Eb 2016: a spanyolok kijutottak, váratlan szlovák vereség

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.09. 22:40
null
Paco Alcácer (jobbra) kilenc meccsen hat gólnál jár a válogatottban (Fotó: Reuters)
A spanyol válogatott hazai pályán 4–0-ra legyőzte Luxemburgot az Európa-bajnoki selejtezősorozat C-csoportjának kilencedik fordulójában, ezzel kijutottak a jövő évi Eb-re. Az ukránok legyőzték a macedónokat, míg a szlovákok meglepetésre kikaptak a fehéroroszoktól, ami a legjobb harmadik helyért folyó csata szempontjából számunkra is érdekes.

A spanyolok különleges mérkőzést játszottak, hiszen Eb-selejtezőn nem szerepelt a kezdőcsapatukban Real Madrid-játékos. A kapuban Iker Casillas állt, aki 164. alkalommal lépett pályára címeres mezben, ezzel utolérte az örökranglista hetedik helyén álló amerikai Cobi Jonest, így már csak hat futballista lépett nála többször hazája válogatottjában.

EGYIK SZEMÜNK ATHÉNON, A MÁSIK A C-CSOPORTON

Ha a szlovákok megverték volna a fehéroroszokat, biztosították volna Európa-bajnoki részvételüket, ehelyett elszenvedték második vereségüket a kvalifikációs sorozatban. A hazai együttes annak ellenére sem tudta bevenni a Sztanyiszlav Drahun révén eredményes beloruszok kapuját, hogy a 65. perctől emberelőnyben játszottak. A szlovákok a legutóbbi három meccsükön csak egy pontot szereztek, de még mindig viszonylag kedvező helyzetben vannak, hiszen az utolsó fordulóban a verhető Luxemburghoz látogatnak.

Az ukránok Jevhen Szeleznyov és Artyom Kravec góljaival 2–0-ra nyertek Macedóniában, és pontszámban utolérték a szlovákokat. Ha az ukránok az utolsó fordulóban nem szereznek több pontot északi szomszédainknál, nem végezhetnek a második helyen. A magyar válogatott szempontjából az a legfontosabb, hogy az ukránok Kijevben ne győzzék le a spanyolokat, akik három nap múlva tét nélkül lépnek pályára abban a stadionban, ahol három éve megnyerték az Eb-t.

Vicente del Bosque szövetségi kapitány az októberi selejtezőket megelőzően kényszerű okokból több helyen is változtatni kényszerült a keretén, Luxemburg ellen pedig David Silva és Álvaro Morata is kidőlt a sorból. A Manchester City középpályásnak a bokája sérült meg, míg a Juventus csatára vádlisérülést szenvedett, és hosszú kihagyás várhat rá.

A vezető gólra egészen a 41. percig kellett várni, amikor Juanfran beadása után Pedro gyenge lövését még védte a kapus, a kipattanót azonban Santi Cazorla – aki nem sokkal korábban eltalálta a lécet – a kapuba vágta.

A 150. Európa-bajnoki meccsüket játszó spanyolok az első félidőben 17 kapura lövéssel próbálkoztak, ami tétmeccsen esetükben a legtöbb 2008 óta.

A második félidőben megmutatkozott a két csapat közti tudásbeli különbség – bár már az elsőben is eldőlhetett volna a meccs –, a hajrában a hazaiak fölényessé tették sikerüket. A csereként beálló Paco Alcácer előbb Cesc Fabregas, majd Jordi Alba átadása után köszönt be, így kilenc meccsen hat gólnál jár a nemzeti csapatban, a végeredményt pedig Cazorla állította be egy átlövéssel.

A spanyolok győzelmükkel megnyerték a csoportot, és kijutottak a jövő évi Európa-bajnokságra. Az Eb-címvédő világversenyre sorozatban 12. alkalommal kvalifikálta magát.

AKI NEM FÜTYÜLTE PIQUÉT, SZELFIZETT VELE

EB 2016, SELEJTEZŐ

C-CSOPORT

SPANYOLORSZÁG–LUXEMBURG 4–0
Logrono,
Estadio Las Gaunas. V: Delferiere (belga)
SPANYOLORSZÁG: Casillas – Juanfran, Piqué, Bartra, Jordi Alba – Cazorla, Busquets, Fabregas – David Silva (Mata, 11.), Morata (Alcácer, 33.), Pedro (Nolito, 77.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
LUXEMBURG: Joubert – R. Delgado, Malget, Chanot, Gerson, Jans – Bensi (Deville, 64.), Mutsch, Payal, C. Martins (Da Mota, 79.) – Joachim (Thil, 90.). Szövetségi kapitány: Luc Holtz
G: Cazorla (42., 86.), Alcácer (67., 80.)

MACEDÓNIA–UKRAJNA 0–2
Szkopje, II. Philipposz Stadion. V: Halegan (román)
MACEDÓNIA: Pacsovszki – Brdarovszki, Sikov, Risztevszki, Zsuta – Almi, Haszani (Abdurahimi, 22.), Petrovics – Ibraimi, Ilijoszki (Ivanovszki, 64.), Aszkovszki (Nesztorovszki, 78.). Szövetségi kapitány: Ljubinko Drulovics.
UKRAJNA: Pjatov – Fedeckij, Hacseridi, Rakickij, Sevcsuk – Ribalka, Szidorcsuk – Jarmolenko (Karavajev, 86.), Rotany (Malinovszkij, 91.), Konopljanka – Szeleznyov (Kravec, 74.). Szövetségi kapitány: Mihail Formenko
G: Szeleznyov (59. – 11-esből), Kravec (87.)

SZLOVÁKIA–FEHÉROROSZORSZÁG 0–1
Zsolna, MSK Zilina Stadion. V: Göcek (török)
SZLOVÁKIA: Kozácik – Hubocan, Skrtel, Saláta, Svento – Mak (Duda, 79.), Kucka, Pecovsky (Nemec, 60.), Weiss (Stoch, 71.) – Hamsík, Duris. Szövetségi kapitány: Ján Kozák
FEHÉROROSZORSZÁG: Gorbunov – Poljakov, Martinovics, Szivakov, Bordacsev (Volodko, 40.) – Sztaszevics, Dragun, Renan Bressan, Nyehajcsik (Politevics, 69.) – Gorgyejcsuk, Szihnyevics (Kiszljak, 71.). Szövetségi kapitány: Aljakszandr Hackevics
G: Dragun (34.)
Kiállítva: Martinovics (65.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 9 8 1 22–3 +19 24
2. Szlovákia 9 6 1 2 13–6 +7 19
3. Ukrajna 9 6 1 2 14–3 +11 19
4. Fehéroroszország 9 3 1 5 8–14 –6 10
5. Luxemburg 9 1 1 7 4–23 –19 4
6. Macedónia 9 1 8 6–18 –12 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik