Kis holland Eb-történet

Vágólapra másolva!
2012.05.26. 08:07
Címkék
A hollandok Európa-bajnoki mérlege meglehetősen ellentmondásos, ugyanis egy aranyérmük és négy bronzuk irigylésre méltó – főleg számunkra -, ám igencsak bosszantó lehet rekordmennyiségű alkalommal elbukni a finálé kapujában.

NEHÉZ KEZDETEK

Bár a holland labdarúgó-válogatott, az oranje már az első olimpiákon és (Európában rendezett) világbajnokságokon is képviseltette magát, az 1960-as kontinenstornán nem indult, a következő három selejtezőin pedig rendre elbukott. Az 1974-ben vb-ezüstig jutó Jongbloed – Suurbier, Rijsbergen (De Jong, 68.), Krol, Haan – Van Hanegem, Jansen, Neeskens – Rep, Cruyff, Rensenbrink (R. van de Kerkhof) féle vonulat viszont már nem maradhatott Eb-siker nélkül. Ne feledjük, ekkoriban élte fénykorát a hollandok (és Kovács István Ajax-mester) által alkotott totális futball, amelynek a lényege az volt, hogy a pályán egyszerre nyolcan-kilencen támadtak és védekeztek, a csatárok kivették a részüket a védekezésből, a hátvédek a gólszerzésből, a középpályások pedig bejátszották a gyep összes négyzetcentiméterét. A modern lestaktika atyjaiként is Rinus Michels kapitány védőit tartják számon, akik igyekeztek labdaszerzés után hosszú passzokkal átjátszani a középpályát. Klubszinten is fénykorát élte a holland futball: a Feyenoord 1970-ben, az Ajax 1971-ben, 1972-ben és 1973-ban nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. NEHÉZ KEZDETEK

Bár a holland labdarúgó-válogatott, az oranje már az első olimpiákon és (Európában rendezett) világbajnokságokon is képviseltette magát, az 1960-as kontinenstornán nem indult, a következő három selejtezőin pedig rendre elbukott. Az 1974-ben vb-ezüstig jutó Jongbloed – Suurbier, Rijsbergen (De Jong, 68.), Krol, Haan – Van Hanegem, Jansen, Neeskens – Rep, Cruyff, Rensenbrink (R. van de Kerkhof) féle vonulat viszont már nem maradhatott Eb-siker nélkül. Ne feledjük, ekkoriban élte fénykorát a hollandok (és Kovács István Ajax-mester) által alkotott totális futball, amelynek a lényege az volt, hogy a pályán egyszerre nyolcan-kilencen támadtak és védekeztek, a csatárok kivették a részüket a védekezésből, a hátvédek a gólszerzésből, a középpályások pedig bejátszották a gyep összes négyzetcentiméterét. A modern lestaktika atyjaiként is Rinus Michels kapitány védőit tartják számon, akik igyekeztek labdaszerzés után hosszú passzokkal átjátszani a középpályát. Klubszinten is fénykorát élte a holland futball: a Feyenoord 1970-ben, az Ajax 1971-ben, 1972-ben és 1973-ban nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját.

TOTÁLIS BRONZÉREM

Az 1976-os jugoszláviai négyes fináléra a lengyeleket és az olaszokat otthon marasztalva szinte a vb-kerettel utaztak el (csak Jan Jongbloed és Arie Haan maradt ki), ám a csehszlovákok az elődöntőben hosszabbítás és több kiállítás után 3–1-re legyűrték őket. A bronzmérkőzésen a hazaiak ellen javítottak: a rendes játékidőben 2–2-re végeztek, és Ruud Geels második gólja mindent eldöntött. A következő, NSZK-beli tornára a legendák közül már csak Piet Schrijvers, Ruud Krol, Haan, Johnny Rep és a Van de Kerkhof-ikerpár, René és Willy maradt meg hírmondónak, de ezzel együtt sem gondolták volna, hogy simán kiesnek már a csoportküzdelmek alatt. Ám mindez csillagszórós örömünnep volt ahhoz képest, ami ezek után várt rájuk: sem a két következő vb-re, sem az 1984-es Eb-re nem jutottak ki, holott olyan futballhéroszok tették meg ekkor első lépéseiket a halhatatlanság felé, mint Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Gerard Vanenburg, Marco van Basten vagy Ronald Koeman!

1988: AMIKOR MINDEN KLAPPOLT

CRUYFFTÓL SNEIJDERIG
A holland csoda nyomában

Az 1988-as tornára viszont tökéletesen összecsiszolódtak a fiatal virtuózok és a megbízható veteránok, így egész Európa fejet hajtott előttük. A kispadra a megbukó Leo Beenhakker helyére visszaült edzőlegenda, Michels Van Breukelen – Van Aerle, Ronald Koeman, Rijkaard, Van Tiggelen – Wouters (Erwin Koeman), Vanenburg, Gullit, Mühren – Van Basten (Bosman), Van't Schip (Kieft) féle csapata első fellépésén ugyan kikapott a szovjetektől, Van Basten mesterhármasával legázolták az angolokat, majd Wim Kieft kései (és lesről esett...) találatával legyűrték a masszív íreket. Az elődöntőben Ronald Koeman büntetőjével és Van Basten klasszis kanalazásával felülkerekedtek a szövetségi németeken, hogy a döntőben Van Basten felejthetetlen csodagóljával és Gullit emlékezetes sziporkázásával a szovjeteknek visszavágva egy darabka futballtörténelemmé váljanak.

HOLLANDIA–SZOVJETUNIÓ 2–0

BRONZTRIÁSZ

A címvédőnél az 1992-es tornára Michels jó érzékkel lecserélte az idősödő harcosokat az Ajax fiataljaira (Danny Blind, Frank de Boer, Brian Roy, Aaron Winter, Wim Jonk és Dennis Bergkamp), de a jugoszlávok kizárása miatt beugró, strandokról összetrombitált dánok kiütötték őket az elődöntőben, tizenegyesekkel. Ráadásul úgy, hogy a hosszabbítást kilenc egészséges és két elöl elbicegő játékossal húzták ki az északiak, az orosz rulett során pedig csak egy ember hibázott: Van Basten. A következő tornán hiába vetették be a kis Cruyffot és érkezett kilenc játékos a fénykorát élő Ajaxból, a negyeddöntő során a franciák megálljt parancsoltak a Van der Sar – Reiziger, Blind, De Kock, Bogarde – Jordi Cruyff (Winter, 69.), Ronald de Boer, Richard Witschge (Mulder, 80.), Cocu – Bergkamp (Seedorf, 60.), Kluivert; Guus Hiddink összeállította csapatnak, a változatosság kedvéért szintén tizenegyespárbajban. Az 1998-as vb elődöntőjében és a 2000-es, a belgákkal közösen rendezett kontinenstornán a változatosság kedvéért szintén ez a műfaj okozta vesztüket, utóbbi alkalmával Frank Rijkaard legényei az olaszok elleni elődöntőben (Van der Sar – Bosvelt, Stam, Frank de Boer, Van Bronckhorst – Overmars, Cocu (Winter, 95.), Davids, Zenden (Van Vossen, 77.) – Bergkamp (Seedorf, 86.), Kluivert összeállításban) kettőt is elhibáztak a rendes játékidőben, Frank de Boer és Patrick Kluivert révén, majd a párbajban még hármat (Frank de Boer, Jaap Stam, Paul Bosvelt). Hatból egyet belőni...


NEGYEDSZERRE HARMADIKAK

2001 novemberében a vb-selejtezők kudarca elsodorta Luis van Gaal kapitányt, s utóda Dick Advocaat lett, aki visszatért a tradicionális 4–3–3-as felálláshoz, bátran dobva be mély vízbe a tapasztalatlan fiatalokat. A portugáliai kontinenstornán a Van der Sar – Heitinga, Bouma, Stam, Van Bronckhorst – Van der Vaart, Cocu, Davids – Van der Meyde, Van Nistelrooy, Zenden féle gárda döntetlent játszott a németekkel, majd a csehektől 2–0-ról is kikapott, ám némi szerencsével (a már továbbjutott csehek tartalékcsapata megverte a németeket) és a lettek magabiztos legyőzésével továbblépett. A negyeddöntőben a némileg kicserélődött (Michael Reiziger, Frank de Boer, Clarence Seedorf és Arjen Robben is bekerült) csapat tizenegyespárbajban legyőzte a svédeket, ám a házigazda portugálok az elődöntőben 2–1-re felülkerekedtek az oranjén.


MEGTALÁLTÁK A MEGFELELŐ EMBERT

Van Basten vezetésével elbuktak a németországi vébén, majd a támadólegenda kapitányi hattyúdalát a 2008-as Európa-bajnokságon ejtette meg, amikor is a parádés kezdetek után (a csoportkörben világszínvonalon játszottak) a Van der Sar – Ooijer, Mathijsen, Boulahrouz (Heitinga, 54.), Van Bronckhorst – Engelaar (Afellay, 62.), Sneijder, Nigel de Jong – Van der Vaart, Van Nistelrooy, Kuyt (Van Persie, 55.) tizennégy a csoportkör után vereséget szenvedett az oroszoktól, hosszabbítást követően. Van Basten helyét Bert van Marwijk vette át, aki csak minimális változtatásokat hajtott végre előde csapatán, és az első afrikai világbajnokságon egészen a döntőig meneteltek a tulipánosok, ahol nem is sok kellett volna a végső győzelemhez. Egy góllal voltak jobbak a spanyolok, ám ne feledjük, hogy Robben két hatalmas ziccert is kihagyott Andrés Iniesta találata előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik