Király és udvartartása: a focitörténelem legendás pizsamásai

Vágólapra másolva!
2016.06.16. 11:36
Magyarország témát szolgáltat. Labdarúgó-válogatottunk osztrákok elleni 2–0-ja újabb kiváló alkalom volt a nemzetközi sajtónak arra, hogy a mieink apropóján találjon témát. Az olasz sajtó például már a norvégok elleni pótselejtezőt követően is „szerelmes” volt Király Gáborba, ám a keddi meccs után még tovább görgették a korábban felkapott fonalat. Íme, az eredmény!

„A Király [Il Re] pizsamában. Az európai labdarúgás történetében Király Gáboré a legjellegzetesebb ünnepi viselet: a hosszú, szürke mackóalsó. Az a fajta, amely az első kivetődésnél foltos lesz, az, amelyet modern kapus sohasem visel. […] De Magyarország Királyát a megjelenés nem különösebben érdekli. Sőt, saját viseletet alkotott” – ezzel a bevezetővel kezdődik az olasz FoxSports cikke, amely Király apropóján (szubjektív szempontjai alapján) összegyűjtötte a futballtörténelem leghíresebb „pizsamás” kapusait. Ebből szemezgettünk – vissza tehát (javarészt) a kilencvenes évekbe!„A Király [Il Re] pizsamában. Az európai labdarúgás történetében Király Gáboré a legjellegzetesebb ünnepi viselet: a hosszú, szürke mackóalsó. Az a fajta, amely az első kivetődésnél foltos lesz, az, amelyet modern kapus sohasem visel. […] De Magyarország Királyát a megjelenés nem különösebben érdekli. Sőt, saját viseletet alkotott” – ezzel a bevezetővel kezdődik az olasz FoxSports cikke, amely Király apropóján (szubjektív szempontjai alapján) összegyűjtötte a futballtörténelem leghíresebb „pizsamás” kapusait. Ebből szemezgettünk – vissza tehát (javarészt) a kilencvenes évekbe!

RENÉ HIGUITA

Királlyal ellentétben nem volt „vaskalapos” hosszúnadrágos, de híres, eredeti skorpiórúgását mackóalsóban követte el. És mintha a ruhadarab is hozzájárult volna az őrült kolumbiait övező mitizáláshoz

BERNARD LAMA

A Fabien Barthez mögötti „örök második” francia. 685 perces, kapuját góltalanságtól megőrző rekordja évekig (2013, Sirigu) élt.

MASSIMO TAIBI

Olaszországon kívül leginkább a Manchester Unitednél töltött időszaka miatt emlékezhetnek rá. Négy meccs jutott neki a Premier League-ben, s ebbe belefért „minden idők (egyik) potyája” a Southampton ellen.

THOMAS N’KONO

Sokan minden idők legjobb afrikai kapusának tartják, Kamerunban Roger Milla után ő a legnagyobb legenda. Pályafutása legmeghatározóbb részében az Espanyolt szolgálta, így tesz ma is. Gianluigi Buffon fő inspirációja a '90-es vb-ről, miatta nevezte el a fiát Thomasnak.

JACQUES SONGO’O

Egy másik kameruni ikon. Bizonyára neki is N’Kono volt a példaképe. Elődjéhez hasonlóan igazi bravúrkapus, aki néha kifogott imádnivalóan gyenge napokat.

JOSEPH-ANTOINE BELL

És ha már kameruniak, akkor legyen teljes a sor. Bell is megjárt több vb-t, de csak egyen védett, általában N’Kono mögé szorult a rangsorban, mégis ő lett az előző évszázad afrikai kapusa az IFFHS-nél.

ALEXANDER VENCEL
Azonos nevű, Európa-bajnok édesapja nyomdokaiba lépve maga is csehszlovák (később szlovák) válogatott kapus lett, ám felmenőjével ellentétben ő már a hosszú szárú nadrágviseletre szavazott.

CARLES BUSQUETS

Igen, annak a Busquetsnek az apja. Karrierje során leginkább Andoni Zubizarreta árnyékába szorult, viszont a Barca kapusai ma már az ő kezében vannak.

MOHAMED AL-DIAJA
A szaúdi kapus bő egy évtizeden át kirobbanthatatlan volt a szaúdi kapuból, ez a posztján rekordot jelentő 178 válogatottságot eredményezett, ami lehet, hogy még Iker Casillas számára is utolérhetetlen marad. Remek vonalkapus volt, egyszer állítólag majdnem szerződtette Alex Ferguson.

HÉLTON

A 38 éves kapuvédő 11 éve szolgálja a Portót. Brazil, így talán az európai klíma miatt szokott rá a hosszúra, amit gyakran felvesz.

GERÓNIMO RULLI

A legfiatalabb az udvartartásban, a Real Sociedad 24 éves argentin kapusa, aki eséllyel reménykedhet albicelestés karrierben.

BENJI ÉS ED A TSUBASA KAPITÁNYBÓL


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik