Német győzelem a kazah éjszakában

Vágólapra másolva!
2010.10.12. 21:12
null
Klose (balról) ismét fontos gólt szerzett (Fotó: Action Images)
Címkék
A német labdarúgó-válogatott Miroslav Klose, a csereként beállt Mario Gomez, valamint Lukas Podolski góljával 3–0-ra nyert Asztanában Kazahsztán ellen az Európa-bajnoki selejtezők A-csoportjában.

A Németországtól majd' 4000 kilométerre fekvő Asztanában megrendezett meccs előtt még Angela Merkel kancellár is adott tanácsokat a Nationalelf tagjainak: „Igaz, hogy a sivatag közepén van a város, de van ott egy bajor kocsma" – viccelődött a kancellár.

TÖRTÉNELMI AZERI SIKER

Az eddig pont nélkül álló Azerbajdzsán kedd este nagy meglepetésre 1–0-ra legyőzte Törökországot. A két ország presztízsmeccsén korábban sohasem született azeri győzelem.

 

Az első játékrészben mindkét válogatottnak voltak gólszerzési lehetőségei, ám hiába veszélyeztettek valamivel többet a törökök, gólt a hazaiak szereztek: egy ötletes szögletkombináció során két azeri játékos is átlépte a jobbról laposan középre lőtt labdát, és Rashad F. Sadygov laposan a kapu közepébe lőtt.

 

A fordulás után feszült 45 perc következett, jobbára a törökök birtokolták a labdát, különösen a hajrában volt nyomasztó a fölényük, ám a nagyobb helyzeteket a hazaiak puskázták el. A selejtezőket két győzelemmel kezdő Hiddink-csapat öt nap leforgása alatt másodszor szenvedett vereséget.

 

A két válogatott korábbi hét mérkőzéséből Azerbajdzsán egyet sem nyert meg; a két döntetlen mellett öt török győzelem született – az azeriek a hét találkozón mindössze két gólt szereztek, azokat is felkészülési mérkőzéseken.

A német válogatott egyébként még sohasem játszott otthonától ilyen távol Európa-bajnoki selejtezőt, sőt még ilyen későn sem: a találkozó helyi idő szerint este tizenegykor kezdődött (így főműsoridőben közvetíthették a meccset Németországban).

Joachim Löw azokat küldte pályára, akik a törökök elleni sikerből is kivették a részüket, a kisebb sérüléssel küszködő Mesut Özil is vállalni tudta a játékot. A vendégek megpróbálták már az elején megszerezni a vezetést, de a kazahok – akik sokszor kilenc mezőnyjátékossal valósággal megszállták a térfelüket – kihúzták az első félidőt kapott gól nélkül.

Pedig a helyzeteik megvoltak a németeknek: előbb Toni Kroos, majd a félidő végén Sami Khedira is közel járt a gólszerzéshez, ám ezek a lehetőségek kimaradtak. A második játékrészben aztán beindult a német gólgyártás, és nem meglepő módon Miroslav Klose szerezte a lélektanilag fontos első találatot. Özil játszotta meg a Bayern támadóját, aki befordult védőjéről, majd a kapu közepébe bombázott (0–1).

A hazaiak nem adták fel, és egyből heves támadásokban kezdtek, de a németek kihúzták ezt az időszakot, utána pedig eldöntötték a meccset. Előbb a csereként beálló Gomez lépett ki Podolski passzával és lőtte ki a bal alsót (0–2), majd a lefújás előtt az előbb gólpasszt adó Podolski mutatott be egy félpályás szólót, majd ő is a hosszú alsóba lőtt (0–3). Ezzel négyből négy győzelem a vendégek mérlege.

A forduló előtt még százszázalékos két együttes közül Ausztriára várt a nehezebb feladat, a „sógorok" Belgiumba utaztak. Nem mindennapi mérkőzést játszott egymással a két válogatott: bár mindkét csapat állt győzelemre a mérkőzés során, végül 4–4-es (!) döntetlennel ért véget a találkozó, ezzel pedig nyugati szomszédaink már nem állnak hibátlan mérleggel a csoportban.

A hazaiak szerezték meg a vezetést, ám még az első félidőben fordítani tudtak a „sógorok", de Marouane Fellaini nem sokkal a szünet után egalizált a belgáknak. Ezután ismét az osztrákok tudtak előnybe kerülni, de az előző meccsen nyerő cserének bizonyuló Marvin Ogunjimi révén megint visszajöttek a hazai remények. Ekkor már nem volt a pályán Paul Scharner, akit a 68. percben kiállítottak. Aki már elkönyvelte a végeredményt, az nagyot tévedett, ugyanis még egy gyors gólváltás belefért a meccsbe, a csereként beálló Martin Harnik a 93. percben szerezte meg az osztrákoknak a pontot érő találatot.  

KAZAHSZTÁN–NÉMETORSZÁG 0–3

 

BELGIUM–AUSZTRIA 4–4

EURO 2012, A-CSOPORT
KAZAHSZTÁN–NÉMETORSZÁG 0–3 (0–0)
 
Asztana. Vezette: Tudor (román)
KAZAHSZTÁN: Szigyelnyikov – Popov, Iriszmetov (Rozskov, 68.), Abdulin, Kirov – Smidtgal, Nurgalijev (Avercsenko, 63.) – Geterijev, Zsumaszkalijev, Azovszki – Hizsnyicsenko (Finoncsenko, 79.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
NÉMETORSZÁG: Neuer – Westermann, Mertesacker, Badstuber, Lahm – Khedira, Kroos – Th. Müller (Marin, 71.), Özil (Cacau, 79.), Podolski – Klose (Gomez, 55.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző: Klose (49.), Gomez (76.), Podolski (85.)
AZERBAJDZSÁN–TÖRÖKORSZÁG 1–0 (1–0)
Baki. Vezette: Deaconu (román)
AZERBAJDZSÁN: Agayev – Melikov (Chertoganov, 45+2.), Yunisoglu, R. F. Sadygov, Shukorov – Abushev, Allahverdiyev, Nadyrov, Amirgulliyev – Dzhavadov (Huseynov, 85.), Gulliyev (Aliyev, 71.). Szövetségi kapitány: Berti Vogts
TÖRÖKORSZÁG: Volkan Demirel – Ibrahim Toraman, Hakan Balta, Servet Cetin, Gökhan Gönül – Hamit Altintop, Emre Belözoglu, Selcuk Inan (Halil Altintop, 82.), Tuncay Sanli (Sercan Yildirim, 62.) – Özer Hurmaci (Nihat Kahveci, a szünetben), Semih Sentürk. Szövetségi kapitány: Guus Hiddink
Gólszerző: R. F. Sadygov (39.)
BELGIUM–AUSZTRIA 4–4 (1–2)
 
Brüsszel. Vezette: Dean (angol)
BELGIUM: Bailly – Alderweireld (Boyata, a szünetben), Van Buyten, Kompany, Vertonghen – Simons (Lukaku, 73.) – Legear, Witsel, Fellaini (Hazard, 81.), Vossen – Ogunjimi. Szövetségi kapitány: Georges Leeskens
AUSZTRIA: Macho – Klein, Prödl, Schiemer, Fuchs – Baumgartlinger, Scharner – Kavlak (Hoffer, 56.), Junuzovic (Pehlivan, 72.), Arnautovic (Harnik, 88.) – Maierhofer. Szövetségi kapitány: Dietmar Constantini
Gólszerző: Vossen (11.), Fellaini (47.), Ogunjimi (87.), Lombaerts (90.), ill. Schiemer (14., 62.), Arnautovic (29.), Harnik (93.)
Kiállítva: Scharner (68.)
 A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 4 4 13–1 +12  12
2. Ausztria 3 2 1 9–4 +5  7
3. Törökország 4 2 2 6–6 0 6
4. Belgium 4 1 1 2 8–8 0 4
5. Azerbajdzsán 3 1 2 2–9 –7  3
6. Kazahsztán 4 4 0–10 –10  0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik