Portugália nyolcgólos meccsel hangolt a dánok ellen

Vágólapra másolva!
2011.10.08. 00:07
null
A portugálok készülhetnek a dánok elleni rangadóra (Fotó: Reuters)
Portugália és Dánia jövő hét kedden az Eb-szereplést érő első helyért csap össze a H-csoportban, miután Cristiano Ronaldóék 5–3-ra legyőzték Izlandot Portóban, míg Dánia 4–1-re nyert Ciprus ellen idegenben. A pótselejtezőre Norvégiának is van még némi esélye, de Dánia már nem végezhet a másodiknál rosszabb helyen.

PORTUGÁLIA–IZLAND

Nani már a 13. percben megszerezte a vezetést a portugáloknak: a Manchester United játékosa Eliseu beívelése után szép mozdulattal fejelt a vendégek kapujába (1–0).

Mindössze nyolc percet kellett várni Nani újabb találatára, amelyhez Solvi Geir Jonsson nagy hibája is kellett. Az izlandi védő rosszul passzolta haza a labdát, és a villámgyors portugál szélsőnek csak Stefán Magnússon kapujába kellett helyeznie (2–0).

A hazaiak a félidő utolsó pillanataiban is eredményesek voltak: Bruno Alves adta be a labdát a jobb oldalról, és a középen helyezkedő Hélder Postiga estében az izlandiak kapujába lőtt (3–0).

A szünet után Cristiano Ronaldo majdnem betalált, de a csapatkapitány bombája a felső lécen csattant.

Egy perccel később aztán az izlandiak voltak eredményesek. Hallgrímur Jónasson fejelte a labdát Rui Patrício kapujába (3–1).

A 67. percben aztán kezdhettek izgulni a hazai drukkerek, mivel a vendégek a második góljukat is megszereztek – nem is akárhogyan. Bal oldali szögletet követően az első izlandi gólt is szerző Jónasson felugorva, sarokkal lőtte a visszafejelt labdát Portugália kapujába a jobb kapufa közeléből (3–2).

A 81. percben végül a hazaiak eldöntötték a meccset. Joao Moutinho kapott jó passzt középen Eliseutól, és lapos lövése Magnússonon megpattanva került a vendégek kapujába (4–2).

Az utolsó pillanatokban Eliseu egy nagyszerű góllal feltette az i-re a pontot: a tizenhatos bal oldali sarkáról vállalkozott lövésre, és a csapódó labda a kapu bal oldalában kötött ki (5–2).

Hogy a hosszabbításban is essen gól, arról Rolando gondoskodott, aki buktatta Birkir Bjarnasont a tizenhatoson belül, és a büntetőt Kristján Sigurdsson értékesítette a 94. percben (5–3).

CIPRUS–DÁNIA

A dánok elképesztően jól kezdték a mérkőzést Cipruson: 22 perc alatt már négy góllal vezettek. Lars Jacobsen a 7. percben kezdte meg a gólgyártást (0–1), majd négy perccel később Dennis Rommedahl megduplázta a vendégek előnyét (0–2).

Michael Krohn-Dehli a 20. percben tovább növelte a dánok góljainak számát (0–3), és két perccel később Rommedahl már a második találatát szerezte meg (0–4). Ezzel Dánia ért el a leggyorsabban négy gólt Eb-selejtezőn 1971 óta. Akkor a hollandok már a 14. percben 4–0-ra vezettek Luxemburg ellen a meccset mesterhármassal záró Johan Cruyff találatával.

A ciprusiak becsületét Andreasz Avraam mentette meg a szünet előtt: az első félidő hosszabbításában szépített (1–4).

A második félidő már nem alakult ilyen eseménydúsan: a szünet utáni negyvenöt percben nem született több gól, így Dánia a csoport első helyéért küzdhet Portugáliával a jövő héten.

EURO 2012, SELEJTEZŐ
H–CSOPORT
PORTUGÁLIA–IZLAND 5–3 (3–0)
Porto, Sárkány-stadion. Vezette: Nijhuis (holland)
Portugália: Rui Patrício – Joao Pereira, Bruno Alves, Rolando – Joao Moutinho, Raul Meireles (Veloso, 60.), Nani, Eliseu, Carlos Martins (Micael, 72.) – Cristiano Ronaldo, Hélder Postiga (Nuno Gomes, 88.). Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Izland: Magnússon – G. Jonsson, Saevarsson, K. Sigurdsson, Valgardsson – Bjarnason, G. Sigurdsson, Gunnarsson, Jónasson (Vilhjálmsson, 89.) – Gudmundsson (Finnbogason, 81.), Gíslason (Smárason, 89.). Szövetségi kapitány: Ólafur Jóhannesson
Gólszerző: Nani (13., 21.), Postiga (45.), Moutinho (81.), Eliseu (87.) ill. Jónasson (48., 68.), Sigurdsson (94. – 11-esből)
CIPRUS–DÁNIA 1–4 (1–4)
Nicosia, GSP-stadion.Vezette: Strahonja (horvát)
Ciprus: Giorgallidesz – Merkisz, Pelagia, Dobraszinovics, Purszaitidesz (Solomu, a szünetben) – Haralambidesz, Alexandru, Avraam, Efrem – Konsztantinu (Christofi, 62.), Demetriu (Szaciasz, 71.). Szövetségi kapitány: Nikosz Niopliasz
Dánia: Sörensen – Kjaer, Bjelland, S. Poulsen, L. Jacobsen (Silberbauer, 82.) – Zimling (Jörgensen, 68.), Kvist, Eriksen, Krohn-Dehli – Rommedahl (Poulsen, 71.), Bendtner. Szövetségi kapitány: Morten Olsen
Gólszerző: Avraam (45+1.), ill. Jacobsen (7.), Rommedahl (11., 22.), Krohn-Dehli (20.)
A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália 7 5 1 1 20–10 +10 16
2. Dánia 7 5 1 1 13– 5 +8 16
3. Norvégia 7 4 1 2 7– 6 +1 13
4. Izland 8 1 1 6 6–14 –8 4
5. Ciprus 7 2 5 6–17 –11 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik