Huh Dzsung Mu

Vágólapra másolva!
2010.06.10. 18:30
Címkék
Az egykoron játékosként a PSV Eindhovenben is megforduló szövetségi kapitány középpályásként 84 alkalommal szolgálta nemzeti csapatát, és 25 gólt is lőtt ezeken a mérkőzéseken, majd kétszer asszisztensi, háromszor kapitányi szerződést köthetett a szövetséggel.

Az egykoron játékosként a PSV Eindhovenben is megforduló szövetségi kapitány középpályásként 84 alkalommal szolgálta nemzeti csapatát, és 25 gólt is lőtt ezeken a mérkőzéseken, majd kétszer asszisztensi, háromszor kapitányi szerződést köthetett a szövetséggel.

 

Huh Dzsung Mu
nemzetisége:
dél-koreai

Válogatottsági száma játékosként: 84/25

születési hely: Dzsindo
ideje: 1955.01.13.

pozíciója: szövetségi kapitány
magassága: 176 cm

súlya: 74 kg

korábbi klubjai:
játékosként:
Yonsei University, Korea Electric Power, Korean Navy, PSV Eindhoven, Hyundai Horangi
edzőként: dél-koreai válogatott, POSCO Atoms, Hyundai Horangi (mindenhol asszisztens), Pohang Atoms, dél-koreai válogatott, Chunnam Dragons, Yong-In Football Center

sikerei:
játékosként: dél-koreai bajnok (1986), Ázsia-kupa-résztvevő (1984), vb-résztvevő (1986)
edzőként: dél-koreai Ligakupa-győztes (1993), Dél-Koreai Kupa-győztes (1997),  dél-koreai bajnok (2006, 2007), Arany-kupa-résztvevő (2000), olimpiai résztvevő (2000), Ázsia-kupa-bronzérmes (2004), vb-résztvevő (2010), az Év edzője Ázsiában (2009)

Az ázsiai mértékkel számolva kiváló felépítésű középpályás az amatőr korszakban a Korea Electric Power színeiben rúgta a labdát, majd a tengerészet csapatához igazolt 23 éves korában, onnan két esztendő múlva a holland PSV-hez. Három nem túl sikeres idény után hazatért a Hyundai Horangihoz, és innen vonult vissza 33 évesen. De hogyan! Nyáron részt vett ugyanis az 1986-os világbajnokságon, és Mexikóban az elszánt, kőkeményen rakkoló Huh először alaposan megfaragta Diego Maradonát, majd gól lőtt a címvédő olaszoknak. A dél-koreaiak mindhárom mexikói mérkőzésén pályára lépett.

Kevéssel 34. születésnapja előtt, még 1986-ban akasztotta szögre cipőjét, és a 84-szeres válogatott játékos tudását nem hagyhatta kihasználatlanul országa futballtársadalma: a válogatottban, majd két klubcsapatnál asszisztenskedett, 1993-ban pedig átvette a Pohang Atoms vezetését. 1995-ben átmenetileg, egy mérkőzés erejéig kipróbálhatta magát szövetségi kapitányként, majd a Chunnam Dragonsszal ért el sikereket.

1998-ban már teljes jogú kapitány, két évig (Guus Hiddink lett utódja), majd a szövetségben felfelé buktatták meg. Később kiderült: éppen azok a játékosok lettek a hazai világbajnokságon a húzóemberek, akik Huh alatt debütáltak, és akik miatt oly' sok kritikát kapott a szakember. 2004-től már újfent asszisztenskedett a nemzeti csapatnál, hogy a „szokásos" kétéves Chunnam Dragons-kitérőt követően ismét leüljön a „Teguk harcosok" kispadjára, miután sem Mick McCarthy, sem Gérard Houllier nem foglalta el az ülőalkalmatosságot.

Elsődleges feladatát teljesítette: kijuttatta a válogatottat a 2010-es nagy tornára, az utolsó selejtezőcsoportban ráadásul megelőzték a nagy rivális Észak-Koreát is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik