Hajrágóllal csoportelső lett Spanyolország

Vágólapra másolva!
2012.06.18. 20:38
null
A horvátok a meccs előtt feltáratlan keblekkel akarták keblükre ölelni a világot (Fotó: Action Images)
Címkék
Spanyolország legyőzte Horvátországot a labdarúgó Európa-bajnokság C-csoportjának záró fordulójában, így megnyerte kvartettjét. Sokáig úgy tűnt, a címvédő nem tud betalálni Slaven Bilic legénységének, ám a csereként beálló Jesús Navas a 88. percben közvetlen közelről a hálóba bombázott.

TEKINTSE MEG ÉLŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A TALÁLKOZÓRÓL!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Egy esetleges 2–2 a horvát–spanyolon azt jelentené, hogy mindkét csapat több gólt szerez (és az egymás elleni összevetésben 3–3-as gólkülönbséggel, két ponttal végez), mint az olasz csapat. Ebben az esetben (vagy a 2–2-nél több gólt hozó döntetlen esetén is) Cesare Prandelli válogatottja akkor sem jut tovább, ha legyőzi az íreket az utolsó csoportmeccsén.

„Meg kell őriznünk a hitünket. A spanyolok a világ legjobbjai, mindig támadnak, szépen akarnak játszani, azaz nem arra törekednek most sem, hogy döntetlen legyen – így Prandelli mester, utalva arra, hogy sokan máris borítékolják: a másik ágon kéz a kézben továbbmennek a felek egy kedvező eredménnyel. – Ha megpróbáljuk átvenni az uralmat a középpályán, mindenki azt mondja, jók vagyunk, de ha az eredményt akarjuk védeni, máris gyávának titulálnak minket. Nem fáradtunk el a horvátok ellen a mérkőzés végén, csak mélyebben játszottunk. Azt persze nem tudom, mit hoz a jövő, de sokkal bátrabbnak kell lennünk. Kreatívabban kell futballoznunk, de megvannak ehhez a képességeink is!”

Kíváncsi arra is, hogy miért változtattak taktikát az olaszok a mérkőzésre, és hogy hisz-e a továbbjutásban Cesare Prandelli? Akkor semmiképp se hagyja ki beharangozó írásunkat.

A küzdelem nagy volt az első félidőben, ám ez a helyzetek rovására ment (Fotó: Action Images)
A küzdelem nagy volt az első félidőben, ám ez a helyzetek rovására ment (Fotó: Action Images)

A MÉRKŐZÉS

MELYIK JUT TOVÁBB?
1. perc: Spanyolország és Horvátország
15. perc: Spanyolország és Horvátország
30. perc: Spanyolország és Horvátország
36. perc: Olaszország és Spanyolország
45. perc: Olaszország és Spanyolország
60. perc: Olaszország és Spanyolország
75. perc: Olaszország és Spanyolország
88. perc: Spanyolország és Olaszország
90. perc: Spanyolország és Olaszország

A horvátok szokásos piros-fehér kockás szerelésükben, a spanyolok világoskék felsőben és sötétkék alsóban léptek pályára. A spanyolok már az első percekben hozták a szokásos játékukat, azaz adogattak, járatták a labdát. Az első helyzetecske Xavi szöglete után alakult ki, ám Fernando Torres jócskán fölé fejelt. Az imént említett Torres és a spanyolok kapuját védő Iker Casillas is a 11. Eb-meccsét játszotta, amivel kéz a kézben spanyol rekorderek lettek.

A horvát szurkolók máris megkezdték a rendbontást: füstbomba miatt egy szusszanásnyi kényszerszünetet kaptak a pályán lévők – a biztonsági emberek azonban egy másodpercig sem pihenhettek.

Az első negyedóra úgy telt el, hogy senkinek sem emelkedett különösen a vérnyomása a pályán látottak miatt. A spanyolok hozták a saját játékukat, adogattak, mint a grundon, a horvátok pedig keresték a labdát. Ennek ellenére egyik kapu előtt sem alakult még ki nagyobb helyzet.

A 22. percben Fernando Torres vette célba Pletikosa kapuját az alapvonalról, ám a horvát kapus lábbal hárított, majd egy minutummal később Sergio Ramos is tesztelte a 33 éves kapuvédőt, aki állta a sarat a távoli kísérletnél is. Gerard Piqué is jelezte, hogy ott van: jó 25 méterről fölé durrantott. A túloldalon Luka Modric kínálta meg Casillast, a Real Madrid kapusa azonban magához ölelte a labdát.

A 30. percben David Silva került helyzetbe a horvátok tizenhatosán belül, ám a lövés pillanatában megcsúszott, így nem tudta megdolgoztatni Pletikosát. Ahogy Andrés Iniesta sem, a Barcelona középpályásának lövését is fogta a rutinos horvát kapus.

Torres az alapvonalról tesztelte Pletikosát (Fotó: Action Images)
Torres az alapvonalról tesztelte Pletikosát (Fotó: Action Images)

Az első félidő utolsó tizenöt percét olyan közhelyekkel jellemezhettük, minthogy meddő mezőnyfölényben voltak a spanyolok, vagy hogy a játék küzdő szelleme domborodott ki. Mert helyzetet nem igazán láthatott a gdanski közönség. Hacsak nem arra a Silva-lövésre gondolunk, amelyet blokkoltak a horvátok. A gól nélküli döntetlennel záruló első játékrészt a szurkolók szórványos füttyszóval fogadták, a játékosok pedig örültek, hogy kifújhatták magukat eme szép nyári estén.

Az első félidőt egyébként hűen jellemzi horvát szempontból, hogy a legtöbbször Pletikosa találkozott a labdával déli szomszédaink közül (31). Figyelemre méltó egyébként, hogy Corluka és Schildenfeld is megnyerte az összes párharcát az első játékrészben.

A CSOPORT MÁSIK MECCSE
Hogy mire megy Olaszország Írországgal? Legyőzik-e Prandelliék Trapattoni együttesét? Megtudhatja szöveges tudósításunkból vagy folyamatosan frissülő cikkünkből is!

A 46. és az 56. perc között sem változott sokat a játék képe (pedig minden bizonnyal mindkét szövetségi kapitány hasznos tanácsokkal látta el játékosait a szünetben). Az 59. minutumban rácáfoltak a csapatok az előbb írtakra: Modric a labdaátvétellel elküldte emberét, majd külsővel zseniálisan tekert középre a jobb oldalról, Rakitic jó hat méterről fejelt kapura, Casillas elképesztő reflexszel védett. Felpörgették a csapatok az iramot, Rakitic helyzete után a túloldalon Silva veszélyeztetett, megpattanó lövése azonban elkerülte Pletikosa kapuját.

A 68. percben kissé beszorult a horvát csapat saját kapuja elé, a spanyolok mindkét oldalról szögletet küldtek középre, ám végül egyik lehetőségből sem lett kaput eltaláló lövés, végül David Silva veszélyesre sikeredő akrobatikus mozdulata szabadított fel. A túloldalon Darijo Srna beadását Ivan Perisic durrantotta csúnyán fölé.

A 79. percben tetszetős támadást vezettek a horvátok: Modrictól (ki mástól...) indult az akció, majd Mandzukic kapta meg a labdát a bal oldalon, felnézett, jól vette észre a túloldalon üresen érkező Perisicet, a Borussia Dortmund csatára mellre vette a labdát, majd kapura zúdította, ám Casillas ezúttal is védett.

A hajrára Slaven Bilic mindent megpróbált: pályára küldte Perisicet, Eduardót és Nikica Jelavicot is, így gyakorlatilag öt támadóval futballoztak a horvátok az utolsó percekben. A 88. minutumban eldőlt a találkozó: Fabregas löbbölt zseniálisan a jól ismert társhoz, Andrés Iniestához, miközben a horvátok lest reklamálva megálltak, a Barcelona középpályása ezzel nem foglalkozott, hanem a középen érkező apró csereemberhez, Jesús Navashoz passzolt, aki közvetlen közelről az üres kapuba bombázott. 0–1

HORVÁTORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 0–1

(A Magyar Televízió felvétele)

Jesús Navas lett az első Sevilla-játékos, aki betalált a spanyol válogatott színeiben nemzetközi tornán.

A hátralévő percekben számottevő eseményt nem jegyezhettünk fel, a feszültség azonban tapintható volt. A spanyolok végül 1–0-ra megnyerték a találkozót, amivel a C-csoport élén végeztek (ráadásul hét ponttal, ami előtte csak a 2008-as Eb-n sikerült nekik, előtte rendre kevesebb pontot gyűjtöttek ebben a szakaszban), míg az Írországot 2–0-ra legyőző Olaszország lett a második a kvartettben.

Horvátország emelt fővel távozhat az Európa-bajnokságról, az írek pedig pont nélkül (és kilenc kapott góllal, amit csak Jugoszlávia tudott túlszárnyalni az 1984-es kontinenstornán, amikor tíz gólt kapott). A spanyolok a legjobb nyolc között a D-csoport második helyén végző gárdájával csapnak össze, míg az olaszok az ottani csoportelsővel.

TEKINTSE MEG ÉLŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A TALÁLKOZÓRÓL!

EURO 2012
C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
HORVÁTORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 0–1 (0–0)
Gdansk, PGE Arena, 39 076 néző. Vezette: Stark (német)
HORVÁTORSZÁG: Pletikosa – Vida (Jelavic, 66.), Corluka, Schildenfeld, Strinic – Vukojevic (Eduardo, 81.), Rakitic – Srna, Modric, Pranjic (Perisic, 65.) – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Slaven Bilic
Kispad: Kelava, Subasic (kapusok), Simunic, Buljat, Vrsaljko, Badelj, Dujmovic, Kranjcar, Kalinic

SPANYOLORSZÁG: Casillas – Arbeloa, Ramos, Piqué, Jordi Alba – Xavi (Negredo, 89.), Busquets, Xabi Alonso – Silva (Fabregas, 73.), Torres (Jesús Navas, 61.), Iniesta. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque

Kispad: Víctor Valdés, Reina (kapusok), Albiol, J. Martínez, Juanfran, Cazorla, Mata, Pedro, Llorente
Gólszerző: Jesús Navas (88.)
A VÉGEREDMÉNY
1. Spanyolország 3 2 1 6–1 +5 7
2. Olaszország 3 1 2 4–2 +2 5
3. Horvátország 3 1 1 1 4–3 +1 4
4. Írország 3 3 1–9 –8 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik