Arrivederci, Itália! Szlovákia a mennyekben

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2010.06.24. 15:54
Szlovákia 3–2-re legyőzte Olaszországot a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így az Új-Zélanddal döntetlent játszó Paraguay (0–0) mellett északi szomszédunk jutott a legjobb tizenhat közé. A 2006-os ezüstérmes után a címvédő is már a vb első fázisában búcsúzott Dél-Afrikától, sőt szintén a negyedik helyen végzett kvartettjében, miközben Új-Zéland veretlenül esett ki.

A világbajnok dicstelenül búcsúzott Dél-Afrikától (Fotó: Action Images)
A világbajnok dicstelenül búcsúzott Dél-Afrikától (Fotó: Action Images)
A világbajnok dicstelenül búcsúzott Dél-Afrikától (Fotó: Action Images)
A világbajnok dicstelenül búcsúzott Dél-Afrikától (Fotó: Action Images)
A világbajnok dicstelenül búcsúzott Dél-Afrikától (Fotó: Action Images)

A mérkőzésről online, szöveges tudósításunkat itt olvashatják!

Az olasz válogatottban ezúttal sincs ott  Gianluigi Buffon, a helyén most is  Federico Marchetti kezd. A középpályáról kikerült Claudio Marchisio, Andrea Pirlo sem kezd, játszik viszont Gennaro Gattuso, míg  Vincenzo Iaquinta ékpárja ezúttal Antonio Di Natale lesz.

Az elmúlt napokban a kritikáktól teljesen kibukó szlovák szövetségi kapitány, Vladimír Weiss ezúttal fiát és Stanislav Sestákot is kihagyta a kezdőből,  Róbert Vittek mellett ezúttal  Erik Jendrisek is ott van a kezdőcsapatban, azaz két csatárral támad majd Szlovákia.


Az első tíz perc ismerkedéssel telt, egy lesről eleresztett Marek Hamsík-lövés után Iaquinta talált a hálóba – szintén érvénytelen körülmények között. Hogy a csapatok nem éppen a legnyugodtabb hangulatban vágtak neki a találkozónak, jelzi, Howard Webbnek már az első percekben bőven akadt dolga, Zdeno Strba meg is kapta a találkozó első sárga lapját.

MIKOR KI ÁLLT
TOVÁBBJUTÁSRA?

1. p.: Paraguay, Olaszország/Új-Zéland

10. p.: Paraguay, Olaszország/Új-Zéland

25. p.: Paraguay, Szlovákia

45. p.: Paraguay, Szlovákia

73. p.: Paraguay, Szlovákia

81. p.: Paraguay, Szlovákia

89. p.: Paraguay, Szlovákia

95. p.: Paraguay, Szlovákia

A 25. percben megszerezte a vezetést Szlovákia: Gattuso adta el a labdát, a saját tizenhatosa előterében, Hamsík Vitteket dobta támadásba, a Lille támadója pedig estében Marchisio mellett a jobb alsó sarokba lőtte a labdát. Harmadszor került hátrányba a vb-n a címvédő! 1–0

A gól után sem állt vissza Szlovákia, Simone Pepe mellészálló lövése jelentette az egyetlen olasz próbálkozást, miközben a túloldalon Strba lökete után Marchettinek kellett nagyot nyújtóznia, hogy mentsen a kapu jobb oldala elől.

A squadra azzurra zavarodottan, ötlettelenül játszott, ugyanakkor a szlovákok gyorsabbnak, frissebbnek látszottak.

A félidő hajrájában Strba sérülése került néhány percig a középpontba, a játékos térdén egy ütközést követően öt centiméteres seb éktelenkedett, az ápolás (és a kötözés) után a középpályás mégis visszatért a pályára.

Az olasz homlokokon Juraj Kucka gyarapította a ráncok számát, kemény lökete alig néhány centivel ment el a bal felső sarok mellett. Riccardo Montolivo rosszul sikerült lövése cseppet sem nyugtatta meg az olaszokat, már csak azért sem, mert az első játékrészben csupán egy kapura lövése volt az azúrkékeknek.

A szünetben Marcello Lippi  a várakozásoknak megfelelően váltott, méghozzá két helyen is: Domenico Criscito és Gattuso helyére Christian Maggio és Fabio Quagliarella állt be. Szlovákia nem cserélt, viszont újított a taktikáján: már az 50. perctől előtérbe került az idővel való játék is, Ján Mucha kapus ennek látványos fetrengéssel adta jelét.

Di Natale helyzete után Lippiben megérlelődött a döntés arra, hogy kihasználja harmadik cseréjét is: Montolivo helyén pályára lépett Pirlo – a világbajnokságon először.

Olaszország képtelen volt ráerőltetni akaratát ellenfelére, Di Natale 17 méteres csavarása – melyet könnyedén hárított Mucha – jelentette a második félidő elejének szinte egyetlen lehetőségét.

 DICSTELEN CÍMVÉDŐK
Korábban háromszor fordult el, hogy egy világbajnok a következő seregszemlén képtelen volt továbbjutni csoportjából. 1950-ben szintén Olaszország, 1966-ban Brazília és 2002-ben Franciaország volt képes hasonló „bravúrra”.

A 67. percben centikre került a címvédő a góltól, Mucha aláfutott egy szögletnek, Quagliarella nagy erővel tüzelt, ám Martin Skrtel a gólvonalról ki tudta rúgni a labdát. Ahogy támadásba lendültek az azúrkékek, úgy volt egyre több lehetősége kontrára a fehér mezeseknek. Az első ilyen helyzet végén Miroslav Stoch tekert alig valamivel a bal felső sarok mellé húsz perccel a vége előtt.

A 73. percben Szlovákia tovább növelte az előnyét: Vittek ismét betalált! Jobb oldali szöglet után Hamsíkhoz került a labda, ő laposan beadott, a csatár pedig Giorgio Chiellinit megelőzve Marchetti alatt a hálóba pörgetett. 2–0!!

Nyolc perccel később azonban válaszolt Olaszország: Iaquinta kiugratta Quagliarellát, Mucha ekkor még mentett, ám a kipattanóra Di Natale érkezett, és az üres kapuba lőtt. 2–1

Alig telt el három perc, és Quagliarella újabb gólt szerzett, ám a játékvezető-asszisztens lesen látta az Udinese támadóját (ha az is volt, centiken múlt).

A 89. percben újabb gólt szerzett Szlovákia: jobb oldali bedobás(!) után Kamil Kopúnek emelt a léc alá (3–1). Nem volt azonban még vége, Quagliarella szinte azonnal válaszolt, a 92. percben távoli lövésénél Mucha mellé nyúlt a labdának, amely így a jobb felső sarokban kötött ki. 3–2

És még a 95. percben is volt egyenlítési lehetősége Olaszországnak! Pepe közvetlen közelről lőhetett, ám négy méterről nem találta el a kaput. Szlovákia 3–2-re nyert, és Paraguay mellett továbbjutott a csoportból.

Olaszország még sohasem végzett negyedik helyen a csoportkörben, és az is egyedülálló, hogy a vb-ezüstérmes és a vb-címvédő is már a csoportfázisban búcsúzott a világbajnokságtól...

A jegyzőkönyv megtekintéséhez kattintson a képre!
A jegyzőkönyv megtekintéséhez kattintson a képre!

 


  1. Paraguay3123–1+2 5  
  2. Szlovákia31114–5–1 4  
  3. Új-Zéland332–20 3  
  4. Olaszország3214–5–1 2  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik