veszélyes spanyol lövésre: a center helyén felejtődő Xavi a kapunak háttal felpörgette magának a labdát, majd húsz méterről kapásból lőtt. A lecsapodó labda egy méterrel a kapu fölött hagyta el a játékteret.

KINEK KÖSZÖNHETIK LEGINKÁBB GYŐZELMÜKET A SPANYOLOK?

Spanyolország igencsak megszenvedett a Paraguay elleni győzelemért, a győztes gólt ezúttal is David Villa szerezte. Ön szerint ő volt a spanyolok legjobbja?

Kattintson ide és osztályozza az ibériai válogatott játékosainak teljesítményét!

A 38. percben veszélyeztetett Paraguay is, de a bal oldali beadásra középen érkező Santana nem ért oda, egy méter hiányzott. Nem úgy két perccel később Nelson Valdeznek, aki nyolc méterről a hálóba talál, de előtte Óscar Cardozo lesen állva próbált meg fejjel játékba avatkozni, így lesállás miatt érvénytelenítették a találatot. Újabb apró zavar a spanyol védelemben: Valdez lőhetett 18-ról kapura, de labdája messze elkerülte Casillas kapuját.

Megadott gólt és ordító helyzetek sokaságát nem láthattuk az első felvonásban, ám ettől függetlenül unatkozni nem unatkoztunk. Hullámzó volt a játék, ám a spanyolok támadásai meddőnek bizonyultak, mert Paraguay roppant bátran játszott, és nem húzódott vissza a kapuja elé sündisznóállásba.

Hasonló felfogásban indult a második felvonás, mint ahogyan az első a szünet előtt befejeződött. Talán annyi változás történt, hogy a spanyolok bátrabban vállalták fel a cselezést egy az egy ellen, nem keresték mindenáron a passz lehetőségét. Morel Rodríguez figyelme hagyott ki először a paraguayi védelemben, erre 50 percet kellett várni: a védő saját tizenhatosának vonalán cselezte el magát, de nem alakult ki spanyol helyzet a hibából.

KATTINTSON A KÉPRE ÉS TEKINTSE MEG
A MÉRKŐZÉS KÉPGALÉRIÁJÁT!
KATTINTSON A KÉPRE ÉS TEKINTSE MEG A MÉRKŐZÉS KÉPGALÉRIÁJÁT!

Del Bosque az 55. percig várt az első változtatással: a jól kezdő, de elfáradó Torrest Cesc Fabregas váltotta. Másodpercekkel később Gerard Piqué rántotta le Cardozót a spanyol tizenhatoson belül: büntető! A sértett bal alsóba tartó lövését azonban Casillas gyors vetődéssel hárította.

Gyakorlatilag az ellentámadásból tizenegyeshez jutottak a spanyolok, David Villát buktatta Antolín Alcaraz. Xabi Alonso a bünetőt előbb a jobb felsőba vágta, de a játékvezető megismételtette, mert – szerinte – többen berohantak a tizenhatoson belülre. Xabi Alonso a másodiknál váltott, Justo Villar nem, így a kapus hárította a bal alsóba tartó lövést! A kipattanóra Fabregas szaladt, de a kivetődő Villar buktatta – az újabb büntetőt már megúszták a dél-amerikaiak. Egy csapásra felpörögtek az események.

Fokozták a tempót a spanyolok, nagyon közel jártak a paraguayi kapuhoz és a vezető gólhoz, de csak nem akart összejöni a vezető gól. Del Bosque ismét váltott: a tizenegyest elhibázó Xabi Alonso helyére Pedrót dobta csatába, míg a lecserélt társ posztját Fabregas foglalta el.

A SPANYOL SIKER ZÁLOGAI

Iker Casillas hárított büntetője és a hajrában bravúrral védett ziccer miatt érdemel kiemelést, Andrés Iniestát a FIFA választotta meg a mérkőzés legjobbjának. Nem érdemtelenül.

A találkozó egyetlen találatát szerző David Villa 2002 óta az egyetlen játékos – akkor Rivaldo és Ronaldo írta be magát a történelemkönyvekbe –, aki négy egymást követő vb-meccsen betalált. Villa a dél-afrikai vb-n szerzett ötödik góljával beállította Emilio Butragueno 1986-os spanyol vb-rekordját, és már csak eggyel marad el Raúl abszolút spanyol gólcsúcsától (44).

A 83. percben remek góllal szerezte meg a vezetést a spanyol válogatott. Iniesta váltott tempót, és tört előre középen, majd ziccerben tálalt Pedro elé. A barcelonai csapattárs azonban a tizenhatoson belülre érve a hosszún a kapufát találta el. A kipattanó David Villa elé került. A spanyolok ügyeletes gólzsákja nem sokat teketóriázott: kapura lőtt, a labda előbb a bal, majd a jobb kapufát érintve jutott a paraguayi kapuba. (Paraguay 409 perc után kapitulált ismét a vb-n.) 0–1

A 88. percben Iker Casillas mentette meg csapatát a hosszabbítástól: előbb még kipattant róla Barrios lökete, de Santa Cruz ismétlését lábbal védte. Óriási lehetőség volt az egyenlítéshez! A fordulásból David Villa dönthette volna el a mérkőzést, csakhogy Villar a helyén volt.

A találkozó hajrájában a spanyolok sikerrel dugták el a labdát. Győzelmük és továbbjutásuk megérdemelt, mert lényegesen többet tettek a sikerért, mint Paraguay. Utóbbi erejét felemésztette a rengeteg védekezés, a második felvonásban már csak kontráiban bízhatott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik