A 2016-os Eb-n nem éljük túl a csoportkört? A végén itt is a németek örülnek?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.12. 11:47
null
Bízunk benne, hogy emelt fővel megy haza a magyar válogatott – bármilyen csoportba is kerüljön (Fotó: AFP)
Hűséges olvasóink beletörődnek lassan, hogy minden Bajnokok Ligája-kör előtt jelentkezünk erősorrendünkkel, amikor a Nemzeti Sport szerkesztőségének tagjai felállítják a még jelen lévő csapatok – nyomokban szubjektív elemeket is tartalmazó – ranglistáját. Nem cselekszünk másképpen az Európa-bajnokság előtt sem: ha az Eb harmincadját nem is, de a szerencsés 24-es sorrendjét megalkottuk önöknek. Elöljáróban annyit, kollégáink többsége nem vállalkozott túlságosan optimista álláspontra szubjektív ranglistájának felállításakor. Egyetért velünk? Kötve hisszük, várjuk hozzászólásaikat fórumunkon!

24. ALBÁNIA

Sok vicc jut eszünkbe az első nagy tornájukra kijutó albánokról, de már megtanított bennünket a magyar (futball)élet arra, hogy előbb-utóbb minden poén a mi fejünkön koppan. Maradjunk annyiban, hogy korábban is akadt egy-két remek albán futballista (Altin Lala – Hannover, Igli Tare – Lazio, Altin Rraklli – Hertha BSC, a mai kapitánysegéd, Erjon Bogdani – Siena), néhány neves szövetségi kapitány (Giuseppe Dossena, Hans-Peter Briegel, Otto Baric, Arie Haan), de a sikerek messze elkerülték válogatottjukat. A játékosként az Interben, edzőként az Udinesében és a Torinóban is megfordult Gianni De Biasi azonban sikerrel debütált az albán kispadon, Portugália legyőzésébe belebukott kollégája, Paulo Bento. Bár kellett némi keresztbeverés is továbbjutásukhoz, de idegenben egyetlen gólt sem kaptak, a nyáron pedig a franciák legyőzésével (tavaly idegenben sem kaptak ki tőlük!) megüzenték a vén kontinensnek, nem biztos, hogy jól jár az, aki rájuk ácsingózik a sorsoláskor.

23. ÉSZAK-ÍRORSZÁG

Az északírek erejére jellemző, hogy a magyarok is csak egy pontot tudtak elcibálni tőlük, és a csoport élén végezve jutottak el első Eb-jükre. Michael O’Neill legénysége első kontinenstornájára készül. Hogy miért éppen most? Nos, annak idején az 1980-as években hiába voltak emlékezetes tudású, vb-ken is megforduló játékosaik, mint Pat Jennings, Sammy McIlroy, Martin O’Neill vagy Norman Whiteside, szűkös volt az Eb-döntőre kijutottak száma; de a főleg a PL-ben edződő mai gárda szakértelme napjaink futballjában – egy kis szerencsével nyakon öntve, lásd a csoport történéseit, illetve az onnan kijutó hármas itteni helyezéseit – történelmet írt. Vérmes reményeket azonban nem táplálhatnak.

22. MAGYARORSZÁG

Mit mondjunk, nem teng túl bennünk a nagy nemzeti hurráoptimizmus… Mégis, a szerző töretlenül bízik benne, hogy ha már egyszer kijutott oda az egykori Pintér Attila-, majd Dárdai Pál-, jelenlegi Bernd Storck-legénység, nem a pofozógép vagy – kissé jobb esetben – a vatta szerepet tölti be az Eb-n. Az esélyek, a matematika, a fizika, sőt a metafizika sem a pótselejtezőben önbizalmat szerző válogatottunk mellett szól, a keret euróban kifejezett értéke nem éri el egy topcsapat igényesebb tartalékjának árát; de ha Király Gábor megismétli pótselejtezős formáját, ha lengyelországi légiósaink hozzák magukat, és Nikolics Nemanja is lengyel arcát mutatja, ha Gera Zoltán még egyszer megrázza magát, ha Dzsudzsák Balázs pedig végre úgy játszik, ahogyan Dzsudzsák Balázsnak kellene, akkor… Akkor nem végzünk a csoport utolsó helyén, és emelt fővel térünk haza.

21. ROMÁNIA

A nagy magyar rivális szintén nem ranglistánk élén hasít, és a selejtezők során mutatott sokszor elképesztően unalmas, impotens futballját elnézve ez csöppet sem meglepő. A régi „bölényeknek” nyoma sincs, a nagy egyéniségek kikoptak, nincs karmester és remek gólvágó, a szélsők is csak a nagy sablonkönyvet tudják fellapozni. A kissé kopott szekér is messze eldöcög azért, főleg lejtős utakon, és mi aztán megtapasztaltuk már saját bőrünkön, hogy nagy hiba nem komolyan venni a románokat! Mindezzel együtt továbbjutásra esélytelennek véljük őket, sokak szerint ők a FIFA-világranglista értelmének élő cáfolatai.

20. ÍRORSZÁG

Kvalifikációs csoportjukban a skótok voltak az írek fő ellenfelei, a lengyelek és a németek megelőzték őket, de a pótselejtező során aztán javított a zöld had a vártnál sokkal gyengébb teljesítménnyel előrukkoló bosnyákok ellen. A válogatottat vezető északír Martin O'Neill és segítője, minden bizonnyal majdani utóda, Roy Keane nagyjából ugyanazt mondhatják el magukról, amit az északírek, bár játékoskeretük egyértelműen jobb erőkből áll, az ír gárdát fel lehet fogni egy Premier League J-válogatottként. Klasszikus, meglepetések nélküli sarabolásuk olyan, mint egy szürkésfekete, unalmas death metal lemez: semmi extra, semmi szünet, semmi váratlan, semmi kiugró siker. Bár ez utóbbiról a németek tudnának mesélni…

Bale és Ramsey vezérletével okozhat meglepetést Wales
Bale és Ramsey vezérletével okozhat meglepetést Wales

19. WALES

Hogy mi a jó egy olyan csapatban, amelyből messze kimagaslik a Gareth Bale, Aaron Ramsey kettős? Természetesen az, hogy dicsekedhetnek egy Gareth Bale, Aaron Ramsey kettőssel. Ne palástoljuk azt sem, hogy övék Joe Allen, Ben Davies és Ashley Williams, és a PL-ben pallérozódó csapatot öntsük nyakon egy jó adag nemzeti lelkesedéssel, de mindezzel együtt sem valószínű, hogy sok sót esznek meg Franciaországban.

18. SZLOVÁKIA

Északi szomszédunk a 2010-es vébé után újabb nagy tornára delegálta nemzeti 11-ét, ebben a műfajban első ízben. A 2011-es mélypont, a Luxemburgtól elszenvedett vereség, majd az azt követő botladozások után Ján Kozák szedte ráncba a „Reprét”, a kék-fehérek a kontinentális selejtezőben megverték az ukránokat és a spanyolokat is, ebben az évben felkészülési mérkőzéseken pedig a csehek, a svájciak és az izlandiak is meghajoltak előttük; noha a selejtezők végét nagyon eltolták, odahaza kikaptak például a fehéroroszoktól. Erejüket érzékelteti azért, hogy egyre több topligás légiósra számíthat az anno csehszlovák színekben egy Eb-bronzot szerző Kozák.

17. IZLAND

Mi, magyarok ismét megelőztük korunkat, hiszen már egy ideje féljük az izlandi labdarúgást: Nyugat-Európában még csak elvétve sem vették őket komolyan, mi máris megkaptuk tőlük az első pofonokat. Időközben „Zuzmóland” pár sallert, kokit és körmöst is kiosztott, legutóbb majdnem összejött nekik a vb-részvétel. Most a törököket és a hollandokat is megelőzték a minden hájjal megkent svéd tanító, Lars Lagerbäck diákjai, még úgy is, hogy bizony az utolsó három selejtezőre teljesen leültek. Az izlandiak közül mindenképpen emeljük ki a Gylfi Sigurdsson (Swansea City), Ragnar Sigurdsson (FK Krasznodar), Alfred Finnbogason (Olympiakosz) triót, és talán a tornán is ott lesz a 37 éves támadó, Eidur Gudjohnsen (korábban: PSV, Chelsea, Barcelona, AS Monaco, Tottenham).

16. CSEHORSZÁG

Ahhoz képest nem is szerepel előkelő helyen a cseh válogatott, hogy bár az utóbbi öt világbajnokság közül csak egyre kvalifikálta magát, az utóbbi öt Eb-n szerzett ezüst- és bronzérmet, legutóbb pedig a legjobb nyolc közé jutott, ott egy hajrábeli góllal elbukva csak a portugálok ellen. Az újabb vb-kvalifikációs buktát követően a joviális új kapitány, Pavel Vrba egyáltalán nem zavarta szét a keretet, így többen is második, harmadik kontinenstornájukra készülhetnek, Petr Cech egyenesen a negyedikre. Ugyanakkor sokat elmond a mai gárdáról, hogy a 33 éves kapus a maga 12 millió eurós értékével messze a keret legdrágábbja, e tekintetben a második és a harmadik, Matej Vydra és Vladimír Darida együttesen nem kóstál ennyit a Transfermarkt szerint. Érdekesség, hogy az 52 éves Vrba korábban dolgozott a szlovák válogatottnál Ján Kocián segédjeként, 2012-ben pedig majdnem szlovák kapitány lett, ám nem engedte el őt akkori klubja, a Plzen.

15. TÖRÖKORSZÁG

Mint a történelem során annyiszor, a törökök ismét bánatba taszították a magyarokat, szerencsére ezúttal nem mérhetetlen szenvedést okozva, csak egy pótselejtezős kerülőútra kényszerítve Királyunkat és kísérőit. Szokás a 2002-es vb-sikerre hivatkozni még ma is a törökökkel kapcsolatban, pedig azóta egyetlen világbajnokságra sem kerültek ki, azt viszont mindenképpen jegyezzük meg, hogy a 2008-as Európa-bajnokságon elődöntőt játszhattak Semih Sentürkék, és nagy csatában kaptak csak ki a németektől. Abból a csapatból természetesen csak mutatóba maradt pár játékos, élükön Arda Turannal, ugyanis Fatih Terim, aki már a bronzérmes előtt az 1996-os Eb-n is a török válogatott élén állt, a 20-as éveik derekán járók mellett tette most le a garast. Hajtásból, lelkesedésből, hajmeresztő és csontrepesztő becsúszásokból nincs is hiány, és kiegyensúlyozott a csapatrészek erőssége. A legutóbbi keretben Ömer Toprak, Hakan Balta, Mehmet Ekici, Gökhan Töre és Hamit Altintop távollétében is hét török-német kettős állampolgár található, legutóbb a nagy ígéret középpályást, a német színekben korosztályos Eb-győztes Yunus Mallit sikerült elhappolni.

14. UKRAJNA

Nem szeretnénk mi is elpufogtatni az ukrán labdarúgásról szóló közhelyeket és más köznépi bölcsességeket, de azt szögezzük le, hogy ha egy evidens Dinamo Kijev–Sahtar Doneck–Dnipro-mix élén a sevillai Jevhen Konopljanka és a kijevi Andrij Jarmolenko áll, akkor ott nagy baj nem lehet. A pótselejtezős köröm- és izomszakadtáig tartó akaratot elnézve senki sem fogja majd élvezni a velük való összecsapást. Az ukrán motivációt növeli, hogy az Eb-n búcsúzik egy csapatnyi 30-as játékos, élükön az Anatolij Timoscsuk, Olekszandr Kucser, Oleh Huszjev, Vjacseszlav Sevcsuk, Ruszlan Rotany ötössel.

13. SVÉDORSZÁG

Zlatan Ibrahimovic és társai – szokták tömören jellemezni a mai svéd válogatottat, és bizony ha jobban belegondolunk, egyet kell értenünk ezzel a tétellel. A nagy Zlatan már 34 éves, a selejtezők során látszott, mindent elkövet, hogy szépen búcsúzzon a nagy tornáktól, mert úgy szórta a gólokat, mint vizes kutya a bolhát. Egységesen erős „háromkoronásokról” nem beszélhetünk, ám azt írjuk mindenképpen javukra, hogy a sok középszerű játékosból felváltva ki-kitör a zsenialitás, ezért is járják meg a tornát – de utaznak is haza majd az első kör után.

12. LENGYELORSZÁG

Ami a svédeknek Ibrahimovic, az a lengyeleknek Robert Lewandowski, csak éppen I. Róbert király olyan seregre támaszkodhat, amelyben fegyvert ragadott Grzegorz Krychowiak, Kamil Glik, Jakub Blaszczykowski, Wojciech Szczesny, Arkadiusz Milik és Lukasz Piszczek is. A németek legyőzése sokat jelentett nekik, futballszempontból is, majd felkészülési mérkőzéseken sorra verték az Eb-résztvevőket – bár néha döbbenetesen egysíkúan képesek futballozni, senki sem csodálkozna, ha továbbjutnának csoportjukból.

11. SVÁJC

A 2004-es és a 2008-as Eb-n is részt vettek a svájciak, viszont kevés nyomot hagytak maguk után, inkább a 2006-os és a 2014-es vb-n nyújtott teljesítményükre lehetnek büszkék, pontosabban teljesítményük védekezést illető részére. A Yann Sommer – Stephan Lichtsteiner, Fabian Schär, Timm Klose, Ricardo Rodríguez ötös az angolok elleni ötös ellenére is a gárda erőssége lehet, a középpályán a Gökhan Inler, Valon Behrami, Gélson Fernandes triót lehetetlen szétfutni, Xherdan Shaqiri a válogatottban mindig jobb, mint klubjaiban, a három középcsatár pedig a Bundesligában játszik. Mi kell még? Mondjuk annyi kreativitás és megbízhatóság, ami szükséges a továbbjutáshoz.

10. AUSZTRIA

Sokak új kedvence az osztrák válogatott, amely még egyáltalán nem nevezhető Wundermannschaftnak, noha a selejtezőcsoportban 8 pontot vert az oroszokra, tízet a svédekre, 17-et pedig a montenegróiakra. Érdekes, hogy a Kevin Wimmer (Tottenham), Aleksandar Dragovic (Dinamo Kijev), Martin Hinteregger (RB Salzburg), David Alaba védőnégyes (sógor)történelmi léptékben is kiemelkedő erősségű lehetne, ha egyszer összeállna, de a középpályán – talán éppen annak tengelyének kivételével, és ezt főleg az itt szereplő Alaba miatt mondjuk – és a támadósorban csak tisztes közép-európai iparosokat találunk. A kvalifikáció során Marc Janko, Marko Arnautovic és Martin Harnik is megrázta a maga gólfáját, kérdés, mire lesznek képesek magán a tornán.

9. HORVÁTORSZÁG

A France ’98 horvát válogatottja a nemzeti Pantheon része lett, lévén tömve volt klasszis és sikeréhes játékossal, de a horvátok hiába jutnak ki mostanában (egy kivétellel) mondhatni elvárásszerűen a nagy tornákra, ott vagy a kulcsemberek voltak pocsék formában, vagy belebuktak a keret egyenetlen színvonalába. Most sincs arra garancia, hogy a Luka Modric, Ivan Rakitic, Mario Mandzukic vezértrió nem kifacsartan érkezik az Eb-re, de optimizmusra ad okot, hogy a sztárok olyan kiegészítő emberekre számíthatnak, mint Ivan Perisic, Milan Badelj, Marcelo Brozovic, Mateo Kovacic, Nikola Kalinic, Andrej Kramaric; a védelmet meg Dejan Lovren vezérli. A közvélekedés szerint legalább a negyeddöntőig.

8. OROSZORSZÁG

Ahol ott lehet ranglistánk szerint az orosz válogatott, amelyet már kevesen tartanak titkos esélyesnek, mint 2008-ban, amikor bronzérmet szereztek. Brazíliában nem ment nekik, ám Fabio Capello mégis minden idők legjobban fizetett kapitánya maradhatott (már nem az, mármint nem orosz kapitány), a selejtezőcsoportban pedig megelőzték őket az osztrákok. De ott vannak a tornán. A CSZKA Moszkva mestere, Leonyid Szluckij, aki azért nem lett profi futballista, mert a szomszéd macskájának megmentése örvén pogácsává törte térdét, egyetlen klasszissal sem számolhat, miközben a szbornaja jövő nyáron elbúcsúzik tucatnyi idős játékostól – aztán kezdi a felkészülést a hazai gyártású vb-re. A vérmes remények teljes körű zárójelbe tételével…

Ha több CR lenne a portugál válogatottban…
Ha több CR lenne a portugál válogatottban…

7. PORTUGÁLIA

Ha lenne minden poszton egy Cristiano Ronaldója, a feje sem fájna az Eb-szereplés szülési fájdalmaiba belebukó Bentót váltó Fernando Santosnak – hogy Santosnak mekkora szerepe volt a görög válogatott sikereiben, annak ékes bizonyítéka, hogy mi történt a „Kalózhajóval”, miután a portugál kormányos otthagyta a fedélzetet. Ha a harmatos kék-fehérekkel képes volt túlélni 2012-ben a csoportkört, majd tavaly Brazíliában kevés híján a legjobb nyolcig jutni, akkor mondjuk egy Rui Patrício – Cédric Soares, Fonte, Pepe, Fábio Coentrao – William Carvalho, Joao Moutinho – C. Ronaldo, Bernardo Silva/André Gomes, Nani – Éder vonulattal minimum Eb-döntőt játszik.

6. OLASZORSZÁG

Az olaszokat 2006 óta minden nagy torna előtt temetik, és bizony csak a legutóbbi Eb-n cáfoltak rá a pesszimista jóslatokra az azzurrik. Jó a kapus, de lassan lejár az ideje, pár védőjének dettó; Andrea Pirlo meg maga a korosság, de nagyon hiányzik, ha hiányzik, a szélsők jellegtelenek, klasszis középcsatár még csak mutatóban sincs, Mario Balotelli egy vicc – foglalhatnánk össze a szokásos sirámokat. Nagy olasztemetés ide vagy oda, a Serie A-s topcsapatokban még mindig rangot jelent alapembernek lenni, és ha felbukkannak olyan spílerek, mint Alessandro Florenzi, Mattia Perin, Marco Verratti és Andrea Bertolacci, vagy befut „vénségére” egy Graziano Pelle vagy egy Éder, akkor semmi meglepőt nem látnánk abban, ha a legjobb négy közé jutna a squadra azzurra.

5. ANGLIA

Már a brazíliai nagy versengés előtt azt írtuk az angolokról, hogy a fiatalítás igazából a 2016-os Eb-re érik be, és a Roy Hodgson által újjászervezett gárda könnyedén lépett túl most selejtezős csoportján, majd felkészülés jogcímén elverte a franciákat. A John Terry–Steven Gerrard–Frank Lampard-korszak sikertelenségén szeretnének túllépni a Wayne Rooney szárnyai alatt megbúvó fiatalok, és bizony a klasszikus kontrajátékért kiáltó keretet végigböngészve csak annyi kifogást emelhetnénk, hogy egyetlen igazán jó formában lévő klasszist sem tartalmaz. De ezen a szinten már az akarat és a szerencse dönt, no és az, hogy marad-e egy kis energia, amit nem facsart ki véletlenül a játékosokból az angol labdarúgás.

4. FRANCIAORSZÁG

A dolgok jelenlegi állása szerint Karim Benzema nélkül próbálja meg határon belül tartani az aranyakat a francia csapat, de ha megjegyezzük, hogy az ék az előző két Eb-n egyetlen gólt sem szerzett, a tavalyi vb-n a nemzeti csapat utolsó három mérkőzésén gólcsendet hirdetett, olyan nagyot talán nem buktak vele – ezt a teljesítményt Olivier Giroud és Anthony Martial is hozza, ráadásul így főszerephez jut Antoine Griezmann vagy éppen titkos favoritunk, Alexandre Lacazette. Didier Deschamps-nak két jó kapusa van, és olyan tehetséges védői, mint a Raphaël Varane, Kurt Zouma, Eliaquim Mangala, Laurent Koscielny négyes, amely előtt a Yohan Cabaye, Geoffrey Kondogbia, Blaise Matuidi, Paul Pogba, Morgan Schneiderlin sor pedig simán sikerre vezetheti a Les Bleus-t. Hogy mi hiányzik a végső sikerhez, hiszen minden más eredmény lebőgés („Les Bleus-gés…”) lesz? Szerintünk már csak egy fiatal Michel Platini.

Németország: vb- után Eb-győzelem?
Németország: vb- után Eb-győzelem?

3. BELGIUM

Nem Sablon-szöveg az, amit a belga utánpótlás temérdek pénzt fejében előállított (tudnánk rá ellenpéldát): a 2000-es évek elejének mélypontja után Michel Sablon gyökerestől felforgatva újjáépítette az egész utánpótlásképzést, amely elkezdte szülni az új Enzo Scifókat, hosszú a sor Thibaut Courtois-n és Vincent Kompanyn át Kevin De Bruynén keresztül Eden Hazard-ig. Éppen ezért lettek favoritok a „vörös ördögök”, ami nem is csoda, hiszen a fenti vázra épül hátul még Thomas Vermaelen, Toby Alderweireld és Jan Vertonghen, középen Axel Witsel, Yannick Ferreira Carrasco, Dries Mertens és Radja Nainggolan, legelöl meg az afrikai gyökerű Romelu Lukaku, Christian Benteke, Michy Batshuayi őserőhármas. Nemcsak mi tartjuk sokra őket, Buffon szerint a 2016-os Eb-t és a 2018-as vébét is megnyerhetik.

2. SPANYOLORSZÁG

Leszerepelt – mit leszerepelt, csúnyán lebőgött címvédőként Brazíliában a spanyol had, és ezt szeretnék elkerülni most szintén címvédőként Franciaországban. Jelentjük, 2012 óta egyáltalán nem lett rosszabb a spanyol csapat, azzal sem, hogy Iker Casillast felváltja szépen lassan David De Gea (sőt…), Gerard Piqué és Sergio Ramos néha hajmeresztő dolgokkal szórakoztatja a nagyérdeműt, és a megfelelő megoldást sem találta meg Vicente del Bosque jobbjukra; középről pedig borzalmasan hiányzik Xavi. A nagy sikereket gólerős középcsatár nélkül érték el, sőt, olykor konkrétan középcsatár nélkül, és bizony nem bukkant fel egy újabb Raúl vagy Fernando Morientes. Álvaro Morata és Diego Costa csalódás, a valenciai Paco Alcácer „fúriás” gólmutatója már sokkal jobb, talán ő lesz a megoldás?

1. NÉMETORSZÁG

Joachim Löw sokkal okosabb férfiú annál, mint hogy büszke arccal szétfolyjon babérjain, és hagyja megelégedni csapatát is – ez nem így történt, sőt a vetélytársak is besegítettek a motiválásba, az írek és a lengyelek is motiváló vereséget mértek rájuk. Löw nem ragaszkodik kézzel-lábbal az őt bearanyozókhoz, a védelembe beépül lassan Jonas Hector, bevethető már Marco Reus és Ilkay Gündogan, felfedezte a mester magának Emre Cant, Antonio Rüdigert, a nagy kedvenc Karim Bellarabit és Kevin Vollandot, sőt, reaktiválta Mario Gomezt. A győztesek közül csak két veterán, Miroslav Klose és Philipp Lahm vonult vissza, szerintünk ezzel sem gyengült a gárda, amely szerkesztőségi össznépi várakozásaink szerint felül Európa trónjára is.

Önök szerint?

 

♦ KALAPOK, KIEMELÉSEK

Az UEFA-koefficiensek alapján Magyarország a 3. kalapból várhatja az Eb-sorsolást.

· 1. kalap: Franciaország, Spanyolország, Németország, Anglia, Portugália, Belgium

· 2. kalap: Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország, Ukrajna

· 3. kalap: Csehország, Svédország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, MAGYARORSZÁG

· 4. kalap: Törökország, Írország, Izland, Wales, Albánia, Észak-Írország

A SELEJTEZŐK EREDMÉNYEI ÉS TABELLÁI

CSOPORTHARMADIKOK ÖSSZEVETÉSE

♦ AZ EB-SORSOLÁS
December 12., Párizs, 18.00: a 2016-os Eb csoportkörének sorsolása
KISORSOLNÁ SAJÁT CSOPORTJAIT? LETÖLTHETŐ SORSOLÁSGENERÁTOR!

A sorsolási táblán egy hely fix: Franciaország kerül az A-csoport 1. számú kiemelési pozíciójába. A sorsolást az 1. kalap csapataival kezdik, az elsőként kihúzott válogatott kerül a B-csoportba (B1), a másodikként kihúzott a C-csoportba (C1), és így tovább.

A továbbiakban kicsit bonyolódik a sorsolás, ugyanis a 2., 3. és 4. csoport kalapjainál kettős húzás lesz. A harmadik kalapba sorolt magyar válogatott példáját véve: előbb kiderül, Bernd Storck csapata melyik csoportba kerül, majd külön kihúzzák a sorsolási táblán elfoglalt pozíciót is (tehát ha Magyarország a B-csoport tagja lesz, akkor a B2, B3 és B4 sorsolási helyet is megkaphatja a csoporton belül).

Az 1. kalap csapatai után megfordítják a sorrendet, másodikként a 4. kalap, harmadikként a 3. kalap, negyedikként a 2. kalap válogatottjait sorsolják ki. Az Európa-bajnokságon a kieséses szakaszba a csoportok első és második helyezettjei, valamint a négy legjobb csoportharmadik kerül be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik