Ez minden idők legprímább paraguayi válogatottja?

Vágólapra másolva!
2010.06.01. 21:08
null
Régen gyenge pont volt, most erősség: a paraguayi csatároktól, mint Santa Cruz, sokat várnak a vb-n <br />(Fotó: Reuters)
A 2006-os vil&aacute;gbajnoks&aacute;g kudarc&aacute;t k&ouml;vetően (kor&aacute;bban m&eacute;g sohasem szenvedtek k&eacute;t veres&eacute;get is csoportjukban a paraguayiak) az argentin Gerardo Martino &uacute;jj&aacute;szervezte a v&aacute;logatottat (kis t&uacute;lz&aacute;ssal: a romjaib&oacute;l), &eacute;s ez ir&aacute;ny&uacute; tev&eacute;kenys&eacute;g&eacute;nek sikeress&eacute;g&eacute;t j&oacute;l mutatja, hogy a nemzeti csapat nagyobb neh&eacute;zs&eacute;gek n&eacute;lk&uuml;l kijutott a 2010-es vil&aacute;gbajnoks&aacute;gra, őt pedig menet k&ouml;zben megv&aacute;lasztott&aacute;k az &Eacute;v edzőj&eacute;nek D&eacute;l-Amerik&aacute;ban.

Hol késel az éji homályban, új csodavédelem?

Az 1998-as világbajnokságon a francia után a Chilavert – Arce, C. Ayala, Gamarra, Sarabia védelem állt a legstabilabb lábakon, értelemszerűen ők már nem lépnek pályára Dél-Afrikában. Méltó utódok viszont nem mutatkoznak: a Valladolidban légióskodó kapus, Justo Villar (32 éves lesz a vb-rajton) megbízható ugyan, de korántsem klasszis. Mindenképpen javára írandó, hogy nem kevés nemzetközi rutinnal rendelkezik, akárcsak helyettese, Aldo Bobadilla (34, klubja az Independiente Medellín). A védelem jobb oldalán a középen is bevethető Dario Verón (30, UNAM Pumas) alapember mostanában, tőle balra Julio Cáceres (30, Atlético Mineiro) és Paulo da Silva (30, Sunderland). A balhátvéd posztján a selejtezők során több embert is kipróbált Martino, a végére az elnyűhetetlen Denis Caniza (35, León) töltötte be ezt a szerepkört. Vb-szereplése unikum lesz, ugyanis ez lehetne a negyedik jelenése a paraguayinak a futball nagy seregszemléjén!

Rutin, mindenekfelett

A középpálya alapembere a május eleje óta a Sunderlandben futballozó Cristian Riveros (27). A gólerős ballábas játékos mellett leggyakrabban a szorgos vízhordó, Jonathan Santana (28, Wolfsburg) és a bombalábú Edgar Barreto (25, Atalanta) szerepelt a kvalifikáció során, melynek végjátékára utóbbi helyett a veterán Carlos Bonet (32, Olimpia) lett alapember a jobb oldalon. A két világbajnokságon is szereplő Bonet legfőbb vetélytársa Enrique Vera (31, LDU Quito), valamint a középen is hasznosan futballozó, a hazai Libertadot erősítő Víctor Cáceres (25). A paraguayiak rendelkeznek egy technikás irányítóval is a 24 esztendős Osvaldo Martínez (Monterrey) személyében, ám az ő helyét egyelőre nem találja a kapitány a rendszerben, és általában a számára idegen bal szélen játszatja a futballistát (végül nem vitte magával a vb-re sem).

 

Már nem Achilles-sarok, sarkantyú

Korábban rendre a gólszegény támadósor volt a paraguayi nemzeti csapat gyenge pontja, mára azonban fordult a kocka. Olyan kiváló, nemzetközileg is elismert csatárok közül választhatott az argentin mester a behívó postázásakor, mint a 28 éves Roque Santa Cruz, akiért 21.1 millió eurót fizetett a Manchester City, a Borussia Dortmundban játszó Nelson Haedo Valdez (26) vagy a portugál gólkirályi címet megkaparintó Óscar Cardozo (27, Benfica). Rajtuk kívül a kapitánykedvenc Édgar Benítez (22, Pachuca), Dante López (26, UNAM Pumas) és a szintén Mexikóban légióskodó Fredy Bareiro (28, Estudiantes Tecos) táplálhatott vb-reményeket, de közülük csak előbbi került be végül a vb-keretbe. Ahová befért még a márciusban argentinból honosított dortmundi Lucas Barrios (25), a friss Bundesliga-bronzcipős is, míg a néhány éve Dél-Amerika legjobbjának megválasztott Salvador Cabanas (29, América) fejlövése miatt nem lehet ott a vb-n. Cabanas egyébként a paraguayiak selejtezőbéli házi gólkirálya volt.

Azért akad, ami nem változik

Az új kapitány, bár a rutinos öregek mindegyikétől nem vehetett búcsút, bátran vetett be fiatalokat, még a sikeres U19-es csapatból is. Korábban egy-egy sikeresebb játékos köré szerveződtek a csapatrészek, most viszont a kiegyensúlyozott csapatmunka került előtérbe: a selejtezők során szerzett 24 gólon nyolcan osztoztak. A 4–4–2-es felálláshoz viszont nem nyúlt Martino, de nem is lett volna miért. Sokan már-már titkos esélyes látnak bennük, és bizony egy csúcsformában lévő Roque Santa Cruzzal képesnek látszanak arra, hogy bárki megtréfáljanak. A tapasztalatlan védelem, egy bravúrkapus hiánya és az egy-két poszton „lyukas" középpálya miatt a nyolcaddöntő végállomás lehet számukra a világbajnokágon. Mint 1998-ban és 2002-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik