Németország fél lábbal már az Eb-n

Vágólapra másolva!
2011.06.07. 21:19
null
Özil góllal és gólpasszal járult hozzá a német győzelemhez (Fotó: Reuters)
Címkék
A német labdarúgó-válogatott Mesut Özil vezérletével 3–1-re legyőzte Azerbajdzsánt a 2012-es Eb selejtezőjében, így újabb lépést tett a kontinenstorna felé. A Nationalelf góljait Özil, Mario Gomez és Schürrle szerezte, a Real Madrid játékosa gólpasszt is jegyzett a mérkőzésen.

A mérkőzést meglepetésre Azerbajdzsán kezdte jobban, a 6. percben kis híján meg is szerezte a vezetést a hazai csapat. Egy ártatlannak tűnő szabadrúgás után a lecsorgó labda Chertoganov elé pattant, aki egy igazítás után mintegy 25 méterről lőtt kapura, kísérlete a bal felső sarok mellé szállt.

Három perccel később ismét az azeriek előtt adódott gólszerzési lehetőség, Nadyrov vette észre, hogy Manuel Neuer kinn áll kapujából, és mintegy 30 méterről megpróbálta meglepni a kapust, aki bravúrral a keresztlécre tolta a lövést.

Ezután magához ragadta a mérkőzés irányítását a Nationalelf, a 28. percben Toni Kroos mintegy 24 méterről végzett el szabadrúgást, lövése után a labda a kapufán csattant.

A 30. percben már nem hibáztak a németek, megszerezték a vezetést: jobb oldali támadás után átkerült a labda a bal szélre, ahol Mesut Özil vette át a labdát, majd két védőt maga mögött hagyva betört a tizenhatoson belülre, és kiszorított helyzetből a hosszú sarokba helyezett a kapufa segítségével. 0–1

Nem álltak le a vendégek, a 41. percben növelték előnyüket: Özil ezúttal az előkészítő szerepében jeleskedett, bal oldalról érkező centerezését Mario Gomez négy méterről passzolta az üres kapuba. 0–2

Számottevő esemény már nem történt az első játékrészben, így kétgólos német vezetéssel vonulhattak pihenőre a csapatok.

FIATALOS GYŐZELEM
A német válogatott Azerbajdzsán ellen lépett pályára története során a legfiatalabb összeállításban tétmérkőzésen, a játékosok átlagéletkora ugyanis 23 év és 326 nap volt.

A fordulás után Németország ragadta magához a kezdeményezést, és több veszélyes támadást is vezetett, komolyabb veszélyt azonban nem jelentett a hazaiak kapujára.

A 65. percben aztán szépen kidolgozott támadás végén a kapuba talált Azerbajdzsán, a játékvezető azonban les miatt érvénytelenítette a gólt – mint a visszajátszásból kiderült, tévesen intett a partjelző.

A 76. percben a németek góljait összehozó Gomez és Özil kényszerítőzött remekül a hazaiak tizenhatosán belül, végül utóbbi elé került a labda, aki hanyag mozdulattal a kapu mellé gurított.

A 89. percben szépített Azerbajdzsán: óriási kavarodás alakult ki a német kapu előtt, előbb bal oldali beadás után ment el a labda a középen érkező csatárok fölött, majd a bal oldali centerezést nem sikerült kivágnia a védelemnek, végül Murad Huseynov használta ki a vendég védők ügyetlenkedését, és hat méterről a kapuba talált. 1–2

A 93. percben a csereként beállt André Schürrle döntötte el végleg a mérkőzést: a hazaiak kapuja előtt kialakult tömegjelenet után lecsapott a labdára, és a kapu jobb oldalába helyezett. 1–3

Németország győzelmével óriási lépést tett a kontinenstorna felé, hiszen hét mérkőzéséből eddig mind a hetet megnyerte az A-csoportban, így amennyiben Törökország nem nyer Kazahsztán ellen szeptemberben, a Nationalelf biztos résztvevőnek mondhatja magát a 2012-es tornán.

AZERBAJDZSÁN–NÉMETORSZÁG 1–3

EURO 2012
A-CSOPORT
AZERBAJDZSÁN–NÉMETORSZÁG 1–3 (0–2)
Baki, Tofik Bahramov Stadion. Vezette: Kukulakisz (görög)
Azerbajdzsán:K. Agayev – Melikov, R. F. Sadygov, Allahverdiyev, V. Huseynov – Chertoganov (R. A. Sadygov) – Abushev, Amirguliyev, Javadov (M. Huseynov, 72.), Nadyrov – Ismayilov (Isaev, 58.). Szövetségi kapitány: Berti Vogts
Németország: Neuer – Lahm, Hummels, Badstuber, Aogo – Höwedes, Kroos – Th. Müller (Holtby, 88.), Özil (Götze, 81.), Podolski (Schürrle, 76.) – Gomez. Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző: M. Huseynov (89.), ill. Özil (30.), Gomez (41.), Schürrle (93.)
AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 7 7 22– 3 +19 21
2. Belgium 7 3 2 2 15–10 +5 11
3. Törökország 6 3 1 2 9– 7 +2 10
4. Ausztria 6 2 1 3 10–10 0 7
5. Kazahsztán 6 1 5 2–15 –13 3
6. Azerbajdzsán 6 1 5 5–18 –13 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik