Hiába készültek, Dél-Afrikában gond van a biztonsággal

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.06.10. 11:11
null
A fokozott rendőri felügyelet ellenére Johannesburgban nem veszélytelen az élet (Fotó: Reuters)
Továbbra is aggódnak a saját biztonságuk miatt a pénteken kezdődő dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon résztvevő csapatok és szurkolók, pedig a helyi kormány nagyszabású intézkedésekkel készült a rendezésre.

A torna hivatalos honlapján megjelent biztonsági tájékoztató szerint a mérkőzéseknek otthont adó kilenc várost a hatóságok részekre osztották, s külön figyelmet fordítanak a nemzetközi szövetség (FIFA) kihelyezett központjára, a stadionokra, a válogatottak és a külföldi drukkerek szálláshelyeire, a parkokra és éttermekre, valamint a turistaközpontokra.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri a dél-afrikai vb nyitó mérkőzését?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A helyszíneken összesen mintegy negyven helikopter teljesít szolgálatot, tíz vízágyú áll készenlétben, az autópályák biztosítására pedig száz autó áll rendelkezésre, s 41 ezer rendőr dolgozik folyamatosan. A kormány négy mozgatható parancsnoki központot építtetett, amelyek élőképen tudják követni a helikopterek, repülőgépek, illetve a 300 biztonsági kamera által rögzített felvételeket. Ezeket természetesen a világbajnokság után is használni fogják.

Ezek mellett 100 ezer tartalékos rendőrre számíthatnak a szervezők, s a vb-n résztvevő országok szintén küldtek rendfenntartó egységeket Dél-Afrikába, akik a helyi erőket segítik a nyelvi és kulturális akadályok leküzdésében.

A szurkolók számára létrehoztak egy 24 órán keresztül működő, több nyelven hívható telefonszámot, amelyen bárki bejelentheti, ha segítségre van szüksége.

A meghozott intézkedések ellenére a helyszínen tartózkodóknak továbbra is súlyos aggályaik vannak, s a helyzetet csak rontja, hogy ismeretlen tettesek szerdán hajnalban hotelszobájukban, fegyverrel raboltak ki három újságírót – két portugált és egy spanyolt –, majd napközben Johannesburgban négy kínai tollforgatót az utcán, autójukban ért támadás.

NSO VB-ADATBANK
Június 11-én a Dél-Afrika–Mexikó nyitó mérkőzéssel megkezdődik a 2010-es labdarúgó-világbajnokság, és egy hónapra mindenki a futball legnagyobb seregszemléjére figyel. Tegyék meg Önök is, a Nemzeti Sport Online foci-vb-adatbankja segítségével: csapatprofilok, játékosadatlapok, statisztikák, mezek, stadionok, válogatottbemutatók, beharangozó sorozatok, letölthető szurkolói szoftver – minden, amit a világbajnokságról tudni kell! 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik