Pazzini találatával Olaszország is Eb-résztvevő

Vágólapra másolva!
2011.09.06. 22:56
null
Olaszország kijutott a 2012-es Európa-bajnokságra (Fotó: Reuters)
Címkék
A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének C-csoportjában Olaszország hazai pályán 1–0-ra megverte Szlovéniát, ezzel biztossá vált, hogy ott lesz a jövő nyári kontinensviadalon. Szintén győzött Szerbia és Észtország is. Előbbi 3–1-re nyert Feröer ellen, míg az észtek 4–1-re verték meg az észak-íreket.

 

OLASZORSZÁG–SZLOVÉNIA

Szerencsés helyzetben várhatta Olaszország a kedd esti Eb-selejtezőjét, hiszen hazai közönség előtt biztosíthatta be szereplését a jövő nyári kontinensviadalra. Ehhez azonban az kellett, hogy Firenzében legyőzze a C-csoport második helyére pályázó szlovén nemzeti együttest. Erre pedig – a statisztikák alapján – minden esélye megvolt a squadra azzurrának, hisz a mostani selejtezősorozatban eddig összesen egy gólt kaptak, még tavaly szeptemberben Észtországban. A hazaiak hálójába így 515 perce (a Szerbia elleni mérkőzés hat perc után félbeszakadt) nem tudtak betalálni a csoportellenfelek.

Cesare Prandelli szövetségi kapitány alaposan összekapta csapatát a feröeri 1–0 után: az első negyvenöt perc során az olaszok számos mutatós akcióval veszélyeztették Jasmin Handanovic kapuját. Giuseppe Rossi és Antonio Cassano többször is tiszta helyzetben lőhetett, ám a kaput nem találták el. Nem kellett félteni a szlovénokat sem, Gianluigi Buffon több szép védést is bemutatott a vendégek átlövésből leadott próbálkozásainál.

Hiába támadott többet Olaszország a második játékrészben is, a befejezésekkel továbbra is hadilábon állt. A mérkőzés végéhez közeledve egyre nagyobb nyomást gyakoroltak Rossiék ellenfelükre, az egyik szlovén védőnek egyszer a gólvonalról kellett kifejelnie a labdát, míg Handanovic nem egy bravúrral tartotta a lelket csapatában – hiába. A 85. percben ugyanis a csereként beállt Giampaolo Pazzini élt a lehetőséggel és egy védelmi hibát követően közelről bombázott a szlovén kapuba, ezzel biztossá téve Olaszország jövő nyári szereplését az Európa-bajnokságon.

 

SZERBIA–FERÖER

Az olasz–szlovén találkozó a szerbek számára is fontos volt, hiszen ha Szlovénia vereséggel vagy döntetlennel távozik Firenzéből, Szerbia pedig legyőzi a legutóbb épp az olaszok dolgát nagyon megnehezítő Feröert, akkor pontszámban megelőzhette szlovén riválisát a C-csoportban.

A belgrádi összecsapás első félideje alapján a szerbek élni is akartak a lehetőséggel. Az anderlechtes Milan Jovanovics már a hatodik minutumban vezetéshez juttatta hazája válogatottját, majd bő negyedórával később Zoran Tosics növelte a hazaiak előnyét. Feröer részéről még az első játékrészben összejött a szépítés Fródi Benjaminsen révén.

Szerbia végül 3–1-re nyert, Zdravko Kuzmanovics ugyanis a 69. percben gólt szerzett.

A szerbeknél Dejan Sztankovics századik válogatottságát ünnepelhette, nála csak a korábban az angol, a spanyol és az olasz élvonalat is megjáró Szavo Milosevics szerepelt többször a nemzeti csapatban (102 alkalommal).

Mivel Olaszország legyőzte a szlovénokat, így jelen állás szerint Szerbia a C-csoport második helyén áll úgy, hogy az őt követő Észtországnál és Szlovéniánál eggyel kevesebb meccset játszott.

 

ÉSZTORSZÁG–ÉSZAK-ÍRORSZÁG

A csoport harmadik keddi összecsapásán Észtország Észak-Írországot fogadta. A hazaiaknál a pápai Sander Puri mellett egy jelenlegi és egy korábbi győri légiós kezdőként kapott szerepet. Jarmo Ahjupera 53 percet töltött a pályán, míg Tarmo Kink a 32. minutumban csapata második találatát szerezte. Az észtek végül 4–1-re nyertek, a szlovénok olaszországi vereségének köszönhetően pedig feljöttek a harmadik helyre.

EURO 2012
C-CSOPORT
SZERBIA–FERÖER 3–1 (2–1)
Belgrád, Partizan Stadion. V: Amirkanjan (örmény)
Szerbia: Jorgacsevics – Bisevac (Tomovics, 45.), Ivanovics, Szubotics, Kolarov – Sztankovics (Petrovics, a szünetben), Kuzmanovics, Ninkovics (Fejsza, 82.), Tosics – Pantelics, Jovanovics. Szövetségi kapitány: Vladimir Petrovics
Feröer: Tórgard – Gregersen, Davidsen, Danielsen, Tór Naes – Samuelsen (Justinussen, 73.), Benjaminsen, Baldvinsson – Holst (Mouritsen, 78.), Edmundsson, Elttör. Szövetségi kapitány: Brian Kerr
G: Jovanovics (6.), Tosics (23.), Kuzmanovics (69.) ill. Benjaminsen (37.)
ÉSZTORSZÁG–ÉSZAK-ÍRORSZÁG 4–1 (2–1)
Tallinn, Le Coq Arena. V: Stalhammar (svéd)
Észtország: Pareiko – Rähn, Piiroja, Kruglov, Klavan, Jääger – Puri (Purje, 63.), Vunk, Vassiljev, Kink (Saag, 88.) – Ahjupera (Zenjov, 53.). Szövetségi kapitány: Tarmo Rüütli
Észak-Írország: Camp – Baird, Catchcart, McAuley, A. Hughes – Clingan, S. Davis, Brunt, McCann, McGinn (Feeney, 65.) – Healy (McQuoid, 65.). Szövetségi kapitány: Nigel Worthington
G: Vunk (28.) , Kink (32.), Zenjov (59.), Saag (93.), ill. Piiroja (40. – öngól)
OLASZORSZÁG–SZLOVÉNIA 1–0 (0–0)
Firenze, Artemio Franchi Stadion, V: Moen (noEUrvég)
Olaszország: Buffon – Cassani, Chiellini, Ranocchia, Balzaretti – T. Motta (Marchisio, a szünetben), De Rossi, Montolivo (Balotelli, 76.) – Pirlo – Cassano (Pazzini, 61.), G. Rossi. Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli
Szlovénia: Handanovic – Brecio, Cesar, Suler, Koren – Birsa (Ilicic, 56.), Novakovic, Jokic, Radosavljevic – Kirm (Dedic, 87.), Vrsic (Pecnik, 75.). Szövetségi kapitány: Matjaz Kek
G: Pazzini (85.)
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Olaszország 8 7 1 16–1 +15 22
2. Szerbia 8 4 2 2 12–10 +2 14
3. Észtország 9 4 1 4 13–13 0 13
4. Szlovénia 9 3 2 4 10–7 +3 11
5. Észak-Írország 8 2 3 3 8–8 0 9
6. Feröer 10 1 1 8 6–26 –20 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik