Chiellini sajátos mesterhármasával 2-1-re nyertek az olaszok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.10. 20:40
null
Giorgio Chiellini (jobbra) az első gólját ünnepli (Fotó: Reuters)
Az öngólt összehozó, de az ellenfél kapujába kétszer is betaláló Giorgio Chiellini főszereplésével Olaszország hazai pályán 2–1-re legyőzte Azerbajdzsánt a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének pénteki játéknapján. Ugyancsak a H-csoportban történt: Horvátország idegenben 1–0-ra legyőzte Bulgáriát, míg Norvégia ugyancsak vendégként diadalmaskodott 3–0-ra Málta ellen.

 

LABDARÚGÓ EB 2016
H-CSOPORT
Olaszország–Azerbajdzsán 2–1
Palermó
, Renzo Barbera Stadion, 25.000 néző. V: Göcek (török)
Olaszország:
Buffon – Ranocchia, Bonucci, Chiellini – Darmian (Candreva, 81.), Florenzi (Giovinco, 77.), Pirlo (Aquilani, 73.), Marchisio, De Sciglio – Zaza, Immobile. Szövetségi kapitány: Antonio Conte
A kispőadon:
Sirigu (k.), Perin (k.), Ogbonna, Pasqual, Verratti, Poli, Parolo, Pelle, Destro
Azerbajdzsán:
K. Agajev – Allahverdijev, Huszejnov, Szadigov, Kirtimov (Ramaldanov, a szünetben) – Abdullajev, Karajev, Amirgulijev (Nadirov, 86.), Nazarov – Dadasov (D. Huszéjnov, 59.), Alijev. Szövetségi kapitány: Berti Vogts
A kispadon:
Balajev (k.), S. Agajev (k.), Junuszade, Ufuk Budak, Gulijev, Taskin, Kurbanov, Ramazanov
Gólszerző:
Chiellini (44., 82.), ill. Chiellini (77. – öngól)

A csoport többi mérkőzésén:

MÁLTA–NORVÉGIA 0–3 (0–2)
Ta'Qali, Nemzeti Stadion. V:
Antony Gautier (francia)
MÁLTA: Hogg – Z. Muscat, Agius, R. Camilleri – P. Fenech, Briffa (Grioli, 72.), R. Muscat, Failla, R. Fenech (Kristensen, 72.) – M. Mifsud, Schembri (T. Vella, 85.). Szövetségi kapitány: Pietro Ghedin
NORVÉGIA: Nyland – Elabdellaoui, Nordtveit, Forren, Linnes – Skjelbred (Samuelsen, 62.), Johansen, Tettey (Singh, 77.) – King (Nielsen, 75.), T. Elyounoussi, Daehli. Szövetségi kapitány: Per-Mathias Högmo
G: Daehli (22.), King (26., 49.)

BULGÁRIA–HORVÁTORSZÁG 0–1 (0–1)
Szófia, Vaszil Levszki Stadion. V:
Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
BULGÁRIA: Sztojanov – Zanev (G. Iliev, a szünetben), Bodurov, A. Popov, J. Minev – Djakov, Gadzsev (Tonev, 68.) – Manolev, G. Milanov, I. Popov – Micanszki (Galabinov, a szünetben). Szövetségi kapitány: Ljuboszlav Penev
HORVÁTORSZÁG: Subasic – Srna, Corluka, Vida, Perisic – Rakitic (Kovacic, 80.) – Olic, Modric, Mandzukic, Brozovic, Pranjic. Szövetségi kapitány: Niko Kovac
G: Bodurov (36. – öngól)

Mindig a kötelező feladatok a legnehezebbek – gondolhatta az olasz válogatott szövetségi kapitánya, Antonio Conte, amikor csapata (Buffon – Ranocchia, Bonucci, Chiellini – Darmian, Florenzi, Pirlo, Marchisio, De Sciglio – Zaza, Immobile) látványosan megszenvedett a szerény képességű azeriekkel az első félidőben. Pedig az újra címeres mezt húzó Andrea Pirlo remek labdákkal látta el az igen aktív, rengeteget futó és lelkes Simone Zaza, Ciro Immobile csatárkettőst, csak éppen helyzetig nem jutottak el az ékek. Nem úgy a három védő, akik pontrúgások után veszélyeztették a vendégek kapuját: Leonardo Bonucci és Andrea Ranocchia fejesei még célt tévesztettek, de nem sokkal a félidő lefújása előtt Giorgio Chiellini már nem kegyelmezett. 1–0!

Éppen jókor talált kapuba Conte egyik kedvence, mert a palermói nagyérdemű egyre hangosabban zúgolódott a kék-fehérek eredménytelen játéka miatt – a gólpasszt „természetesen" Pirlo szállította, akinek ez volt 113. fellépése a címeres mezben, lehagyva ezzel a szereplési örökranglistán Dino Zoffot, és már csak Gianluigi Buffon (144), Fabio Cannavaro (136) és Paolo Maldini (126) áll előtte.

A szünet után Zaza kétszer is veszélyeztetett, előbb gyönyörű mozdulattal ollózott nem sokkal a kapu mellé, majd kihagyott egy ajtó-ablak helyzetet. Egyre fásultabban játszottak az olaszok, és jött is az ilyenkor szokásos egyenlítés: egy szöglet után Giorgio Chiellini saját kapujába szabadított fel Rauf Alijev elől. 1–1! A talján védő lett tehát a mérkőzés főszereplője, de sajátos „mesterhármassal", mert a hajrában egy újabb remekbe szabott fejessel ő szállította vezető és az egyenlítő után a győztes találatot is. 2–1!

Klubtársától, a csereként beállt Sebastian Giovincótól kapta az asszisztot, aki a végén megrezgette még a lécet is egy 16-os előtti lövéssel – megszenvedtek az olaszok a három pontért, de abszolúte megérdemelten nyertek.

BULGÁRIA–HORVÁTORSZÁG 0–1

Szófiában a horvátok jól kezdték a meccset, és első félidőbeli fölényüket egy szerencsés góllal nyomatékosították: Ivan Rakitic jobbról beívelt szabadrúgását Ivan Perisic lefejelte, és a felpattanó labda Nyikolaj Bodurov lábáról a hálóba vágódott (0–1). A második félidőben már a bolgárok irányítottak, de hiába rúgták a szögleteket, egyenlíteni nem tudtak – és akkor sem jártak sikerrel, amikor Mario Mandzukic karjára pattant a labda, és megpróbáltak „kireklamálni" maguknak egy büntetőt.

MÁLTA–NORVÉGIA 0–3

A sorozatot az olaszok elleni hazai vereséggel kezdő norvégok egyetlen tervvel érkeztek Máltára, és azt gyakorlatilag az első félidőben végre is hajtották: a játékrész derekán Joshua King előbb adott egy gólpasszt Mats Möller Daehlinek (0–1), majd maga ért be egy indítást, és lőtt két védőt elegánsan becsapva a hazaiak kapujába (0–2). A remek napot kifogó King fejelte a harmadikat is (0–3), a második félidő elején végképp kipipálva a péntek estére rendelt feladatot.

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Olaszország2 24–1+36
2. Horvátország2 23–0+36
3. Norvégia2 113–2+13
4. Bulgária2 112–20 3
5. Azerbajdzsán2 22–4–20
6. Málta2 20–5–50

 

OLASZORSZÁG–AZERBAJDZSÁN PERCRŐL PERCRE

Nyertek tehát az olaszok 100. Eb-selejtezőjükön, összességében 59. alkalommal, 27 iksz mellett. A 100-nál többször pályára lépett csapat közül ők kapták a legkevesebb gólt, 0.66-ot átlagosan meccsenként.

A pénteki meccsek góljait itt tekinthetik meg!

A PÉNTEKI EREDMÉNYEK MEG ITT!

EB-SELEJTEZŐS ADATBANK ITT!

Az olaszok legutóbbi öt góljukból négyet fejjel szereztek. Chiellini 6/4. Gólt és öngólt utoljára Fernando Hierro lőtt/vétett Eb-selejtezőn, 1999-ben.

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Immobile lő még egy lesgólt.

Három perc a ráadás.

90. perc LÉC!
Giovinco lő jobbal 20-ról a lécre, nem sokkal eltévesztve a bal felsőt!

88. perc
Giovinco labdaszerzése után kontrázik, de passza kicsit hosszú Immobilének. Agajev takarít.

87. perc Simone Zaza keménykedik Karajevvel, sárga.

86. perc Vügar Nadirov be, Rahid Amirgulijev le.

85. perc Érdekes... Zaza fejről Immobile elé üti a labdát Agajev, Immobile a hálóba lő jobbal az ötösről, de nem adja meg a gólt a török játékvezető kapustámadás miatt. Rossz döntésnek tűnik!

84. perc Rasad Szadigov felrúgja Immobilét, sárga.

82. PERC CHIELLINI "MESTERHÁRMASA"! Giovinco jobb oldali beadása után GIORGIO CHIELLINI az ötösről a bal felsőbe fejel! 2–1!

81. perc Darmian le, Antonio Candreva be.

80. perc Bonucci elé csorog egy labda, de nem tud élni a lehetőséggel a bekk.

78. perc Aquilani nem mer lőni 16-ról, passza meg rossz Immobilének.

77. perc Florenzi le, Sebastian Giovinco be.

76. PERC CSODA? EGYENLÍT AZERBAJDZSÁN! Nazarov bal oldali szögletét a túlsó sarok és Alijev elől Giorgio Chiellini a bal alsóba sodorja. Buffon belekap, de hárítani már nem tud: 1–1!

73. perc Alberto Aquilani be, Pirlo le.

67. perc MI MARADT KI! Damian jobb oldali beadását a rövid sarok elől három lépésről Zaza a bal oldali kapufa mellé lövi, Karajev szorításában.

65. perc No! Alijev lő jobbal 23-ról a bal alsó felé, Gianluigi Buffonnak nagyot kell vetődnie, hogy fogja a labdát. De fogja azért.

62. perc Pirlo bal oldali szabadrúgását Nazarov kirúgja Zaza elől. Nem sokra rá Zaza ismét ollóz, ezt meg Karajev blokkolja nem sokkal az ötösön belül.

59. perc Dadasov le, Dzsavid Huszéjnov be.

57. perc Florenzi 10 méteres lövését blokkolják, majd Darmian jobb oldali beadása elsuhan keresztben a kapu előtt.

54. perc
Zaza már a 16-oson belül jár, de passza rossz Immobilének.

52. perc Florenzi úgymond felszedi Nazarov ütőit, hatalmasat esik az azeri. Sárga ezért nem jár.

48. perc Sem Zaza, sem Florenzi nem találja jól el a labdát a 16-oson belül.

47. perc HEJJ!
Bonucci ívelését Zaza az ötös elől a bal sarok mellé ollózza, gyönyörű mozdulattal, éppen csak célt tévesztve!

46. PERC FOLYTATJUK!

45. perc Ilkin Kirtimov le, Rasim Ramaldanov be.

Chiellini 5. gólja a válogatottban, a harmadik fejesből.

MAI ÉLŐ EREDMÉNYKÖVETŐ MEG ITT!

EB-SELEJTEZŐS ADATBANK ITT!

A két (és fél) nagy hiányzó. Mario Balotelli hét kapura lövéséből egy gól sem lett a Premier League-ben. A kicsit sérült Marco Verratti adta a legtöbb passzt a Ligue 1-ben (855-öt), a be sem hívott Alessio Cerci az elmúlt idényben 6 meccs alatt 5-ször volt eredményes a Torino színeiben, most 53 percet játszott az Atlético színeiben a La Ligában, és 0 gólnál jár.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. PERC VEZETNEK AZ OLASZOK! Pirlo bal oldali szögletére borzalmasan mozdul ki Agajev, GIORGIO CHIELLINI meg hat méterről a kapu közepébe fejel. 1–0!

41. perc Zaza elől Allahverdijev majdnem saját kapujának jobb felső sarkába szabadít fel. Szöglet, blokkolt Marchisio-lövéssel a végén.

40. perc Az első azeri kapura lövés (Dadasov 24-ről elméri jobbal a bal felsőt, másfél méterrel) és az első mérges füttyszó.

37. perc ZICCER, AZ EDDIGI LEGNAGYOBB! Pirlo jobb oldali sarokrúgását az ötösről Andrea Ranocchia milliméterekkel fejeli a léc fölé!

34. perc Andrea Pirlo elkaszálja a meglóduló Rauf Alijevet, jogos a sárga ezért.

Tény és való, hozzáért kézzel beleért a földön fekvő bekk a labdához. De aligha szándékosan.

30. perc Pirlo szögletét kiöklözi Agajev, majd Darmian jobb oldali beadását becsúszva hárítja a rövid sarok előtt Immobile elől Huszejnov, a hazaiak szerint kicsit kézzel is, de tovább. NINCS 11-ES!

25. perc HELYZET!
Pirlo jobb oldali szögletét Bonucci 12-ről a jobb sarok felé küldi meg, de erre is odaér a vetődő azeri kapus.

24. perc Immobile bal oldali beadását levadássza az ötösön Agajev Zaza orra elől.

21. perc Pirlo távoli szabadrúgását kifejeli a 16-os és Immobile elől Kara Karajev, majd Immobile távolija elsurrog a jobb sarok mellett, két méternyivel.

Utánpótlás-vonalon hétszer találkozott a két nemzet csapata, hat olasz siker mellé belefért egy iksz is. 1997-ben, egy U16-os meccsen. Az azeriek összesen egy gólt vágtak egyébként.

15. perc Dimitrij Nazarov bedob két cselt, de passza Chiellinié, majd Pirlo karmesterkedik, ám Zazát sokadszor is szereli a 16-os előtt Elnur Allahverdijev.

13. perc Bonucci távoli lövése megpattan a 16-os előtt Zazán, Agajev nagyot véd a jobb alsó előtt, vetődve.

12. perc Rofat Dadasov nagyon bátor, fejbe rúgja Giorgio Chilellinit. Sárga. Lesz folytatása szerintünk hamarosan az ügynek...

12. perc
Leonardo Bonucci ívelése hosszú Florenzinek, de éppen jó a kapusnak, Kamran Agajevnek.

Az olaszok legutóbbi nyolc Eb-selejtezőjükön legalább egyszer mindig betaláltak a kapuba, összesen 15-ször.

8.perc Immobile jobb oldali beadását éppen csak kifejelik a kapu és Zaza elől, majd Alessandro Florenzi lő jobbal 12-ről, kissé jobbról jócskán a rövid sarok mellé.

Tulajdonképpen Badavi Huszejnov indította a támadást egy labdaeladással.

6. perc
Ciro Immobile jobbról pontosan passzol középre Claudio Marchisióhoz, aki 14-ről jobbal jócskán a léc fölé lő!

Aki egyébként középpályás, azaz sokat elárul ez az azeri taktikáról.

4. perc
Mattia De Sciglio bal oldali beadását éppen csak kifejeli Zaza elől az ötösön Rahid Amirgulijev.

3. perc
Pirlo két jó passza közül Zaza eggyel sem tud mit kezdeni, háttal a kapunak.

3. perc
Simone Zaza ad egy egészen kilátástalan labdát Matteo Darmiannak.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A csapatkapitányok felszólalnak a rasszizmus ellen.

MAI ÉLŐ EREDMÉNYKÖVETŐ MEG ITT!

EB-SELEJTEZŐS ADATBANK ITT!

A hazaiak kék-fehérben, a vendégek tiszta vörösben.

2002-ben a Gianluigi Buffon – Christian Panucci, Alessandro Nesta, Fabio Cannavaro, Francesco Coco – Damiano Tommasi, Gennaro Gattuso, Luigi Di Biagio (Massimo Ambrosini, 57.) – Alessandro Del Piero, Christian Vieri (Vincenzo Montella, 57.), Filippo Inzaghi (Andrea Pirlo, 76.) csapat idegenben kettő nullára nyert. A gólokat Tarlan Ahmedov (öngól) és Alessandro Del Piero szerezte.

Egy kis örökmérleg: 2 meccs, 2 olasz siker, 6, illetve 0 rúgott góllal.

A múltban a válogatott mérkőzések nem kerültek a címlapba a bajnokságban történtek miatt, de ezek a meccsek is fontosak, mint ez is. A tornarészvétel a tét. A játékosok tudják, hogy új szelek fújnak a válogatottban, lelkesebben futballoznak. Itt az ideje, hogy pozitív érzésekkel gazdagítsuk szurkolóinkat, jól, elszántan, határozottan futballozzunk" – így az olaszok mestere, Antonio Conte.

Az olaszoktól Daniele De Rossi, Marco Verratti, Daniel Osvaldo, Thiago Motta és Giacomo Bonaventura sérült.

Andrea Pirlo visszavonult a nyári világbajnokság után, de Antonio Conte kinevezése után meggondolta magát. Ma 113. alkalommal lesz válogatott, ezzel negyedik az olasz szereplési örökranglistán.

Az első fordulóban Azerbajdzsán–Bulgária 1–2 (Nazarov 54., ill. Micanszki 14., Hrisztov 87.), Horvátország–Málta 2–0 (Modric 46., Kramaric 81.) és Norvégia–Olaszország 0–2 (Zaza 17., Bonucci 62.).

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ OLASZORSZÁG–AZERBAJDZSÁN LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik