Blatter: a vb-döntőben sérült a fair play szelleme

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2010.07.12. 17:10
null
Egy jellemző kép: Howard Webb békélteti a tömeget (Fotó: Reuters)
Csalódottan nyilatkozott a vasárnapi spanyol–holland világbajnoki döntőről Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke. A svájci sportvezető a rengeteg durva szabálytalanság miatt volt elkeseredett.

„Sajnos a fináléban nem volt olyan fair a játék, mint ahogyan azt elvártuk volna" – nyilatkozta Blatter. – Nem az én feladatom, hogy minősítsem a játékvezetők ténykedését, ugyanakkor azt elmondhatom, hogy rendkívül nehéz dolga volt a bírói hármasnak."

Az 1–0-s spanyol sikerrel végződött johannesburgi találkozón a mérkőzést dirigáló angol Howard Webbnek 14 sárga- és egy piros lapot kellett felmutatni, ez pedig rekord a döntők történetében.
„Még ha vereséget is szenvedsz, nem szabad elfelejteni olyan dolgokat, mint a fegyelem és a tisztelet" – tette hozzá Blatter.

A FIFA valószínűleg hivatalból fegyelmi eljárást indít a kilenc sárga lapot és egy pirosat összeszedő holland válogatott ellen, mivel ezt írja elő a fegyelmi szabályzat 52. cikkelye. Valószínű, hogy az öt sárga lapot begyűjtő spanyolok ellen is lefolytatják a vizsgálatot, feltehetően mindkét csapat pénzbírságot fizet.

A hollandok játékát kritizálta az oranje egyik legnagyobb legendája, Johan Cruyff is.

„Hogy milyen volt a döntő? Ronda, durva és túl defenzív. Kevés volt a szín a játékban, kevés volt a foci is. A holland válogatottnak volt húsz jó perce, de aztán visszatértek a rugdosódáshoz és a provokáláshoz. Mindenesetre Spanyolország megérdemelten nyerte meg a világbajnokságot. A játékvezetővel sem voltam elégedett, nem volt következetes. Egy vébé-döntő játékvezetőjének fel kell vállalnia a kemény ítéleteket is" – mondta Cruyff a katalán El Periodicónak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik