Hollandia emberelőnyben fordított a hősiesen küzdő kazahok ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.10. 20:39
null
Afellay góllal és gólpasszal tért vissza a holland válogatottba (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Eb-selejtezők A-csoportjában Hollandia az első fordulós vereség után újra megizzadt, de végül remek hajrával 3–1-re legyőzte a jóval esélytelenebbnek tartott Kazahsztánt. Csehország legjobbjai a törököket is legyűrték, Izland emberelőnyben hengerelt.

HOLLANDIA–KAZAHSZTÁN

Rosszul kezdte az A-csoport küzdelmeit az előzetesen a hatos legesélyesebbjének tartott holland válogatott, mivel 2–1-es vereséget szenvedett az első fordulóban Csehországtól. Ennek ellenére gálamérkőzésre számítottak a holland szurkolók Kazahsztán ellen. A hazaiak támadó szemléletben, a négy védő előtt csak egy szűrővel álltak fel, és már a mérkőzés elején beszorították ellenfelüket. Arjen Robben és Robin van Persie volt a legaktívabb.

A 16. percben azonban Kazahsztán szerzett vezetést, Szergej Hisznicsenko harcolt ki szögletet, a sarokrúgást követően Renat Abdulin pedig csukafejessel a léc alá küldte a labdát (0–1). A vendégek a góljuk után az addiginál is kevesebbet törődtek a támadással, és teljesen behúzódtak saját kapujuk előterébe. A holland válogatottnak igazi ziccere nem volt a szünetig.

A második félidőt már jobban kezdték a hazaiak, Guus Hiddink több támadó jellegű cserét is végrehajtott, így egyre több ziccert alakítottak ki. Ezek a 62. percben „értek” góllá, Ibrahim Afellay beadását a csereként beállt Klaas-Jan Huntelaar fejelte a bal alsóba (1–1). Két perccel később óriási butaságot követett el Baurzsan Dzolcsijev, aki brutálisan lépett oda Afellaynak, ezért rögtön pirosat kapott.

Az emberelőnyben játszó hollandok egyre több ziccert alakítottak ki, ezek közül egyet a 82. percben gólra váltottak. Afellay lőtt 20 méterről, a labda Abdulin lábán megpattanva a hálóban kötött ki (2–1). A 89. percben tizenegyeshez jutott Hollandia, Abdulin rúgta fel Robin van Persie-t. A büntetőt a sértett végezte el, és nem is hibázott (3–1).

A hátra lévő időben az eredmény már nem változott (Huntelaar csak lesről talált be), a holland válogatott a visszatérő Afellay góljának és gólpasszának köszönhetően emberelőnyben – ha nehezen is, de – begyűjtötte a három pontot.

TÖRÖKORSZÁG–CSEHORSZÁG
Törökországban nem sokat vártak az első góllal, Umut Bulut maradt a 8. percben váratlanul üresen az álmosan nézelődő cseh védők között, majd egy hosszú indítást követően háttal a kapunak bebólintotta a labdát Petr Cech mellett. A góltól varázsütésre felébredtek az első fordulóban Hollandiát legyőző vendégek, akik hét perccel később ki is egyenlítettek, Krejci szögletét Tomás Sivók fejelte erőből a léc alá.

A második félidőre újra felpörögtek a vendégek, akik az 58. percben a hőn áhított második gólt is begyötörték, Kaderabek passzát a „cseh Beckhamként" is emlegetett Borek Dockal váltotta gólra, így begyűjtve csapatának a győzelmet.

LETTORSZÁG–IZLAND
Az első fordulóban hatalmas meglepetésre Törökországtól három pontot lopó Izland Lettországból sem akart üres kézzel távozni, Lars Lagerbäck „fiai" a kezdőrúgás után azonnal letámadták a hazaiakat, és bár a távoli löketek csak úgy záporoztak, a kaput nem sikerült eltalálni az első 45 percben. A fordulás – és a korábbi zalaegerszegi, Artjoms Rudnevs kiállítása – után már nem hibáztak a vendégek, a 66. percben a Swansea támadója, Gylfi Sigurdsson forgolódott, majd csavart a kapuba a tizenhatoson belülről.

Az első találat megadta a lökést, alig több mint 10 perccel később jött az újabb izlandi gól, az előbb gólpasszt adó Aron Gunnarsson duplázta meg csapata előnyét, majd a legvégén Rúrik Gíslason adta meg a kegyelemdöfést – így beállítva a 3–0-s végeredményt.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐK
2. FORDULÓ
A-csoport

LETTORSZÁG–IZLAND 0–2 (0–0)
Riga, Skonto Stadion. V:
Robert Schörgenhofer (osztrák)
LETTORSZÁG: Kolinko – Dubra, Gorkss, Bulvitis – Morozs – Gabovs, Fertovs, Rugins (Freimanis, 63.), Kovalovs (A. Visņakovs, 81.) – Sabala (E. Visņakovs, 81.), Rudnevs. Szövetségi kapitány: Marians Pahars
IZLAND: Halldórsson – E. Bjarnason, R. Sigurdsson, Árnason, A. Skúlason – B. Bjarnason, A. Gunnarsson, G. Sigurdsson (Skúlason, 80.), Hallfredsson (Gíslason, 87.) – Sigthórsson, Bödvarsson (Finnbogason, 77.). Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck
G: G. Sigurdsson (66.), A. Gunnarsson (77.)
Kiállítva: Rudnevs (55.)

HOLLANDIA–KAZAHSZTÁN 3–1 (0–1)
Amszterdam, Amszterdam Aréna. V: Matej Jug (szlovén)
HOLLANDIA: Cillessen – Van der Wiel, De Vrij, Martins Indi (Fer, 81.), Blind – N. De Jong (Huntelaar, 56.), Sneijder, Afellay – Robben, Van Persie, Lens. Szövetségi kapitány: Guus Hiddink
KAZAHSZTÁN: Mokin – Mirosnicsenko, Dmitrenko (Gurman, 72.), Vorotnikov, Abdulin, Szujumbajev – Bogdanov, Karpovics (Korobkin, 79.) – Dzolcsijev, Hizsnicsenko (Nurgalijev, 90.), Somko. Szövetségi kapitány: Jurij Krasznozsan
G: Huntelaar (62.), Afellay (82.), Van Persie (89. – tizenegyesből), ill. Abdulin (17.)
Kiállítva: Dzolcsijev (64.)

TÖRÖKORSZÁG–CSEHORSZÁG 1–2 (1–1)
Isztanbul, Sükrü Saracoglu. V:
Jonas Eriksson (svéd)
TÖRÖKORSZÁG: Tolga Zengin – Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Semih kaya, Caner Erkin – Ozan Tufan, Selcik Ínan, Arda Turan – Olcay Sahan (Muhammet Demir, 66.), Umut Bulut, Gökhan Töre. Szövetségi kapitány: Fatih Terim
CSEHORSZÁG: Cech – Kaderábek, Sivok, Kadlec, Limbersky – Darida, Vácha – Rosicky – Dockal, Lafata, Krejci. Szövetségi kapitány: Pavel Vrba
G: Umut Bulut (8.), ill. Sivok (15.), Dockal (58.)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Izland2 26–0+66
2. Csehország2 24–2+26
3. Hollandia2 114–3+13
4. Kazahsztán2 111–3–21
5. Lettország2 110–3–31
6. Törökország2 21–5–40

HOLLANDIA–KAZAHSZTÁN, PERCRŐL PERCRE

94. PERC: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

92. perc: Újabb lesgól. Robben passzából Huntelaar talált be, de a támadó lesen volt.
90. perc: Nurgalijev
Hizsnicsenko helyén.

89. perc: GÓL! Van Persie tizenegyesgóljával 3–1-re vezet Hollandia!

88. perc: Abdulin szabálytalankodott Van Persie-vel szemben, tizenegyes! Somko reklamálásért sárga lapot kapott.

Az eddig rohanó holland válogatott visszavett egy fokozatot.

85. perc: Robben-szóló végén Mokin védett nagyot lábbal.

82. perc: GÓL!!!! NAGYON ÉRETT, VEZET HOLLANDIA! Afellay lőtt 20 méterről, a labda Abdulin lábán megpattanva a hálóban kötött ki. 2–1!
81. perc: Martins Indi
helyén Leroy Fer. Védő helyett támadó középpályás, Hiddinknek muszáj kockáztatnia.
81. perc: Afellay lőtt 20 méterről, fölé.
79. perc:
Karpovics helyett Korobkin a pályán.

A gólszerző Abdulin a földön, kicsit húzzák az időt a kazahok.

76. perc: BRAVÚR! Huntelaar fordult be a tizenhatoson belül két védő mellett, lövése után Mokin hatalmas bravúrral védett.

Meddig bírják még az emberhátrányban játszó kazahok?!

75. perc: Van der Wiel beadása után Van Persie pörgetett mellé.

74. perc: LÉC! Robben végezhetett el szabadrúgást 17 méterről, de a lécet találta el, még ugyanebben a percben újra kísérletezett, nagyot védett Mokin.

72. perc: Gurman állt be a sérült Dmitrenko helyére.

71. perc: Van Persie csúsztatott a szöglet után, méterekkel ment mellé a labda.

Sérülés miatt kilenc emberrel a pályán a kazahok.

15 – Zsinórban 15. Eb-selejtezőjén szerzett gólt Hollandia, ezzel beállította saját 1995–2006-ig tartó rekordját.

64. perc: KIÁLLÍTÁS! Dzolcsijev brutális belépője Afellay vádlijára egyből pirosat ért! Jogosnak tűnt.
62. perc: GÓL!!! EGYENLÍT HOLLANDIA!!
Afellay beadását a csereként beállt Huntelaar fejelte a bal alsóba. 1–1!

Egyre jobban nyomnak a hollandok!

60. perc: Sneijder lövése felpattant magasra, Mokin csak ütni tudta a labdát, de felszabadítottak a kazah védők.

58. perc: Óriási helyzet! Van Persie hat méterről, éles szögből lőhetett, de mellé ment a kísérlet. Huntelaar üresen volt, talán passzolnia kellett volna. Kis vita a helyzet után a két csatár között…
56. perc:
Hiddink lehozta egyetlen szűrőjét, De Jongot, helyén egy csatár: Huntelaar!
55. perc: Dmitrenko
ütközte le Afellayt, sárga lap.
53. perc: Robben forgolódott, majd Afellay elé tálalt, aki 18 méterről tüzelt, de jócskán fölé ment a labda.
52. perc: Szép mozdulat! Vorotnikov ollózott 17 méterről, a megoldás szép volt, de nem veszélyes.
50. perc: Szabadrúgást végezhetett el a holland válogatott 10 méterre az alapvonaltól a bal oldalon, Sneijder beadását azonban könnyedén lehúzta Mokin.

64 – Nigel de Jong összes (mind a 64) passza sikeres volt az első játékrészben, de nem sokra ment vele.

47. perc: Ez a félidő is Van der Wiel helyzettel indult, Sneijder beadásáról maradt le kevéssel a jobbhátvéd.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

A csoport két másik meccsén a szünetben Lettország–Izland 0–0, Törökország–Csehország 1–1.

Gálamérkőzésre készültek a holland szurkolók, ebbe alaposan belerondított a kazah válogatott, amely vezetést szerzett egyetlen kapura tartó kísérletével, és – eddig – hibátlanul védekezik. Guus Hiddinknek ki kell találnia valamit a szünetben, hogyan tudják feltörni a vendégek falát.

45. PERC: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc: A szögletzászló mellől végezhetett el Robben szabadrúgást, felszabadítottak a kazahok.
44. perc: Afellayt lökték fel a tizenhatos előterében, a játékvezető sípja néma maradt.

Fontos három perc következik, nagy kérdés, hogy előnnyel tud-e pihenni Kazahsztán.

41. perc: HELYZET! Van der Wiel kényszerítőzött Robbennel, előbbi tette középre laposan a labdát a jobb oldalról, ketten is lemaradtak róla, csak Lens érte el, aki az oldalhálóba lőtt.

A gól után – ha lehet –, még jobban „betolta a buszt” Kazahsztán, és hősiesen védekezik. Vajon meddig lehet bírni azt a nyomást, amit az oranje rájuk helyez?

37. perc: Sneijder „kényszerítőzött” egy kazah védővel, majd 18-ról lőtt, hősiesen blokkoltak a vendégek.

33. perc: Bár úgy tűnt, a játékvezető a kapusnak ad lapot, végül Abdulin kapott időhúzásért sárgát.
30. perc: Van Persie négy kazah védő mellett is megtartotta a labdát, majd Robbenhez passzolt, aki jócskán a kapu fölé tüzelte a labdát.

73%-ban a hollandoknál a labda, de eddig mindhiába…

26. perc: Robben kapott jó labdát a jobb oldalon, be is tört a tizenhatoson belülre, de nem tudta megjátszani Van Persie-t, a becsúszó védőről Mokin kezébe pattant a labda.
25. perc: A harmadik holland szöglet sem veszélyes, Mokin könnyedén lehúzta a labdát.

22. perc: ÚJABB HOLLAND HELYZET! Van Persie kapott jó labdát, hat méterről lőhetett, Mokin védett, a kipattanó után ismételhetett RvP, de nem talált be. Maradt a kazah-előny.
21. perc: Sneijder remek beadása után Van Persie csúsztat, alig ment fölé a labda.

A semmiből jött a gól, ez volt Kazahsztán első kapura lövése (fejese). Eddig bombameglepetés… VIDEÓ ITT!

16. perc: GÓL!! VEZET KAZAHSZTÁN!! Hisznicsenko harcolt ki szögletet a kazahoknak, a sarokrúgást követően Abdulin csukafejessel a léc alá küldte a labdát! 0–1!

Egykapuzik” a holland válogatott, de a kazahok öt védője, és előtte – gyakorlatilag – négy védekező középpályása jól szűr, így gól (még) nincs.

12. perc: GÓL! De nem… Les volt. Lens lőtt a bal oldalról, 16 méterről, Mokin védett, a kipattanóból Van Persie a kapuba gurított, de a Manchester United támadója lesen volt.
11. perc: Robben cselezte be magát a tizenhatoson belülre, az utolsó pillanatban tisztáztak a védők.

A 10. percben jutott el először a holland kapuig Kazahsztán, de nem volt veszélyes a kísérlet.

9. perc: Van Persie lövése megpattant egy védőn, Mokin védett.
8. perc: Ismét Van der Wiel veszélyeztetett, beadását azonban lehúzta Mokin.
6. perc: Van der Wiel most lőtt, de kísérlete jócskán fölé szállt.
5. perc: Van der Wiel beadása veszélyes volt, de a védők felszabadítottak Van Persie elől.
3. perc: Máris teljesen beszorultak a kazahok, egyelőre a félpályát sem lépték át a vendégek.

1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Hollandia és Kazahsztán korábban nem találkozott egymással Európa-bajnoki selejtezőn.

Guus Hiddink az első mérkőzésen három védővel állította fel csapatát, most ismét 4–3–3-ban áll fel a holland válogatott, a középpályán csak egy igazi szűrővel, Nigel de Jonggal. A csehek elleni mérkőzést kihagyta Arjen Robben, a Bayern München szélsője a kazahok ellen már ott van a kezdőcsapatban.

Rosszul kezdte az A-csoport küzdelmeit az előzetesen legesélyesebbnek tartott holland válogatott, mivel 2–1-es vereséget szenvedett Csehországtól, míg Kazahsztán Lettországgal 0–0-s döntetlent játszott az első körben.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A HOLLANDIA–KAZAHSZTÁN EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik