A labdarúgó vb-k legnagyobb szexbotrányai

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.03.22. 15:16
null
Johan Cruyff (jobbra) az 1974-es vb-döntő előtt keveredett szexbotrányba
Címkék
A labdarúgás a mézbirkózás mellett talán a legszexisebb sportág (de ne feledkezzünk meg a strandröplabdáról és a nyögdécselős teniszről sem), így aztán nem csoda, ha át- és áthatja a futball világát a szerelem, és ennek testi következménye. Se szeri, se száma a szex(bal)eseteknek e sportágban, különösképpen a közelmúltbeli médiarobbanás óta, de nehogy azt higgyük, hogy eleink sokkal különbek voltak a maiaknál. Sőt, a labdarúgó világbajnokságok és a szex kapcsolata sem a Bridge-Terry üggyel kezdődött.  

Minden labdarúgó vb idején tarolnak a prostituáltak és ügyvivőik, nem lesz kivétel ez alól a nyári dél-afrikai esemény sem, és erősen tartja magát az a városi legenda is, hogy a négyévenkénti futballünnep után kilenc hónappal megugrik a gyermekszülések száma (ami nem is csoda, hiszen a szurkolók örömükben könnyedén eshetnek kísértésbe, vagy csalódottságukra az ősi módszerrel keresnek írt, no és a találkozók utáni vad fiesztákról se feledkezzünk meg). A főszereplők sem fából készültek – nézzünk most néhány nevezetesebb vb-szexesetet!

Aranycsapat, 1954

Bizony, még a legendás magyar Aranycsapat tagjai is „férfiból” voltak: egy Grosics Gyuláról szóló könyvben olvashattuk a berni döntő eseményeit taglaló részben, hogy a „Fekete Párduc” megdöbbenve tapasztalta a mérkőzés előtti reggel, hogy egy csapattársa nem a szobájában töltötte az éjszakát, hanem egy szobalánnyal áldozott a testi örömök oltárán. Mások szerint a válogatott fontos, de nem alapembere nem egyedül, hanem egy nála sokkal híresebb csatártársával együtt indult el az elhajlásra. Mindenesetre az tény, hogy másnap mindketten megdöbbentően gyengén és kifacsartan futballoztak. A Grosics által megemlített játékos (Zakariás József) soha többé nem szerepelt a címeres mezben. Fölösleges lenne azonban bűnbakot keresni és találni a „berni csoda” megmagyarázására: ott a teljes magyar csapat szenvedett vereséget a szövetségi németek legjobbjaitól.

AZ 1954-ES VB-DÖNTŐ VIDEÓN

Fredrik Ljungberg, 2002

A fehérneműmodellként is sikeres svéd szélső, akiről a sajtó korábban gyakran állította, hogy saját neméhez vonzódik, a 2002-es világbajnokság idején megadta a tökéletes receptet, mi a teendő edzőtábor és hosszabb torna idején. A svéd módszer lényege: ha a profi futballistának hosszabb időt ki kell bírnia (társas) szex nélkül, a legokosabb esténként elvonulni a szobába videokazettákkal vagy egyéb szakirodalommal, hogy levezesse férfiúi gerjedelmeit. Nem hiába svéd az IKEA is – na ja, csináld meg magadnak otthon mozgalom…

Bridge, Mwaruwari és a csehek


Akadnak olyan játékosok, akik változatos utakon el sem jutnak a világbajnokságra a szex miatt. A közelmúltban mondta le a válogatottságot és ezzel együtt a vb-részvételt az angol Wayne Bridge, aki nem kíván egy csapatban szerepelni azzal a John Terryvel, akiről nemrégiben kiderült, hogy szerelmi viszonyt folytatott Bridge akkori barátnőjével. A zimbabwei Benjani Mwaruwari 2008 végén a Namíbia elleni vb-selejtező előtt két nappal bukott le szövetsége elnökével, Henrietta Rushwayával, és több honfitársa szerint az ezt követő botrány miatt sem kvalifikálta magát válogatottja a tornára. 2009 áprilisában a csehek hazai pályán szenvedtek vereséget a szlovákoktól egy fontos vb-selejtezőn, és az emiatti csalódottságot néhány játékos (Milan Baros, Tomás Ujfalusi, Radoslav Kovác, Václav Sverkos, Marek Matejovsky, Martin Fenin) prostituáltak segítségével vezette le. El is tiltották őket annak rendje és módja szerint, míg a nemzeti csapat nélkülük elbukta a selejtezőket. Ujfalusi tiltakozása jeleként visszavonult, pedig az új kapitány, Ivan Hasek egy-két rosszfiúnak megbocsátott.

Eltolták a vb-szereplést


Sokan esküsznek rá, hogy amikor a 2001-ben Uruguayba látogató brazil válogatott hazafelé tartó útján Romário fizikailag is meghódított egy légikísérőt a repülőgépen, az utolsó cseppet jelentette Luiz Felipe Scolari kapitány poharában, aki ekkor határozta el, hogy nem viszi magával a gömbvillámot a 2002-es világbajnokságra. Az 1998-as vb előtt az Egyesült Államok válogatottjának keretéből az utolsó pillanatokban hagyta ki Steve Sampson a csapatkapitányt, John Harkes-t – mint jóval később kiderült, azért, mert Harkes kikezdett Eric Wynalda nejével. Hogy eredménnyel-e, arról nem szól a fáma, de aligha csak ártatlan szemezésről lehetett szó. A skót kapuslegenda, Andy Goram az 1998-as nagy torna előtt nem sokkal mondta le a részvételt, miután kínos részletek derültek ki elismerésre méltóan színes szexuális életéről, amelyet visszavonult és aktív pornószínésznők mellett egy finoman szólva is túlsúlyos díva fémjelzett. A sokáig a Rangerst erősítő Goram egyébként enyhe skizofréniában szenved, lásd a celtices szurkolók „Csak két Andy Goram van” kezdetű gúnyos indulóját.

ROMÁRIO, AMIKOR GÓLOKAT LŐ

Johan Cruyff, 1974

„Cruyff, pezsgő, meztelen lányok” – az 1974-es német–holland világbajnoki döntő előtt ezzel a címmel jelent meg a Bild-Zeitung. A német lap szerint a hollandok legnagyobb klasszisa, Johan Cruyff a brazilok elleni elődöntő után három játékostársával és két német hölggyel „pucér partit” rendezett a szálloda medencéjében. A történtek után Cruyff felesége a finálé előtt éjszakába nyúlóan hívogatta férjét, hogy ellenőrizze. A nagy Johan sokak szerint emiatt nem tudta kipihenni magát a nagy mérkőzés előtt. „Azt már sohasem tudjuk meg, hogy az oranje akkor is elveszíti-e 2–1-re az NSZK elleni finálét, ha Cruyff asszony nem ennyire féltékeny, és hagyja aludni urát, de lehet, hogy akkor ezzel a címmel jelentek volna meg másnap a lapok: Cruyff, gólok, vb-cím” – olvashattuk a legnagyobb futballbotrányokat sorba szedő korábbi sportlegünkben. A holland zseni finálébeli játékáról sokat elmond, hogy a lefújás utáni nagy ünneplés közben az NSZK szövetségi kapitánya, Helmut Schön ezzel ugratta a Cruyffot fogó Berti Vogtsot: „Berti, azért nehezebb dolgod lett volna, ha Johan Cruyff is játszik”…

AZ 1974-ES VB-DÖNTŐ VIDEÓN

NSZK, 1986

A kitűnő, de sokak által nem véletlenül flúgosnak tartott 76-szoros nyugatnémet válogatott kapus, Toni Schumacher írta a rengeteg vitát kiváló életrajzi könyvében (Fütyülök rátok), hogy az 1986-os mexikói világbajnokságon néhány társa prostituáltak társaságában múlatta az időt, enyhítette (hon)vágyát. A botránykönyvben egyébként is alaposan „odacsördített” a kapus a Bundesliga és a válogatott játékosainak, vezetőinek, a doppingesetektől az orgiákon át egyéb emberi gyengeségeket is nyilvánosságra hozva. Nem is szerepelt a világbajnokság után többször a válogatottban…

Jean-Francois Larios és Michel Platini, 1982

A spanyolországi világbajnokságon a franciák az első csoportmérkőzést követően voltak kénytelenek hazaküldeni Jean-Francois Lariost, mert kiderült, hogy összeszűrte a levet a gallok kisistenének, Michel Platininek nejével. Pedig Larios, aki korábban egy klubban rúgta a labdát éveken át Platinivel, nem akárki volt, hiszen 1980-ban az Év játékosának választottak meg odahaza. Érdekes csavarként a bronzmérkőzésen Platini nem szerepelt, így Lariost visszahívták a vezetők és a középpályás végig is játszotta a 90 percet.

Renato Gaúcho és Leandro, 1986


Ejtettünk már szót olyan játékosokról, akik néminemű nemi skandalum miatt nem vehettek részt világbajnokságon. A brazil Renato Gaúcho, Leandro páros esete azonban mindent visz: a két játékos egymással keveredett szexuális elhajlásba, ezért aztán Tele Santana kapitány mindkettejüket kitette a keretből még a torna előtt. Nem volt szívbajos a szakember (igaz, a páros sem, mert egyesek szerint a csapat öltözőjében is kacérkodtak egymással), lévén Leandro minden idők egyik legjobb brazil jobbhátvédje volt, a zseniális szélsőről, Renato Gaúchóról pedig csak annyit említsünk meg, hogy 1987-ben az Év játékosa lett hazájában, majd amikor a Roma leigazolta, helikopterrel vitték el őt a közönségnek bemutatni. Más források szerint Santana csak Renatót tette ki a keretből, Leandro pedig felháborodásában lemondta a válogatottságot.

CSELEK, GÓLOK RENATO GAÚCHÓTÓL

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik