Románia alaposan meglepte a spanyolokat Kolozsváron

BOROS MIKLÓS, KÁNTOR BARNABÁSBOROS MIKLÓS, KÁNTOR BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2016.03.27. 20:36
null
Silváék nem tudták feltörni a bátran és jól játszó románokat (Fotó: Twitter)
Románia 0–0-s döntetlenre végzett Spanyolországgal Kolozsváron – a hazaiak alaposan meglepték esélyesebb ellenfelüket, jól futballoztak, közel voltak ahhoz, hogy a győzelem is sikerüljön nekik.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
ROMÁNIA–SPANYOLORSZÁG 0–0

Kolozsvár, Kolozsvár Aréna. V: Buquet (francia)
ROMÁNIA: Tatarusanu – Sapunaru, Chiriches, Grigore, Filip – Pintilii (Ropotan, 90.), Hoban, Stanciu (Sanmartean, 85.) – Popa (Torje, 61.), Andone (Rusescu, 74.), Stancu (Ivan, 67.). Szövetségi kapitány: Anghel Iordanescu
SPANYOLORSZÁG: Casillas – Mario Gaspar, Piqué (Nacho, 52.), Bartra, Jordi Alba – Sergi Roberto (Fabregas, 59.), Koke – Pedro (Mata, 67.), D. Silva (Morata, 79.), Nolito (Isco, a szünetben) – Alcácer (Aduriz, 59.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque

Nézettségi rekordot igen, gólt nem hozott a Kolozsvár Aréna első válogatott labdarúgó-mérkőzése, Románia és Spanyolország mintegy 29 ezer néző előtt játszott igazi gólhelyzetekben nagyon szegény mérkőzést.

A spanyol csapat kezdőjében csupán Gérard Pique maradt hírmondónak a három nappal korábbi, olaszországi mérkőzéshez képest, de a vendégek „második sorukkal" is jóval többet birtokolták a labdát a hazaiaknál. Ez azonban többnyire csak meddő fölényt hozott, mert a kapu előtti kényszerítők javát lefülelte a román védelem, így Tatarusanunak csak Bartra fejesénél és Pedro lapos lövésénél akadt nagyobb védenivalója.

A román csapat ezzel szemben Popa és Stanciu elfutásaira épített, és jóval többet lőtt kapura, de főként távolról és nagyon pontatlanul. Casillas kapuját kizárólag a meccs legjobbjának megválasztott Stanciu találta el háromszor, ezekből kettőt bravúrral hárított a spanyolok kapitánya.

A második félidő cserecunamija közepette már jóval óvatosabb és unalmasabb futballt látott a közönség, igazi helyzet csak Piqué előtt adódott a 47. percben, aki hat méterről a kapusba lőtte a labdát. Az utolsó tíz percben mindkét csapat 11-est szeretett volna kapni Ruddy Buquet francia játékvezetőtől, aki azonban sem Stanciu, sem Fabregas esésénél nem látott szabálytalanságot.

PERCRŐL PERCRE

93. perc: véget ért a mérkőzés!

92. perc: még a végén is a románok kerülhettek volna helyzetbe, de elkapkodták a lehetőséget.
90. perc: Ropotan is növelheti válogatott mérkőzései számát, Pintilit váltotta.

Iker Casillas a Románia elleni felkészülési mérkőzésen már a 166. alkalommal lépett pályára a spanyol válogatottban, ezzel egyedüli csúcstartóvá lépett elő Európában. Bővebben itt!

85. perc: lejött a meccs legjobbja, Stanciut Sanmartean váltotta.

82. perc: Aduriz adott jó labdát Moratának, aki egy az egyben vezette rá védőjére a labdát, de elvesztette.

79. perc: nyerni akarnak a spanyolok, jön még egy csatár, Morata váltotta Silvát.

78. perc: Mata passzolt Iscóhoz, ígéretes lehetőség lett volna, de a Real Madrid játékosa lesen volt.
76. perc: Rusescu nem áll rosszul önbizalom terén nagyon távolról akarta átemelni Casillast, de nem talált kaput.

74. perc:Rusescu váltotta Andonét.

73. perc: Isco húzta vissza Ivan mezét, sárga lap.

67. perc: Stancu helyett Ivan, Pedro helyett Mata folytatja.

63. perc: újabb ígéretesen induló román kontra, négy a kettőben mehettek a hazaiak, Stanciu viszont ezt túltolta, mire Stancuhoz passzolt volna, társa már kisodródott helyzetben volt és fölé lőtt.

61. perc: cserélnek a románok is, Popa helyett Torje a pályán.

59. perc: kettős csere a spanyoloknál, Aduriz és Fabregas be, Alcácer és Sergi Roberto le.

58. perc: Stanciu megint, szép cselek után jól indította Andonét, aki megelőzte első ellenfelét, a második azonban már szerelte.
57. perc: Stanciu cselezgetett a tizenhatos bal oldalánál, Mario Gasparnak aztán csak sikerült szerelnie és kivágnia oldalra a labdát.

52. perc: Nacho váltotta a ziccert elrontó Piquét.

48. perc: Sapunaru egy faulttal köszöntötte Iscót a pályán, hátulról fellökte ellenfelét.

47. perc:PIQUÉ! MI MARADT KI?! Silva jobb oldali szöglete után Piqué még át is vehette a labdát, teljesen üresen volt, de nyolc méterről Tatarusanu kezébe lőtte a labdát.

46. perc: elkezdődött a második félidő!

Egy csere volt a szünetben, Isco váltotta Nolitót.

A román válogatott az előző napokban felhívta magára nemzetközi sajtó figyelmét. Anghel Iordanescu „fiai" a számtan fontosságára szeretnék felhívni a gyermekek figyelmét, így a szokásos mezszámok helyett matematikai műveletekkel a hátukon melegítettek.

A meccsre eredetileg a szintén 2011-ben átadott bukaresti Nemzeti Stadionban került volna sor, ám az ország legnagyobb arénája fél éve nem rendelkezik tűzbiztonsági engedéllyel.

45+1. perc: véget ért az első félidő!

45. perc: egy perc hosszabbítás lesz.

44. perc: David Silva indult volna meg, ám Popa úgy döntött, még az ellenfél térfelén buktatja a biztonság kedvéért – büntetése sárga lap lett.
42. perc: no, csak van spanyol helyzet, Pedro jobb oldali, félmagas beadása találta meg Alcácert, Grigore azonban jól zárt vissza és szögletre mentett.
40. perc: Piqué elszórt labdájából kontrázott Románia, a lendület azonban megtorpant, majd váratlanul egy jó indítás Andone felé, a csatár azonban lesen volt.
39. perc: Koke meglátása sem volt rossz, a jobb oldalon Pedro lépett volna ki az indításával, ám két probléma volt vele: a keresztpassz hosszú volt, a Chelsea-támadó pedig lesre futott.
38. perc: előrevágott román indításból lehetett volna nagyobb baj, ha Casillas nem lép ki remekül a kapujából.
37. perc: Bartra indult meg bátran, ezzel eddig nem is volt gond, ám a Pedro felé tartó lapos átadásában nem volt elég erő.

Hiszik vagy sem, egyelőre a spanyolok örülhetnek, hogy még 0–0 van az eredményjelzőn. Igaz, lehetne fordítva is…

33. perc: CASILLAS MEGINT! Háromszor veszélyeztetett a román csapat, előbb jobbról, aztán balról, végül középről Stanciu lőtt gyönyörűen ballal, félfordulatból, Casillas a jobb alsó saroknál hatalmas bravúrral védett.

30. perc: Nolito beadása magas Alcácernek.

28. perc: CASILLAS! Stancu lőtt éles szögből, a rutinos kapus nagy bravúrt mutatott be. Több a román ziccer egyelőre…

27. perc: Nolito veszélyeztetett kétszer is, előbb a bal oldalról, majd onnan középre cselezve – mindkét lövését szögletre blokkolták a hazaiak. A sarokrúgásokból nem volt veszély.
25. perc: a jobb oldalon indult volna meg a románok kontrája, Andonénak azonban hosszú volt egy kicsit a labda.

A román–spanyol találkozó az első válogatott mérkőzés a 2011-ben felépült, 31 ezer férőhelyes kolozsvári stadionban, de a városban is csak harmadszor játszik a román nemzeti együttes.

22. perc: Pintili rúgott oda Sergi Robertónak, nem volt szép jelenet, de a spanyol középpályásnak nem lett nagyobb baja.

17. perc: újabb veszélyes román kontra, Andone egy az egyben vezethette a labdát Bartrára a bal oldalon, két csel után lőtt, a Barcelona védője nagyot mentett becsúszva. A támadás még nem ért véget, Popa veszélyeztetett a jobb oldalon, ám lövése az oldalhálóban kötött ki.

13. perc: tűzijáték a spanyol kapu előtt, a védők négy lövést is blokkoltak, amikor pedig ötödik alkalommal is kivágták a labdát, a románok már nem tudták visszatenni a tizenhatoson belülre, a bal oldalon elhagyta a játékteret.
12. perc:
újabb Tatarusanu-bravúr, ezúttal Pedro lövését védte lábbal a Fiorentina kapusa.
10. perc: két szögletet is elvégezhetett Spanyolország, mind a kettőt megúszta Románia.

9. perc: jobb oldali beadás után Piqué fejelt, a labda pedig Bartráról pattant végül kapra, Tatarusanu a léc alól ütötte ki a labdát.

7. perc: újabb lendületes román támadás, már felhördült a közönség, aztán a spanyol védők elfojtották a hazaiak lelkesedését.

6. perc: hoppá, megint a románok lőttek, Popa próbálkozott húsz méterről, de nem találta el a kaput.

Hiába szeretett volna nyilvános edzést tartani szombat este Kolozsváron a spanyol labdarúgó-válogatott, a román hatóságok a brüsszeli események miatt terrorveszélyre hivatkozva megtiltották, hogy nézők is részt vegyenek az Európa-bajnoki címvédő gyakorlásán.

4. perc: először jutottak el a románok a spanyol tizenhatosig, Popa jobb oldali beadásába belevetődött Stanciu, de nem tudta kapu felé irányítani a labdát.
1. perc: Silva bal oldali beadása kereste volna Pedrót, de Sapunaru kivágta a labdát.

1. perc: elkezdődött a mérkőzés!

Ahogy a tegnapi, budapesti találkozó, ez a mérkőzés is gyászszünettel kezdődik.

Már pályán a csapatok, hamarosan kezdődik a mérkőzés.

„Egy szervezett, kiváló védelemmel rendelkező csapat ellen játszunk, de nekünk mindig, minden körülmény között győzni kell. Tíz évvel ezelőtt az elődöm, Luis Aragones fejét követelték, amikor kikapott Romániától, aztán 2008-ban Európa-bajnokságot nyert” – mondta Del Bosque, aki semmit sem volt hajlandó elárulni a kezdőcsapatról, csak annyit árult el, hogy mind a 24 behívott játékosnak lehetőséget szeretne adni a két találkozón. Eszerint pedig Kolozsváron elsősorban az udinei találkozót kihagyó játékosok fognak pályára lépni.

A spanyolokat különleges biztonsági intézkedések várták Erdélyben, a reptéren például a rájuk váró román rajongóikat sem engedték a csapat közelébe.Vicente del Bosqueszámára abból szempontból lesz különleges a mérkőzés, a szövetségi kapitány 1975-ben pont Románia ellen játszott először a nemzeti együttesben.

A csütörtökön Udinében 1–1-es döntetlent játszó spanyol együttes a sérülés miatt korábban kimaradó Diego Costa, Iniesta és Busquets mellett Sergio Ramost is elvesztette a vasárnapi mérkőzésre. A Real Madrid védője nem is tartott a csapattal Kolozsvárra. A klasszis középhátvéd valószínűleg csak elővigyázatosságból hagyja ki a kolozsvári összecsapást, és a Barcelona elleni rangadón jövő szombaton már pályára léphet.

A siker érdekében a román csapat még az edzését is áthelyezte a CFR stadionjában, hogy kíméljék a sétatéri stadion gyepszőnyegét, amelyről az elmúlt hetekben a főbérlő Universitatea csapatát is kitették, csakhogy tökéletes pályán lássák vendégül a spanyolokat – a második ligás klub ezért az edzőpályáján rendezte meg legutóbbi találkozóit.

„Bátrabb focit kell játszanunk, fel kell nőnünk klasszis ellenfelünk szintjére” – fogalmazott Iordanescu, aki nem számíthat a balhátvéd Sepsi Lászlóra. A Nürnberg sérült játékosa már vissza is utazott klubjához.

A román szövetségi kapitány cseppet sem volt elégedett játékosai szerdai, Litvánia elleni teljesítményével, elmondása szerint a klasszisokból álló spanyolok ellen jóval többet vár csapatától.

KÖSZÖNTJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A ROMÁNIA–SPANYOLORSZÁG FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS ÉLŐ TUDÓSÍTÁSÁBAN! HAMAROSAN KEZDETÉT VESZI A TALÁLKOZÓ!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik