Nem kell a zaj: az UEFA betiltotta a vuvuzelákat

Vágólapra másolva!
2010.09.01. 11:33
null
Frank De Bleeckere játékvezető bemutatja, mit nem szabad a jövőben az európai stadionokban...<br />(Fotó: Action Images)
Az Eur&oacute;pai Labdar&uacute;g&oacute;-sz&ouml;vets&eacute;g (UEFA) betiltotta a vuvuzel&aacute;kat, &iacute;gy a d&eacute;l-afrikaiak r&eacute;v&eacute;n vil&aacute;gh&iacute;rűv&eacute; (h&iacute;rhedtt&eacute;?) v&aacute;l&oacute; hangszert nem lehet bevinni a stadionokba az Eb-selejtezők&ouml;n, a Bajnokok Lig&aacute;ja &eacute;s az Eur&oacute;pa-liga m&eacute;rkőz&eacute;sein &ndash; illetve egyik UEFA-rendezv&eacute;nyre sem.

Az európai szövetség állásfoglalása szerint a vuvuzelák nem valók a kontinens stadionjaiba, mivel elnyomják a szurkolói dalokat, illetve a közönség reagálását a pályán történtekre.

Az UEFA mind az 53 tagországa figyelmét felhívta, hogy érvényesítsék a tilalmat.

„A világbajnokság egyik jellegzetessége volt a vuvuzela használata, és a hangszer a helyi folklór része. Az UEFA viszont úgy érzi, hogy a hangszer nem való az európai stadionokba. A labdarúgás varázsához hozzátartozik a lelátó és a pálya közti kétirányú kapcsolat, és a vuvuzela teljesen megváltoztatná az atmoszférát, elnyomva a szurkolói érzelemnyilvánításokat. Azért, hogy ezt a negatív hatást elkerüljük, és megőrizzük a szurkolói rigmusokra és dalokra építő európai lelátói kultúrát, az UEFA azonnali hatállyal úgy határozott, nem engedélyezi a vuvuzelák használatát egyetlen, égisze alá tartozó rendezvényen sem" – szólt a hivatalos indoklás, amellyel nem nehéz egyetérteni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik