Kirakták a keretből Anelkát - hivatalos

Vágólapra másolva!
2010.06.19. 13:49
null
Nicolas Anelka trágár volt Domenech kapitánnyal, és állítólag büszke is erre (Fotó: Action Images)
Eldőlt, hogy Nicolas Anelkát, a labdarúgó-világbajnokságon rosszul szereplő francia válogatott támadóját idő előtt hazaküldik Dél-Afrikából azt követően, hogy összetűzésbe keveredett Raymond Domenech szövetségi kapitánnyal, és minősíthetetlenül trágár hangon beszélt vele. Anelka tagadja, hogy a Franciaországban közfelháborodást okozó szavak tőle származnak.

A L'Équipe francia sportnapilap információja szerint a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) Dél-Afrikában tartózkodó vezetői ma vizsgálták Nicolas Anelka fegyelmezetlenségét. A csatár a Mexikó elleni csütörtöki mérkőzés (0–2) szünetében keveredett összetűzésbe Domenech kapitánnyal, aki a szem- és fültanúk szerint határozottan, de emberi hangon figyelmeztette: ha nem tartja be a taktikai utasításokat, lecseréli.

 HIVATALOS – ANELKÁT KIZÁRTÁK A KERETBŐL
Noel Le Graet, a Francia Labdarúgó-szövetség alelnöke bejelentette, hogy hazaküldik a Raymond Domenech szövetségi kapitánnyal trágár módon összevesző Nicolas Anelkát. A sportvezető elmondta, a támadót kizárták a francia keretből, de azt nem árulta el, pontosan miért.

A Chelsea támadója erre olyan trágár hangnemben reagált, hogy mondandója szelídített változatát is vonakodva olvasták be a francia rádiók szombat reggeli lapszemléiben. Domenech lecserélte a magáról megfeledkező – ám a meccs után mosolygósnak, szinte elégedettnek, büszkének mutatkozó – futballistát, és a második félidőre már André-Pierre Gignac futott ki helyette a pályára, ezek szerint egyáltalán nem taktikai okokból.

Domenech bocsánatkérést vár játékosától, aki azonban egyelőre nem hajlandó erre.

Nem Anelka iménti esete az egyetlen bizonyítéka annak, hogy a francia keretben valami kezdettől nincs rendben.

Ugyancsak a Dél-Afrikában dolgozó francia újságírók számoltak be arról, hogy William Gallas, a „kékek" egy másik vezéregyénisége a mexikóiak elleni mérkőzés után olyan kézmozdulattal adta tudtára a legnépszerűbb francia televízió, a válogatott mérkőzéseit közvetítő TF1 munkatársának, hogy nem kíván nyilatkozni, „ami nem válik a dicsőségére".

Yoann Gourcuff gyenge teljesítménye mögött sem csak szakmai okok húzódnak meg. A csapat közelében tartózkodó újságírók arról értesültek, hogy Anelka és Franck Ribéry úgymond „szivatja" a Girondins Bordeaux fiatal játékmesterét, aki nehezen viseli a szekírozást. A L'Équipe ezt vélte felismerni a csütörtöki meccs után a játékosok és a média számára kialakított vegyes zónában:

„Amikor Gourcuff észlelte, hogy a Bayern München játékosa (Ribéry) közelít, elfelhősödött az arca, kerülte a tekintetét, és félrehúzódott, mint az osztályelső a kollégium bandavezére elől, félvén, hogy hátulról kap egy tockost."

Anelka szombaton este, már a keretből történő kizárása után a France Soir című újság honlapján reagált a történtekre:

„A sajtóban megjelentek nem az én szavaim. Nem tagadom, viharos beszélgetést folytattam a kapitánnyal, de ez az öltözőben történt, fültanúi csak a csapattársaim és a stáb tagjai voltak. Az elhangzottaknak nem lett volna szabad kijutni az öltözőből. Nem tudom, kinek állt érdekében így tálalni a történteket, de biztos vagyok abban, hogy nem valamelyik csapattársam volt. Sohasem akartam destabilizálni a francia válogatottat. A keretből való kizárásomat elfogadom, és sok szerencsét kívánok a kékeknek Dél-Afrika ellen"

Részben a fentebb idézett, Gourcufföt érintő pletyka ismeretében lehet értelmezni a következő szavait:

„Mélyen tisztelem a francia válogatottat, és minden csapattársamat, hangsúlyozom, kivétel nélkül mindegyiket. Kedden óriási feladat vár a csapatra Dél-Afrika ellen, még kiharcolható a továbbjutás, ezért most nem kívánok többet mondani. De hangsúlyozom, a sajtóban megjelentek nem az én szavaim."

A NAP FOLYAMÁN ELHANGZÓ FRANCIA VÉLEMÉNYEK AZ ESETRŐL
 

Éric Di Méco (a Marseille egykori emblematikus figurája, 23-szoros francia válogatott játékos): „Ismerjük Nicolas Anelkát, sohasem fog bocsánatot kérni. Nála ösztönös az ilyen viselkedés, úgyhogy pakoljon össze, és szabadítsa meg magától a csapatot. Ki kell dobni őt a táborból, és kész!"

Michel Hidalgo (a francia válogatott történetének egyik legsikeresebb szövetségi kapitánya, az 1984-es Európa-bajnok csapat szakvezetője): „Anelka cselekedete megvetésre méltó. Nem kell többé viselnie a francia válogatott mezét, véleményem szerint nem is fogja. Megdöbbentő kifejezéseket használt."

Roselyne Bachelot sportminiszter közleménye: „A csapatra nehezedő hatalmas nyomás sem magyarázhatja meg az efféle fegyelmezetlenséget. A futballistáknak nem szabad elfelejteniük, hogy Franciaországot képviselik, és nagyon sok fiatal példaképként tekint rájuk. Ez pedig visszafogottságra és méltóságra kötelez."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik