Eb 2016: német győzelem itt, Lewandowski-örömfoci ott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.07. 22:40
null
Thomas Müller és a második góljánál kicsit besegítő Benedikt Höwedes öröme (Fotó: Reuters)
A világbajnok Németország a Skócia elleni 2–1-es hazai győzelemmel kezdte meg vasárnap este a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjét. A D-csoport másik esti mérkőzésén Lengyelország 7–0-ra kitömte az európai porond újoncát, Gibraltárt, míg a kora esti meccsen Írország idegenben 2–1-re legyőzte Grúziát.

 

NÉMETORSZÁG–SKÓCIA 2–1

Thomas Müller két védő között felugorva, ívelt fejessel már a 18. percben megszerezte a vezetést a nationalelfnek, és a jó iramú első félidő hátralévő részében is jobbára az történt, amit a németek akartak. A skótok ellencsapási kísérletei ekkor még nem jutottak el a végkifejletig.

A második félidőben a skótok többször is ráijesztettek a hazai csapatra, és a 66. percben egyenlítettek is: egy tanári kontra során Steven Fletcher nagyszerűen ugratta ki a felezővonalról gyorsító Ikechi Anyát, aki nagy vágta után a kifutó Manuel Neuer mellett higgadtan a hosszúba lőtt (a skótok az utóbbi négy, németek elleni góljukat rendre a 60. és a 70. perc között szerezték).

S amilyen szép volt a skótok egyenlítő gólja, olyan nevetséges hibákkal segítették hozzá a németeket a vezetés gyors visszaszerzéséhez: a 70. percben Marco Reus szöglete után két vendégjátékos is felszabadíthatott volna, de mindketten kapitálisat hibáztak, több sem kellett Thomas Müllernek, közelről a hálóba lőtt.

Robert Lewandowski éppen az elsőt fejeli a négy gólja közül 
(Fotó: Reuters)
Robert Lewandowski éppen az elsőt fejeli a négy gólja közül (Fotó: Reuters)

A mozgalmas végjátékban Reus bokasérülése okozott aggodalmat a németek táborában – a világbajnokságról is a bokája miatt lemaradó játékost le kellett cserélni. Charlie Mulgrew ezért a belépőért még csak sárga lapot, néhány perccel később a következő szabálytalanságáért viszont már pirosat kapott.

Müller – aki 24-re növelte válogatottbeli góljai számát – egy kapufás lövéssel zárta az estéjét.

GIBRALTÁR–LENGYELORSZÁG 0–7

Tizenegy percig tartott Gibraltár „szüzessége": az első hivatalos tétmérkőzésén Lengyelországot a portugáliai Faróban fogadó városállam csapata akkor került hátrányba Kamil Grosicki megpattanó lövése nyomán.

A szünetig nem esett újabb gól, a fordulás után azonban a lengyelek gyorsan szertefoszlatták a formálódó gibraltári reményeket: előbb Grosicki vágta be a második gólját, majd következett az ekkor még csak gólpasszt jegyző Robert Lewandowski örömfocija – a Bayern München támadója négyszer talált be a kapuba.

Aiden McGeady kulcsember volt (Fotó: Reuters)
Aiden McGeady kulcsember volt (Fotó: Reuters)

Lewandowski korábban még sohasem szerzett kettőnél több gólt válogatott mérkőzésen. Össztermése ma 23-ra hízott, ezzel a támadó berobbant a lengyel top 10-be, a nyolcadik helyre a legendás Zbigniew Boniek (24) mögé.

GRÚZIA–ÍRORSZÁG 1–2

Hiába Tornike Okriasvili látványos gólja, az Everton különítményének köszönhetően az ír válogatott mind a három pontot elvitte a grúzok otthonából. A vendégeknél Aiden McGeady duplázott, a gólpasszokat klubtársaitól, Seamus Colemantől és James McCarthytól kapta, így a két találat között hiába talált be a Genk középpályása, a meccs az írek sikerével zárult.

Igaz, sokáig úgy nézett ki, megosztoznak a pontokon a csapatok, ám a 90. percben jött McGeady-gólnak köszönhetően a vendégek örülhettek.

EURO 2016, SELEJTEZŐK
D-CSOPORT

Németország–Skócia 2–1 (1–0)
Dortmund
, Signal Iduna Park. V: Moen (norvég)
Németország: Neuer – Rudy, J. Boateng, Höwedes, Durm – Kramer, Kroos – T. Müller, Reus (Ginter, 92.), Götze – Schürrle (Podolski, 84.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Skócia: Marshall – Whittaker, Hanley, R. Martin, Hutton – D. Fletcher (McArthur, 58.), Mulgrew – Morrison, Bannan (S. Fletcher, 58.), Anya– s. Naismith (Maloney, 82.). Szövetségi kapitány: Gordon Strachan
G: T. Müller (18., 70.), ill. Anya (66.)
K: Mulgrew (94.)

Gibraltár–Lengyelország 0–7 (0–1)
Faro-Loule (Portugália), Algarve. V: Johannesson (svéd)
Gibraltár: J. Perez – Wiseman, R. Chipolina, Artell (Payas, 88.), J. Chipolina – R. Casciaro – L. Casciaro, Bado (Gosling, a szünetben), Walker, B. Perez – K. Casciaro (Priestley, 63.). Szövetségi kapitány: Allen Bula
Lengyelország: Szczesny – Olkowski, Szukala, Glik, Wawrzyniak – Grosicki (Starzynski, 78.), Krychowiak, Klich (Maczynski, 71.), Rybus – Milik (Sobota, 71.), Lewandowski. Szövetségi kapitány: Adam Nawalka
G: Grosicki (11., 48.), Lewandowski (50., 53., 86., 92.), Szukala (58.)

Grúzia–Írország 1–2 (1–1)
Tbiliszi, Nemzeti Stadion. V: Blom (holland)
Grúzia: Loria (Kvasvadze, a szünetben) – Lobzsanidze, Kverkvelia, Hubutia, Kvirkvelia – Kasia – Dausvili, Okriasvili (Mcsedlidze, 88.), Ananidze (Targamadze, 63.), Kankava – Gelasvili. Szövetségi kapitány: Temur Kecbaja
Írország: Forde – Coleman, O'Shea, Wilson, Ward – McCarthy (Meyler, 91.) – Whelan, Walters, McGeady, Quinn (Brady, 76.) – Rob. Keane (Long, 76.). Szövetségi kapitány: Martin O'Neill
G: Okriasvili (38.), ill. McGeady (24., 90.)

AZ ÁLLÁS
1. Lengyelország 1 1 7–0 +7 3
2. Írország 1 1 2–1 +1 3
3. Németország 1 1 2–1 +1 3
4. Skócia 1 1 1–2 –1 0
5. Grúzia 1 1 1–2 –1 0
6. Gibraltár 1 1 0–7 –7 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik