Pálmafák és koktélok várják a görögöket - Eb-szállások I.

ACKERMANN SÁNDORACKERMANN SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2012.05.17. 13:46
null
<strong>KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG GALÉRIÁNKAT AZ EB-RÉSZTVEVŐK SZÁLLÁSAIRÓL! </strong>(Fotók: PAP)<br />
Címkék
Mióta 2007 tavaszán kiderült, hogy a 2012-es labdarúgó kontinenstornát Lengyelország és Ukrajna rendezheti, folyamatosan épültek fel az új stadionok a két országban, illetve megkezdődött a már meglévő edzőközpontok felújítása, fejlesztése is, hiszen a tétmeccsek helyszínei mellett ezekre is szüksége lesz a résztvevő válogatottaknak. A nemzeti csapatok szövetségei igyekeztek gondosan odafigyelni a szállásfoglalásnál, és több szempontot is figyelembe vettek – ezek közül a legfontosabb a szállás, illetve az edzőpályák minősége, valamint a távolság a csoportmeccsek helyszínétől. A szállodákra és az edzések helyszínéül szolgáló stadionokra ráadásul az UEFA-nak is rá kellett bólintania.

 

A szállásfoglalások során gyakorlatilag már a kezdetektől fogva népszerűbb volt Lengyelország a szomszédos társrendezőnél: már a csoportok Varsóban rendezett sorsolása előtt több szövetség képviselője jelezte, hogy Lengyelországot preferálja, attól függetlenül, hogy hol játssza a csoportmeccseit.

A vendégségbe érkező tizennégy nemzeti csapat közül tizenkettő foglalt szálláshelyet a lengyeleknél, s mindössze kettő Ukrajnában: Svédország, illetve Franciaország. Az alábbiakban sorra vesszük a nyári Európa-bajnokságon résztvevő válogatottak szálláshelyeit, illetve edzésközpontjait, kezdésként következik az A-csoport!

LENGYELORSZÁG

A lengyelek szállása
A lengyelek szállása

A lengyel válogatott rendezőként az A-csoportból indul, a hagyományoknak megfelelően házigazdaként ő játssza a június 8-i nyitó meccset – a sorsolás következtében Görögországgal – a varsói Nemzeti Stadionban. A rendező lengyelek – bár biztos volt, hogy Varsóban foglalnak szállást – sokáig nem tudtak megegyezni a helyszínt illetően. A vezetőség a várostól messze lévő, nyugodt körülmények közt fekvő Holiday Inn szálloda és a város szívében lévő Hyatt között vacillált – a választás végül az utóbbira esett.

„Szeretnénk közel lenni a szurkolókhoz, érezni a rendezvény hangulatát, ezért választottuk a városközponthoz közelebb eső szállást. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nyílt találkozókat fogunk szervezni a szurkolóknak, de legalább közelebb lesznek a válogatotthoz, mintha a városszéli hotelbe költöztünk volna” – nyilatkozta Franciszek Smuda lengyel szövetségi kapitány.

A főváros luxushotelének egyik teljes emeletét lefoglalta a lengyel szövetség, mindegyik labdarúgónak külön szobája lesz, egyenként 38 négyzetméterrel. A válogatott edzője a szálloda legalább kétszer ekkora apartmanjába fog költözni, ennél csak az elnöki és a diplomata rezidenciák nagyobb lakosztályok – ezeket valószínűleg az UEFA munkatársai foglalják majd el a hotelben a kontinenstorna idején.

A lengyel válogatott a „kisebbik” fővárosi csapat, a Polonia Warszawa pályáján tartja edzéseit a mérkőzések előtt.

OROSZORSZÁG

Az oroszok szállása
Az oroszok szállása

Az A-csoport meccseit Varsóban és Wroclawban rendezik, a csapatok szállásaikat is e szempont szerint választották meg. Ugyanakkor az orosz válogatott azon kevesek közé tartozott, amely szívesebben utazott volna Ukrajnába: a nyelvi könnyebbség mellett a vízummentesség is sokat lendíthetett volna az orosz szurkolók problémamentes utazásán. A sors ugyanakkor máshogy rendelkezett, így az oroszok az örök rivális lengyelek mellé kerültek az A-csoportba.

Rögtön a sorsolás után konfliktusba is keveredett a két ország vezetősége: az orosz szövetség – ráadásul Michel Platini UEFA-elnök támogatásával – az orosz vízumkötelezettség ideiglenes eltörlését kérte a lengyel külügyminisztériumtól az utazás megkönnyítése érdekében, ám Varsó elutasító választ adott. Vlagyimir Putyin elnök tavasszal (akkor még miniszterelnökként) erre válaszul ingyen repülőutakat ígért az orosz szurkolóknak, remélve, hogy minél többen tudnak majd a helyszínre utazni.

Az orosz válogatott végül Varsóban foglalt szállást: a lengyel főváros központjában lévő Le Meridien Hotel Bristol luxusszálloda ugyancsak teljes emeletét bérelték ki a csapatnak. A szbornaja a Varsó külvárosában lévő, mindössze 1240 fős Victoria Sulejówek pályáján tartja edzéseit a mérkőzések előtt és között.

Oroszország a nyitó napon, június 8-án Csehországgal játszik, 12-én a házigazdákkal, majd 16-án Görögországgal mérkőzik meg.

GÖRÖGORSZÁG

A görögök szállása
A görögök szállása

A görög válogatott szintén a lengyel fővárosban és Wroclawban játssza csoportmeccseit, így érthetően Lengyelországot választotta szálláshelyéül, méghozzá a Varsótól nem messze fekvő Jachranka Hotelt. A görögök portugál szövetségi kapitánya, Fernando Santos döntése következtében a csapat a közeli Legionowóban készül a küzdelmekre. Az edzőközpont és a szállás is minden igényt kielégítőnek tűnik: a luxusétteremtől kezdve a maximálisan felszerelt konditermeken, uszodákon, bowlingpályákon át minden megtalálható.

A görög válogatott rögtön a nyitó meccsen, június 8-án pályára lép a társrendező ellen, majd a június 12-i csehek elleni mérkőzés után 16-án Oroszországgal játssza utolsó csoportmeccsét.

CSEHORSZÁG

Az A-csoport negyedik résztvevője Csehország. A csehek, amikor megtudták, hogy a cseh-lengyel határhoz viszonylag közeli Wroclawban fogják játszani az összes csoportmeccsüket, kitalálták, hogy otthon szállnak még, és majd onnan utaznak a meccsekre. Az UEFA viszont ezt nem engedte meg nekik, mert a szabályzat szerint minden résztvevő ország köteles az EB idején a rendező ország(ok) területén megszállni.

A csehek szállása
A csehek szállása

Ha már így alakult, a cseh vezetőség a wroclawi Hotel Monopolt választotta, amely egészen közel található a helyi stadionhoz, így az utazással biztosan nem lesz gondja a cseh válogatottnak. „Elégedettek vagyunk, hogy sikerült ilyen jó helyen lévő szállást találnunk, így elkerülhetjük a logisztikai gondokat és a hosszú utazásokból fakadó problémákat” – nyilatkozott a szállásfoglalás után Miroslav Pelta, a cseh szövetség elnöke.

A város központjában álló, neobarokk stílusú Hotel Monopolt 1892-ben építették, jelenleg több mint 100 szoba található a szállodában, amely természetesen rendelkezik szaunával, konditermekkel és uszodával is.

A cseh válogatott mindhárom csoportmérkőzését Wroclawban vívja, edzéseihez a nemrég bajnoki aranyat szerző Slask Wroclaw régi stadionját használja majd. A cseh határhoz való közelség miatt várhatóan rengetegen érkeznek buzdítani a válogatottat.

Csehország egy héttel a nyitó meccs előtt, június 1-jén, Prágában a magyar válogatottat fogadja felkészülési mérkőzésen.

Az A-csoport mérkőzéseit Wroclawban,
Az A-csoport mérkőzéseit Wroclawban,

 

illetve Varsóban játsszák majd
illetve Varsóban játsszák majd

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik