Másfél ezer kilométerre a stadiontól - Eb-szállások II.

ACKERMANN SÁNDORACKERMANN SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2012.05.22. 20:57
Címkék
A június 8-án kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra utazó válogatottak szálláshelyeit és edzésközpontjait bemutató sorozatunk második részében a B-csoportban szereplő Hollandia, Dánia, Németország, illetve Portugália szállásait látogatjuk meg. Az Eb talán legerősebb csoportjának csapatai kicsit a későbbi meccsekben bizakodva választottak szállást Lengyelországban: a csoport első helyezettje Gdanskban, a második Varsóban játszhatja a negyeddöntőt.
KATTINTSON A KÉPEKRE, ÉS TEKINTSE MEG GALÉRIÁNKAT AZ EB-RÉSZTVEVŐK SZÁLLÁSAIRÓL!
KATTINTSON A KÉPEKRE, ÉS TEKINTSE MEG GALÉRIÁNKAT AZ EB-RÉSZTVEVŐK SZÁLLÁSAIRÓL!

 

A B-csoportban szereplő válogatottak meccseiket az ukrajnai Lvivben, illetve Harkivben játsszák majd. Szokatlan helyzet alakult ki ugyanakkor, mivelhogy a csoport összes résztvevője Lengyelországban foglalt szállást: a hollandok Krakkóban, a németek Gdanskban, a dánok Kolobrzegben, míg a portugálok Opalenicában fognak lakni a kontinenstorna idején.

A lengyel-ukrán határtól nem messze fekvő Lvivbe még viszonylag gond nélkül eljuthatnak a csapatok, de a már jóval messzebbi Harkivbe utazás megnehezítheti majd a B-csoport csapatainak felkészülését.

HOLLANDIA

A hollandok szállása
A hollandok szállása

A „narancssárgák” választása a lengyelországi Krakkóra esett, amely nem rendező városa a tornának, mégis felkészültnek mondható. A póthelyszínként funkcionáló város stadionjait felújították (Wisla Kraków, Cracovia Kraków), lengyel turisztikai központként infrastruktúrája is minden szempontból ígéretesnek tűnik az Európa-bajnokság idején rájuk nehezedő szurkolódömping előtt. Nem véletlen, hogy Hollandia mellett Anglia és Olaszország is a volt lengyel fővárost választották szálláshelyüknek az Eb idejére.

A hollandok a nagyobbik krakkói csapat, a Wisla Kraków impozáns, felújított stadionjában (ahol akár csoportmeccseket is tarthatnának) fogják majd edzéseiket tartani, az UEFA rendelkezése alapján pedig minden résztvevő ország köteles legalább egyszer nyilvános edzést tartani, így a krakkói futballkedvelők is kapnak egy kis kóstolót az Európa-bajnokságból.

A hollandok a Visztula-parti Hotel Sheratonban fognak lakni a kontinenstorna idején. A 232 szobával, illetve 11 apartmannal rendelkező luxusszálloda minden igényt kielégít: a fitneszklubtól kezdve a szaunáig gyakorlatilag minden megtalálható a város szívében található hotelben.

NÉMETORSZÁG

A németek szállása
A németek szállása

A Nationalelf az egykori német várost, az akkor Danzig, ma már Gdansk névre hallgató Balti-tenger partján fekvő várost választották lakóhelyül. A meccseiket Lvivben és Harkivben játszó németeknek meggyűlhet a bajuk a döntéssel: a hollandokkal játszandó harkivi meccsükre több mint 1300 kilométert kell majd utazniuk, ami jelentős időveszteséget jelenthet majd az amúgy is szoros program során.

A németek a „hármasváros” (a lengyel „trójmiasto” a Balti-tenger partján fekvő három város, Gdansk, Gdynia, illetve Sopot összeolvadásából keletkezett) szívében fekvő gdanski Dwór Oliwski hotelben fognak lakni, edzéseiket pedig a szintén a városban lévő városi sport és rekreációs központban (Miejski Osrodek Sportu i Rekreacji) tartják majd. A német válogatott 70 klimatizált szobát foglalt le, a hotelben található felújított konferenciaterem, szauna, jacuzzi, számtalan étterem, de XVII. századi borospince is.

DÁNIA

Az ukrajnai meccsektől a németeknél még távolabb választottak szállást a dánok, akik a szintén Balti-tenger parti Kolobrzegben szállnak majd meg: nekik a hollandok elleni harkivi meccsre 1700 kilométert kell majd utazniuk.

A dánok szállása
A dánok szállása

„Szerettünk volna a felkészüléshez optimális helyet találni, ahol otthonos légkört tudunk kialakítani. A Balti-tenger partján fekvő hotelben szinte otthon érezhetik magukat majd a focisták. Az Ukrajnától való távolság nem jelent problémát, hiszen egy óra alatt kint vagyunk a legközelebbi repülőtéren” – nyilatkozta bizakodóan Morten Olsen dán szövetségi kapitány a szállásfoglalásról.

A dán válogatott a közvetlenül a Balti-tenger partján elhelyezkedő Hotel Marine-ban fog lakni a kontinenstorna idején, edzéseiket a helyi klubcsapat stadionjában tartják majd (Stadion Miejski Kolobrzeg).

PORTUGÁLIA

A portugálok szintén bevállalták a hosszú utazást az ukrajnai szállás helyett, ők a Poznantól délre eső Opalenicában laknak majd az Európa-bajnokság idején. A Remes Sport&Spa hotelben megszálló portugálok edzője szerint remek választás a lengyelországi szálláshely.

„Tetszik a szállás, ez a legjobb az összes közül, amelyeket lefoglaltunk az Európa-bajnokságra való felkészülés során” – nyilatkozta Paulo Bento portugál szövetségi kapitány.

A portugálok szállása
A portugálok szállása

„A legfontosabb érv a döntésünk mellett a hotelhez tartozó rengeteg edzőpálya volt. Ritka az ilyen szállás” – dicsérte a lengyel hotel és edzőközpontot Carlos Godinho, a portugál válogatott sportigazgatója.

Paulo Bento szerint korábban Ukrajnában szerettek volna szállást foglalni, de az opalenicai hotel – amely egyben a portugál edzések helyszíne is lesz – annyira megtetszett nekik, hogy ezért bevállalják a repülőzést Ukrajnába: kétszer utaznak majd Lvivbe, egyszer pedig az 1600 kilométerre lévő Harkivbe a csoportmeccsek során.

A B-csoport mérkőzéseit Harkivban…
A B-csoport mérkőzéseit Harkivban…
…és Lvivben játsszák
…és Lvivben játsszák
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik