A 91. percben vált valóra az amerikai álom

Vágólapra másolva!
2010.06.23. 16:51
null
<p>Herculez Gomez nagy helyzete (fotó: Action Images)<br /><br /><a href="http://tudositas.nso.hu/genpage_lr_10307.html"><strong><strong><strong>A KÉPRE VAGY IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETI SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNKAT A MÉRKŐZÉSRŐL!</strong></strong></strong></a></p>
Címkék
Mindenk&eacute;ppen győzni&uuml;k kellett volna a tov&aacute;bbjut&aacute;shoz a m&eacute;rkőz&eacute;sen az alg&eacute;riaiaknak, m&eacute;gpedig min&eacute;l biztosabban, m&iacute;g az amerikaiak csak akkor juthattak volna tov&aacute;bb a m&aacute;sik m&eacute;rkőz&eacute;s eredm&eacute;ny&eacute;től f&uuml;ggetlen&uuml;l, ha megszerzik a h&aacute;rom pontot. Az amerikai terv v&aacute;lt val&oacute;ra, &aacute;m nem &eacute;ppen k&ouml;nnyű &uacute;t vezetett od&aacute;ig. A v&aacute;ltozatos &eacute;s izgalmas m&eacute;rkőz&eacute;sen a kapuk felv&aacute;ltva forogtak vesz&eacute;lyben, ha jobban &eacute;rt&eacute;kes&iacute;tik a felek helyzeteiket, ak&aacute;r 3&ndash;3 is lehetett volna a v&eacute;geredm&eacute;ny.

 

Hatalmas változást jelentett az algériai válogatott háza táján, hogy három támadóval álltak fel a „sivatagi rókák", de ezt megmagyarázta a rájuk nehezedő győzelmi kényszer. Mindemellett bíztak a szlovénok segítségében is, míg az amerikaiak egy győzelemmel biztos továbbjutónak számítottak.

Aktívabban kezdtek az afrikaiak, megpróbálták meglepni a főnök nélkül maradt amerikai védelmet (Oguchi Onyewu ugyanis sérülése miatt nem léphetett pályára). A 6. percben Rafik Dzsebbur használhatta volna ki, hogy Jay DeMerit lyukat rúgott, ám nyolc méterről a lécre bombázott, majd az ellencsapásból Herculez Gomez lőtt 14 méterről kapura, de a veterán Raisz M'Bolhi szépen védett a bal alsó előtt.


Bill Clinton is elhűlten nézte, ahogyan Karim Ziani megpróbálta távolról bevenni Tim Howard kapuját, amott Clint Dempsey veszélyes bal oldali beívelésére kellett kimozdulnia M'Bolhinak, majd Gomez lőtt félfordulatból fölé. A 20. percben Michael Bradley vitte fel középen a labdát, előle éppen Gomez elé szereltek a zöld mezesek, akinek jobb oldali beadását az ötös közepéről Dempsey vágta hálóba, ám a játékvezető, a belga Frank De Bleeckere és partjelzője szerint lesről. Ez a döntés már csak azért is fájt Bradleyéknek, mert a másik mérkőzésen az angolok megszerezték a vezetést, így az „élő" tabellán eléjük kerültek.

A 33. minutumban Dempseynek az ötös sarkáról „elkövetett" fejese Madzsid Bugerra kobakján csattant, így odalett az amerikai helyzet, majd Bugerra mentett becsúszva újra az ötösön a kilépő Dempsey elől szép becsúszással. A 36. percben Bradley kiugratása után Donovan és Altidore egymást zavarta meg ajtó-ablak helyzetben, majd Karim Matmur próbált meg 25-ről a léc alá lőni, de Howardon nem fogott ki a Jabulani.

MIKOR KI ÁLL TOVÁBBJUTÁSRA?
1. perc: Szlovénia és az Egyesült Államok
10. perc: Szlovénia és az Egyesült Államok
23. perc: Anglia és Szlovénia
30. perc: Anglia és Szlovénia
40. perc: Anglia és Szlovénia
45. perc: Anglia és Szlovénia
55. perc: Anglia és Szlovénia
65. perc: Anglia és Szlovénia
75. perc: Anglia és Szlovénia
85. perc: Anglia és Szlovénia
90. perc: Anglia és Szlovénia
91. perc: Az Egyesült Államok és Anglia

A 43. percben Dempsey lőtt 20 méterről, de M'Bohli a helyén volt, és azonnal jött a válasz, ahogyan azt megszokhattuk, ám Ziani a bal felső mellé tekert.

A második félidőre az aktív Gomezt Benny Feilhaber váltotta az amerikaiaknál, és szükség is volt a középpálya megerősítésére, mert az algériaiak mezőnyfölénybe kerültek, bár nagyobb helyzetet nem alakítottak ki.

Az 57. percben újra Dempsey került ziccerbe: Altidore bal oldali beadása előtt Rafik Hallis fenékre huppant, így az amerikai tisztán lőhetett 15 méterről, ám a labda a bal oldali kapufán csattant, a kipattanót pedig kissé kisodródva az égbe lőtte a középpályás.

Hamarosan kockáztatott is idősebb Bradley, hiszen a szűrő Maurice Edu helyett a támadó Edson Buddle-t küldte pályára. A 68. percben Buddle fejelhette volna be az ötösről Landon Donovan tökéletes ívű bal oldali beadását, de a kapust találta el, majd a kontrából Ziani 15 méterről, jobbról gyatrán mellétekerte a labdát. Le is cserélte őt Rabah Szadan kapitány.

A hajrá nyitányán szétszakadt a pálya, Haszan Jebda ki is használta ezt egy emberes lökettel,  de a Jabulani a léc fölött szállt ki a pretoriai légtérben, amott Bradley fejelt fölé. A 17. percben ugyanő bombázott rá és 25 méteres szabadrúgást, ám éppen középre tartott a sistergős löket.

Pályára lépett a rutinos amerikai szélső, DaMarcus Beasley is, de ez sem segített, majd Dempsey lőtt rá egy szabadrúgást 33 méterről, ám magasan a kapu fölé. A végére beállt az algériai legenda, Rafik Szaifi is. M'Bohli még adott egy sanszot az amerikaiaknak, ám Buddle az ajándékba kapott labdát nem tudta az ötös és az alapvonal találkozásáról a középen álló Altidore-hoz passzolni.

A 91. percben Donovan az ötösről a kapuba lőtte a Dempsey lövése után a kapusról kipattanó labdát, ezzel a továbbjutás kapujába kerültek az amerikaiak. 1–0

Két perc múlva egy algériai szöglet után kifelé ítélt a bíró, ami miatt Hallis reklamált, ám helyette az erre erőteljesen rácsodálkozó Anter Jahja kapott sárgát, és mivel ez a második volt számára, idő előtt el kellett hagynia a játékteret.

Innen kivédekezték az amerikaiak, akik a régi futballbölcsességet követték: akkor kell megszerezni a vezetést, amikor már nincs ideje az ellenfélnek egyenlíteni. Más kérdés, hogy mit szóltak volna a lefújás után, ha nem születik meg ez a találat, hiszen bosszantó lett volna számukra ennyi kihagyott ziccerrel hátuk mögött kiesni. Így viszont továbbjutottak, külön bónuszként az örök ellenfél angolok előtt. Csoportjukban a három mérkőzésen összesen három percig vezettek, most a ráadásban – még mondja azt valaki, hogy nincs érzéke az amerikaiaknak a befejezéshez.

TEKINTSE MEG SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNKAT A MÉRKŐZÉSRŐL!


  1. Egyesült Államok3124–3+1 5  
  2. Anglia3122–1+1 5  
  3. Szlovénia31113–30 4  
  4. Algéria3120–2–2 1  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik