MTI 2010.10.16 14:02 Frissítve: 2015.02.17 01:31

A szerb maffia pénzelte a huligánokat

Szerb sajtóértesülés szerint kábítószer-kereskedők finanszírozták a kedden félbeszakadt Olaszország–Szerbia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőn randalírozó huligánokat.

Ivan Bogdanovék (középen) drogbárók pénzén balhéztak (fotó: Action Images)

 

A Politika című szerb újság értesülése szerint két drogbáró 200 ezer eurót fizetett 60 szurkolónak, hogy botrányt okozzanak Genovában. Céljuk a szerb állam tekintélyének gyengítése volt, hogy illegális üzleteiket nyugodtan folytathassák. A lap szerint a rendőrség ezen információk alapján tartóztatott le 46 hazatérő huligánt a szerb határon. Közülük a legfiatalabb 19, a legidősebb 34 éves volt.  

Továbbra is Olaszországban marad vizsgálati fogságban négy szerb huligán, köztük az ultrák vezérének tekintett Ivan Bogdanov. Az illetékes olasz hatóságok pénteken döntöttek úgy, hogy a kedden letartóztatott négy szurkolónak Genovában kell maradnia az ügy kivizsgálásáig.

Borisz Tadics szerb elnök az olasz RAI2 televíziónak adott interjúban elmondta, hogy a legszigorúbban fognak fellépni a huligánok ellen. „A randalírozókat elkülönítjük és megbüntetjük” – jelentette ki Tadics, aki hozzátette, reméli, a jövőben hatékonyabb lesz az egyeztetés Európában a különböző országok rendőrségei és belügyminisztériumai között, hogy megakadályozzák a hasonló botrányokat.

A genovai találkozó a szerb ultrák randalírozása miatt előbb 35 perces késéssel kezdődött el, később pedig újabb balhé miatt a 6. percben félbeszakadt. A vendégdrukkerek pirotechnikai eszközöket dobáltak az olasz drukkerek felé és a pályára, majd pedig a rendőrökkel is összecsaptak, akárcsak a meccset megelőzően.

Az európai szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága a hivatalos jelentések beérkezése és elemzése után hozza meg döntéseit. A szerbekre vonatkozó büntetés az egyszerű megrovástól akár a sorozatból való kizárásig is terjedhet, de rendezési hiányosságok miatt elmarasztalhatják az olaszokat is. A mérkőzés három pontját 3–0-s gólkülönbséggel várhatóan az olasz válogatott kapja meg, bár a szerbek a találkozó újrajátszását szeretnék elérni.