Eb 2016: precedens? Északír szurkolók lehetnek, románok nem a bukaresti meccsen?

Vágólapra másolva!
2014.10.31. 16:31
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése alapján a Románia–Észak-Írország Eb-selejtezőt a vendégek drukkerei biztosan a helyszínen tekinthetik meg – tájékoztatta az északír szövetséget az UEFA.

A Belfast Telegraph információi szerint az még nem eldöntött kérdés, hogy a bukaresti Nemzeti Arénát – részlegesen vagy teljesen – bezáratja-e az UEFA, az azonban már biztos, hogy 800 északír szurkoló a helyszínen tekintheti meg a november 14-i Románia–Észak-Írország találkozót. Az értesülést az Északír Labdarúgó-szövetség is megerősítette.

„Igazságtalan a szurkolók szempontjából, hogy folyamatosan halogatják az ítélethozatalt – mondta Michael O’Neill, az északír válogatott szövetségi kapitánya. – A döntést jóval hamarabb meg kellett volna hozniuk már.”

Ha az UEFA valóban amellett dönt, hogy a románok nem, de a vendégdrukkerek megtekinthetik a találkozót, az precedensértékű lesz. Amint azt korábban megírtuk, román sajtóhírek szerint az UEFA péntek kora este dönt a Románia–Magyarország Eb-selejtezőn történt rendbontások ügyében.

Az UEFA honlapján megjelent korábbi hírek szerint a románokat lelátói rendbontás, tiltott pirotechnikai eszközök és más tárgyak használata illetve bedobása, lézerezés, valamint a játékosok helytelen viselkedése (öt vagy több sárga lap) miatt vizsgálták, míg a mieink ellen rasszista bekiabálások, lelátói rendbontás, tűzijáték használata és szintén a csapat által begyűjtött sok lap miatt indult eljárás.

Az erdélyi Civil Elkötelezettség Mozgalom később feljelentést tett az UEFA-nál a rasszista román megnyilvánulások miatt, a Magyar Labdarúgó-szövetség pedig szintén hivatalos beadvánnyal élt a románok viselkedése miatt. Az UEFA fegyelmi bizottsága beemelte a rasszizmus vádját is az eljárásba, ezért csúszik a döntés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik