Magyarok: le a kalappal! Vagy inkább fel?!

Vágólapra másolva!
2010.10.13. 12:20
null
A pillanat, amikor Andrij Sevcsenko kijelölte az utat a magyar válogatott számára (Fotó: Action Images)
Magyarország labdarúgó-válogatottja ama tucatnyi válogatott között található, amelyik a 2012-es Európa-bajnokság selejtezőinek eddigi mérkőzései alapján mind pontszámban, mind helyezésben jobban áll, mint amit a kalapok kialakításakor matematikai alapon várni lehetett. Rövid áttekintés az eddigi négy játéknap tendenciáiról.

 

Négy nagy játéknapon van túl a mezőny, ez alkalomból két szempont alapján vizsgáltuk a csapatok eddigi teljesítményét.

1. Hány pontot veszítettek az alsóbb kalapokból érkező ellenfelekkel szemben, és mennyit szereztek magasabban rangsoroltaktól?

2. Milyen helyet foglalnak el ahhoz képest, hogy melyik kalapból húzták ki őket?

Vizsgálatunk kiindulópontját a sorsolási kalapok jelentik, egészen pontosan az, hogy a bonyolult számítások alapján kialakított hivatalos erősorrendet valósnak fogadjuk el.

AKIK ELÉGEDETTEK LEHETNEK AZ EDDIG TÖRTÉNTEKKEL

Mint ahogy számításunk is mutatja, Magyarország biztató pozíciója egyelőre annyit jelent: Egervári Sándor csapata a kiemelés alapján kalkulálható pontvesztés (Svédország) és pontszerzés (Moldova, San Marino) mellett legyőzött egy olyan ellenfelet, amelyik a sorsoláskor előkelőbb kalapból rajtolt.

Egy táblázattal lejjebb ugyan látszik, hogy a legyőzött ellenfél, a kritikusabb szurkolók által eleve nem túlságosan tisztelt Finnország pillanatnyilag a mezőny leggyengébb láncszeme, hiszen nincs még egy válogatott, amely már hat „bekalkulált" pontot elveszített volna. Igaz ugyanakkor, hogy a magyarok idegenben érték el e rendkívül értékes győzelmet, ráadásul a helyezésén mindenképpen javítani kívánó, motivált ellenféllel szemben – szóval, ha megfordítjuk, a finnek pillanatnyi gyenge pozíciója úgymond a mieink „érdeme".

Nem lebecsülve Montenegró eddigi nagyszerű teljesítményét, fontos megemlíteni, hogy az ország csupán a 2010-es világbajnokság selejtezőin kapcsolódott be a nemzetközi vérkeringésbe, ami jelentősen befolyásolja a világranglistán, valamint a sorsolási kalapokban elfoglalt helyét – magyarán játékereje nem az 5. kalapnak megfelelő.

Érdekesség, hogy az eddig pontszámban és helyezésben is a vártnál jobban szereplő tizenkettek között hat szovjet utódállam is található: a szlovákokat megtréfáló Örményország, a Szerbiában győző Észtország, a törökök ellen történelmi győzelmet arató Azerbajdzsán, a Franciaországban bravúrt végrehajtó Fehéroroszország, a magyarokhoz hasonlóan a finneket legyőző Moldova, valamint Grúzia. Hetedikként kiemelhetjük Litvániát is, amely négy be nem kalkulált pontjából hármat Csehországban szerzett.

A továbbjutási esélyeket végképp korai lenne még latolgatni, annyit azonban rögzíthetünk: a vártnál jobban szereplők közül az Angliából pontot raboló Montenegró és a Portugáliát is legyőző Norvégia pillanatnyilag vezeti csoportját, Írország, Szlovénia, Fehéroroszország és Magyarország a második helyen állomásozik.

A PONTSZÁM MAGASABB AZ ELŐRE KALKULÁLHATÓNÁL 
A HELYEZÉS IS JOBB A VÁRTNÁL: Montenegró (+10; +4), Örményország (+4; +2), Észtország (+3; +2), Grúzia (+3; +2), Magyarország (+3; +2), Norvégia (+3; +2), Moldova (+3; +1), Azerbajdzsán (+3; +1), Albánia (+2; +2), Fehéroroszország (+2; +2), Szlovénia (+1; +2), Írország (+1; +1)

A HELYEZÉSEN NEM LÁTSZIK: Litvánia (+4; 0), Belgium (+1; 0), Ciprus (+1; 0), Feröer (+1; 0), Luxemburg (+1; 0)

A csapatok neve utáni zárójelben első helyen az előre kalkulálható pontszámhoz képesti pillanatnyi eltérést, második helyen a jelenlegi helyezés és a sorsoláskor elfoglalt hely közötti eltérést tüntettük fel.

 

AKIKNÉL MÁR VAN OK A KESERGÉSRE, ESETLEG A HAJTÉPÉSRE

Fentebb már említettük, hogy a bekalkulált pontok elherdálásának bajnoki címére egyelőre a finnek pályáznak a legjobb eséllyel, de szorosan a nyomukban jár Portugália, Szerbia és Románia – nem véletlen, hogy az előbbi két országnál már kapitányt cseréltek, és hogy a szerb ultrákból éppen most szabadult ki a garázda lélek. Váltottak Bulgáriában és Walesben is, e két csapat egymás elleni meccsén a Lothar Matthäus kezébe kerülő bolgár válogatott győzött, s ezáltal megőrizte a reményt a felzárkózásra. Megjegyzendő, mindketten Montenegró áldozatai, csakúgy, mint a szintén itt veszteglő Svájc és Anglia...

E „lassú kezdők" között találhatók Anglia, Portugália és Horvátország mellett azok az országok is, amelyek első kiemeltként már belefutottak egy-egy pofonba, de például a korábban hazai pályán veszítő Franciaország és Oroszország egyelőre eredményesen fut a pénze után – más kérdés, hogy újabb ballépést várhatóan nem engedhetnek meg maguknak.

A PONTSZÁM ALACSONYABB AZ ELŐRE KALKULÁLHATÓNÁL 
A HELYEZÉS IS ROSSZABB A VÁRTNÁL: Finnország (–6; –2), Szerbia (–5; –3), Portugália (–5; –1), Románia (–4; –3), Svájc (–3; –1), Törökország (–3; –1), Wales (–3; –1), Szlovákia (–2; –2), Anglia (–2; –1), Bosznia-Hercegovina (–2; –1), Bulgária (–2; –1), Horvátország (–2; –1), Izrael (–2; –1), Lettország (–2; –1), Macedónia (–2; –1), Észak-Írország (–1; –1)
A HELYEZÉSEN NEM LÁTSZIK: Csehország (–3; 0), Franciaország (–3; 0), Oroszország (–3; 0), Olaszország (–2; 0), Skócia (–2; 0)
A HELYEZÉS ÍGY IS JOBB A VÁRTNÁL: Ausztria (–2; +1), Görögország (–1; +1)
A csapatok neve utáni zárójelben első helyen az előre kalkulálható pontszámhoz képesti pillanatnyi eltérést, második helyen a jelenlegi helyezés és a sorsoláskor elfoglalt hely közötti eltérést tüntettük fel.

AKIK KISZÁMÍTHATÓAN TESZIK A DOLGUKAT

Magától értetődőn ebben a blokkban csoportosulnak az esélyesség terhét magabiztosan cipelő válogatottak – a három nyári világbajnoki dobogós, Spanyolország, Hollandia és Németország –, valamint azok a „kicsik", akik tisztességgel, ám teljességgel eredménytelenül próbálkoznak a papírforma felborításával.

Ide csúszott néhány „köztes" válogatott is, amelyikkel szintén az történt eddig, amit a kalapok alapján várni lehetett. Más kérdés, hogy egyik csoportellenfelünknél, Svédországban nem feltétlenül négy kapott góllal képzelték el a hollandiai bravúr elmaradását.

A PAPÍRFORMÁNAK MEGFELELŐEN SZERZIK A PONTOKAT 
A HELYEZÉS IS A PAPÍRFORMÁT IGAZOLJA: Hollandia (0; 0), Németország (0; 0), Spanyolország (0; 0), Andorra (0; 0), Izland (0; 0), Liechtenstein (0; 0), Málta (0; 0), San Marino (0; 0), 
A HELYEZÉS ROSSZABB A VÁRTNÁL: Dánia (0; –1), Kazahsztán (0; –1), Svédország (0; –1)
A csapatok neve utáni zárójelben első helyen az előre kalkulálható pontszámhoz képesti pillanatnyi eltérést, második helyen a jelenlegi helyezés és a sorsoláskor elfoglalt hely közötti eltérést tüntettük fel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik