Eb 2016: 260 mérkőzésen 675 gól született a selejtezőkön

Vágólapra másolva!
2015.10.14. 15:55
A jövő évi franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozatának kedden lezárult csoportköre 2.6-os gólátlagot hozott.

Bár a novemberi pótselejtező négy párharca még hátravan, a tavaly szeptember 7. és idén október 13. között rendezett 260 kvalifikációs meccsen 675 gól született. A legtöbb találatot a Lengyelország–Gibraltár (8–1) mérkőzés hozta, részben ennek köszönhető, hogy 33 góllal a lengyel válogatott volt a legeredményesebb a tíz forduló során.

Csak az angol nemzeti együttes tudta mind a tíz találkozóját megnyerni, ez korábban csupán Franciaországnak (kétszer), Csehországnak, Németországnak és Spanyolországnak sikerült. A jövő nyári viadalon pedig öt újonc részvétele biztos eddig, mivel Izland, Észak-Írország, Wales, Albánia és Szlovákia még soha nem vett részt a kontinenstornán, de a pótselejtezőn hatodikként Bosznia-Hercegovina is kivívhatja az indulási jogot.

Ami az egyéni rekordokat illeti: 13 góljával a lengyel Robert Lewandowski lett a sorozat gólkirálya. A Bayern München játékosa Grúzia ellen (4–0) 242 másodperc alatt ért el mesterhármast. A legtöbb büntetőt (négyet) az angol Wayne Rooney értékesítette, a legtöbb pontos passz (1007) pedig a Real Madrid német játékosa, Toni Kroos nevéhez fűződik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik