Válogatott: eldőlt, ötven év után továbbjutottak a mieink!

Vágólapra másolva!
2016.06.21. 19:54
null
A magyar válogatott tagjai az Izland elleni mérkőzés után (Fotó: Korponai Tamás)
A labdarúgó Európa-bajnokság mai játéknapján biztossá vált, hogy a csoportkör hátralévő eredményeitől függetlenül a magyar válogatott bejutott az egyenes kieséses szakaszba. A továbbjutást a világbajnok németek Észak-Írország felett aratott 1–0-s győzelme biztosította be. Így már két csoportharmadik (A-csoport – Albánia, C-csoport: Észak-Írország) végzett 3 ponttal, a magyar nemzeti csapatnak pedig már 4 pontja van, és nem lehet rosszabb csoportharmadiknál, a Portugália elleni mérkőzés eredményétől függetlenül.

Nagy tornán (Európa-bajnokságon, világbajnokságon) ilyesmi legutóbb ötven esztendeje, az 1966-os, angliai világbajnokságon történt a magyar labdarúgó-válogatottal: akkor a portugáloktól elszenvedett 3:1-es vereség ellenére, a brazilok (3:1) és a bolgárok (3:1) legyőzésével a mieink bejutottak a negyeddöntőbe (ott a Szovjetunió állított meg minket 2:1-es sikerével).

Azóta négy nagy tornán járt a magyar válogatott, a mostani az ötödik.

Ott volt (és negyedik lett) az 1972-es Európa-bajnokságon, ám akkor négyes döntőt rendeztek – csak a selejtezőben voltak csoportküzdelmek –, tehát a döntőben csoportból való továbbjutásra nem volt lehetőség. Az 1980-as (olaszországi) kontinenstorna volt az első, amelyen csoportmérkőzések voltak, ám bennünket sem az, sem a következő nyolc Eb-döntő csoportköre nem érintett, hiszen 1972 után egészen mostanáig nem jutottunk ki egyetlen Európa-bajnokságra sem.

A világbajnokságokon viszont háromszor is próbálkozhattunk, hiszen válogatottunk az 1978-as, az 1982-es és az 1986-os vb-n is ott volt, ám mind a három tornán a csoportkör jelentette a végállomást (két győzelem és egy döntetlen mellett hat vereség került a mérlegünkbe.).

1978-ban, Argentínában mind a három ellenfelünktől kikaptunk (Argentína 1–2, Olaszország 1–3, Franciaország 1–3), így csoportunkban az utolsó (4.) helyen végeztünk, kiestünk.

Négy évvel később (1982-ben), a Spanyolországi Mundialon Salvadort 10–1-re legyőztük, Argentínától 4–1-re kikaptunk, majd a sorsdöntő meccsen, Belgiummal 1–1-et játszottunk, az 1–1–1-es mérleg a harmadik helyre volt elég a kvartettben. A hat csoportharmadik (24-es volt a vb mezőnye, ugyanúgy, mint a mostani Eb-é) közül a magyar csapat volt a második legjobb, ám akkor nem olyan volt a lebonyolítás, mint a későbbi 24 csapatos világbajnokságokon, vagy a jelenleg zajló Eb-n, azon a tornán ugyanis csak a csoportelsők és a másodikok jutottak tovább, a legjobb csoportharmadikok nem – utazhattunk haza.

Az 1986-os mexikói vb-t a szovjetek elleni 6–0-s vereséggel kezdtük, majd Kanadát 2–0-ra legyőztük, aztán Franciaországtól 3–0-ra kikaptunk – a harmadik helyen zártunk. Ezen a vb-n a versenykiírás szerint a hat csoportharmadikból a legjobb négy továbbjutott, mi ebben az összevetésben a rossz gólkülönbségünk (2–9) miatt csak ötödikek lettünk, így kiestünk…

Visszatérve a most zajló, franciaországi Európa-bajnokságra: a mieink szerdán Portugália ellen játsszák le utolsó csoportmérkőzésüket, és ha győznek, első helyen jutnak tovább – sőt mi több, döntetlen esetén is előállhat olyan helyzet, hogy a mieink végeznek az első helyen.

HOL JÁTSZIK AZ F-CSOPORT GYŐZTESE? Június 26-án, Toulouse-ban, az E-csoport 2. helyezettjével.
HOL JÁTSZIK AZ F-CSOPORT MÁSODIK HELYEZETTJE? Június 27-én, Nizzában, a B-csoport 2. helyezettjével, Angliával. Ez a mérkőzés van a legközelebb a magyar válogatott bázisához, és ekkor lenne a leghosszabb a pihenőidő is – igaz, az angoloknak 2 nappal több a szünetük.
HOL JÁTSZHAT AZ F-CSOPORT HARMADIK HELYEZETTJE? Június 25-én, Lensban a D-csoport 1. helyezettjével, HORVÁTORSZÁGGAL. A csoportok már nem alakulhatnak úgy, hogy a C-csoport 1. helyezettjével, Németországgal kerüljön össze az F jelű négyes 3. helyezettje (lásd a kombinációkat itt és itt).

A NYOLCADDÖNTŐS MECCSEK IDŐPONTJAI

SZOMBAT
15.00, Saint-Étienne: Svájc–Lengyelország (kommentátor: Knézy Jenő)
18.00, Párizs: Wales–C/D3 (Gundel Takács Gábor)
21.00, Lens: Horvátország–B/E/F3(Hajdú B. István)
VASÁRNAP
15.00, Lyon: Franciaország–C/E3 (Knézy Jenő)
18.00, Lille: Németország–A/B3(Székely Dávid)
21.00, Toulouse:F1–E2 (Hajdú B. István)
HÉTFŐ
18.00, Saint-Denis: Olaszország–Spanyolország (Székely Dávid)
21.00, Nizza: Anglia–F2(Gundel Takács Gábor)

Vastaggal kiemelve a magyar válogatott lehetséges mérkőzései.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik