Az Eb összes eredményét megjósolja a díjnyertes magyar modell

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.11. 13:18
null
Nézi az Eb meccseit? Fogad is rájuk? Akkor lehet, hogy ez érdekelni fogja... (Fotó: Action Images)
Egy nagy futballtorna előtt a legtöbb futballszurkoló izgalommal telve tippel és jósol a mérkőzések eredményeire, a vesztesek és nyertesek, s nem utolsósorban a végső győztes kilétére. A 2016-os Európa-bajnokság előtt sincs ez másképp, főleg így, hogy 44 év szünet után Magyarország is részese a négyévente megrendezendő kontinenstornának. De lehet-e tudományos alapra helyezni az eredmények előrejelzését? Két díjnyertes magyar egyetemi hallgató szerint igen, és e két fiatalember meg is osztja modelljét és szimulációjuk eredményét a Nemzeti Sport Online olvasóival.

 

A Budapesti Gazdasági Egyetem államvizsga előtt álló két hallgatója, Jámbor Máté és Szabó Dávid, 2014-ben játszott el először a gondolattal, hogy futballmérkőzések eredményének előrejelzésével foglalkozzon.

Ebben nélkülözhetetlen volt tanáruk, Dr. Kovács Tamás egyetemi docens, aki szakmai vezetőként vett részt a projekt megvalósításában.

Mint írják: „Dolgozatunk akkori célja az volt, hogy egy olyan statisztikai modellt építsünk, amely a válogatott játékosok aktuális, klubjukban mutatott formája alapján képes megbízható becslést adni a válogatott mérkőzések kimenetelére, illetve ebből a modellből kívántuk előrejelezni, hogy kijut-e a magyar labdarúgó-válogatott az Eb-re, avagy sem. Munkánk során rengeteget segített Dr. Kovács Tamás egyetemi docens és Jámbor Bence, Máté testvére is.”

Elméletüket hazai és külföldi szakmai versenyeken díjazták.

Jámbor és Szabó a 2016-os Eb-selejtezők felénél, tehát öt fordulót követően készítették el előrejelzésüket részletes statisztikai adatokra épülő modelljük alapján, és a magyar válogatott pontosan annyi pontot gyűjtött a selejtezőcsoport küzdelmeinek végén, mint amennyit jósoltak. Tizenhatot.

„Nemcsak a szerzett pontok számát, hanem a gólkülönbséget is eltaláltuk magyar részről. Modellünk 63 százalékban eltalálta az előre jelzett mérkőzések végkimenetelét” – teszi hozzá Jámbor.

2016-ban – amikor biztosítva volt a magyar Eb-részvétel – pontosították modelljüket, ezzel együtt előrejelzésüket, és ketten elkészítettek egy új dolgozatot, amely szintén elismerésben részesült.

„A 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság végkimenetelének előrejelzéséhez egy statisztikai módszerekkel megalapozott előre jelző modellt alkottunk meg. Egy olyan többváltozós modellt hoztunk létre, amely megbízhatóan képes leírni a nemzeti válogatottak kontinenstornán lejátszott meccseinek eredményeit“ – írja az alapkoncepcióról Jámbor Máté.

A statisztikai modell felállításához a 2012-es Euróba-bajnokság mind a 31 mérkőzését megfigyelték, a csoportmeccsektől kezdve, az egyenes kiesési szakaszon át, egészen a Spanyolország–Olaszország fináléig.

A modellt valamennyi válogatott meccs esetében mindkét együttes adott mérkőzésen nyújtott teljesítménymutatói és egyéb, a csapaterősséget befolyásoló tényezők figyelembevételével hozták létre, és azt vizsgálták, hogy ezek a tényezők milyen mértékben vannak hatással egy-egy találkozó végkimenetelére, és ezáltal előre jelezhető-e a nemzeti csapatok 2016-os Európa-bajnokságon való szereplése.

AZ ELŐREJELZŐ MODELL ALAPKONCEPCIÓJÁHOZ HASZNÁLT ÉRTÉKEK

Csapatteljesítmény-mutatók: labdabirtoklás, passzpontosság, szabálytalanság, megnyert párharc, kulcspassz, kapura lövés, kontratámadás, szöglet, szabadrúgás, cselezés.

Egyéb tényezők: UEFA-koefficiens, oddsok, Élő pontszám, FIFA-pontszám, előző mérkőzések eredményei, előzetes várakozások, csapatértékek (millió euróban), InStat érték, átlagos csapatérték.

A válogatottak pillanatnyi formáját az InStat online adatbázis segítségével határozták meg és gyűjtötték ki, modelljük összességében mintegy 6000 adaton alapszik.

A modell pontosságának ellenőrzése végett szimulálták a 2012-es Eb mérkőzéseit, s a modell 90.32 százalékban adta meg pontosan a meccsek kimenetelét. A 31 összecsapásból 28-nak eltalálta a kimenetelét.

„Ezek alapján joggal gondolhatjuk és várhatjuk, hogy a 2016-os franciaországi Eb-t is hasonló, de legalább megközelítő pontossággal képes előre jelezni a modellünk” – tekint előre Szabó Dávid.

„Sokáig mérlegeltük, hogy a 2014-es, illetve 2015-ös tétmérkőzéseket (a kvalifikált válogatottak egymás elleni mérkőzéseit, illetve akinek volt, pótselejtezőit), vagy a frissebb, tavaszi, de barátságos összecsapásokat vegyük figyelembe előrejelzésünk során. Az előbbire esett a választásunk, látva például a magyar válogatott felkészülési mérkőzéseit, amelyeken inkább kísérletezgetés folyt, így nem lehetett messzemenő következtetéseket levonni. A fentebb említett Eb-selejtezős tétmérkőzéseken viszont a lehető legerősebb kerettel álltak fel a nemzeti válogatottak, s a franciaországi Eb-re utazók nagy többsége jelen volt azokon a találkozókon.”

Fontos kiemelni, hogy a modell folyamatos tanulásra képes, tehát a legpontosabb előrejelzésre mindig a legfrissebb teljesítményadatok alapján számíthatunk, így igazán pontos képet akkor kaphatunk majd, ha a torna előrehaladtával újabb és újabb input adatokat viszünk be.

A fenti korlátokkal és a jelenleg rendelkezésre álló teljesítménymutatók figyelembevételével jeleztük tehát előre a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság végkimenetelét.

(Jelmagyarázat: Győztes: vastagon szedett, Döntetlen: dőlt betűvel)

A-CSOPORT
Franciaország
–Románia
Albánia–Svájc
Románia–Svájc
Franciaország–Albánia
Románia–Albánia
Svájc–Franciaország


Az A-csoport végeredménye (a továbbjutók kiemelve)
1. Franciaország
2. Svájc

3. Albánia
4. Románia

B-CSOPORT
Anglia
–Oroszország
Wales–Szlovákia
Oroszország–Szlovákia

Anglia–Wales
Oroszország–Wales
Szlovákia–Anglia

A B-csoport végeredménye:
1. Anglia
2. Szlovákia
3. Oroszország

4. Wales

C-CSOPORT
Lengyelország
–Észak-Írország
Németország–Ukrajna
Ukrajna–Észak-Írország
Németország–Lengyelország
Ukrajna–Lengyelország
Észak-Írország–Németország

A C-csoport végeredménye
1. Németország
2. Ukrajna
3. Lengyelország
4. Észak-Írország

D-CSOPORT
Törökország–Horvátország
Spanyolország–Csehország
Csehország–Horvátország
Spanyolország–Törökország
Csehország–Törökország
Horvátország–Spanyolország

A D-csoport végeredménye:
1. Spanyolország
2. Horvátország
3. Csehország
4. Törökország

E-CSOPORT
Írország–Svédország
Belgium–Olaszország
Olaszország–Svédország

Belgium–Írország
Olaszország–Írország
Svédország–Belgium

Az E-csoport végeredménye:
1. Belgium

2. Olaszország
3. Írország
4. Svédország

F-CSOPORT
Ausztria–Magyarország
Portugália–Izland
Izland–Magyarország
Portugália–Ausztria
Izland–Ausztria
Magyarország–Portugália

Az F-csoport végeredménye:
1. Ausztria
2. Portugália
3. Izland

4. Magyarország

Nyolcaddöntő
Svájc–Ukrajna
Anglia–Lengyelország
Spanyolország–Izland
Franciaország–Írország
Németország–Oroszország
Ausztria–Olaszország
Belgium–Horvátország
Szlovákia–Portugália

Negyeddöntő
Svájc–Spanyolország
Anglia–Ausztria
Németország–Belgium
Franciaország–Portugália

Elődöntő
Spanyolország–Anglia
Németország–Franciaország

Döntő
Spanyolország–Franciaország

A 6000 adaton alapuló modell előrejelzése szerint tehát Spanyolország másodszor is megvédi címét az Európa-bajnokságon, a döntőben a házigazda franciákat legyőzve, Magyarország pedig az F-csoport utolsó helyén végez. De mit gondol az eredményről Jámbor Máté és Szabó Dávid?

„Természetesen azt várjuk, hogy a modellünk minél nagyobb arányban helyes előrejelzéseket produkáljon, de nyilvánvalóan örülnénk annak, ha ez az F-csoport kivételével valósulna csak meg és a magyar válogatott továbbjutását ünnepelhetnénk. A száraz statisztikai tények alapján azonban úgy tűnik, még a pótselejtezős forma sem elegendő a pontszerzéshez, viszont bízunk benne, hogy a mindig jelenlévő statisztikai hibát idén a mi válogatottunk szolgáltatja majd.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik