Hazájuknak ártani akaró huligánokról beszélnek a szerbek

Vágólapra másolva!
2010.10.13. 13:12
null
Szerb huligánok „akció” közben <br />Genovában (fotó: Action Images)
A szerb futball el&ouml;lj&aacute;r&oacute;it sokkolta az Olaszorsz&aacute;g elleni keddi labdar&uacute;g&oacute; Eur&oacute;pa-bajnoki selejtező f&eacute;lbeszakad&aacute;sa, s nem titkoltan sz&eacute;gyenkeznek a Genov&aacute;ban t&ouml;rt&eacute;ntek miatt. Szerb &aacute;llami vezetők politikai okokat sejtenek a randal&iacute;roz&aacute;s h&aacute;tter&eacute;ben.

„Ez a szerb futballt megszégyenítő este volt – fogalmazott Tomiszlav Karadzsics, a szövetség elnöke. – Valódi rémtett volt. Igaz, már előző nap kezdődött, hiszen a szálloda előtt történtek provokációk, a városban és a tréningükön sem volt nyugodt a helyzet, a meccs előtti órákról nem is beszélve. Erről értesítettük az olasz hatóságokat, de vannak olyan információk, amik alapján biztosnak tűnik, hogy az egészet Belgrádból szervezték. Ez nem csupán labdarúgó-szövetségünk, de az egész ország elleni támadás volt."

Általános vélemény szerint a támadás a szerbek kapusa, Vladimir Sztojkovics nyári belgrádi klubcseréje okán robbant ki, ő azonban megsérült a csapatbusz megtámadásakor és nem védett az együttesben, egyelőre nem is kommentálta az eseményeket: „Nem tudok erről mit mondani. Várjuk meg, míg hazatérünk, aztán akkor talán tisztábban látunk."


Nikola Zsigics bizonyosan szívesebben játszott volna a selejtezőn: „Nem is tudom, mit lehet ehhez hozzáfűzni. Az biztos, hogy ez nem hiányzott nekünk. Ha aludtunk rá egyet, talán jobban fel tudjuk mérni, hogyan tovább. Számomra nem világos, miért történt ez az egész..."

Snezsana Szamardzics-Markovics szerb sportminiszter asszony is megszólalt az ügyben: „Azoknak az embereknek egy csoportja, akik magukat szurkolóknak nevezték, nem csupán önmagukról állítottak ki sajnálatos bizonyítványt, de az egész ország hírnevét besározták. Az erőszak képei Genovából az egész világot bejárják, s szörnyű cselekedet volt ez mind a szerb sportra, mind Szerbiára nézve. Itt az ideje, hogy az országot irányítók tegyenek valamit a jelenség ellen, mivel már valóban tarthatatlan a helyzet."

Szlobodan Homen szerb igazságügy-miniszter nagypolitikai keretbe helyezte a történteket: szerinte valakik e rendbontással nyilvánvalóan azt akarták demonstrálni, hogy Szerbia nem áll készen az Európai Unióhoz való csatlakozásra.

„Az üzenet Szerbia európai útjával kapcsolatos... Az incidensek tükrében nem mondhatok mást, hogy ezek a huligánok jól szervezett, pénzügyileg támogatott csoportokhoz tartoznak – mondta Homen, hozzátéve: – Az ellenzéki pártok közvetlenül nincsenek benne a történetben, de kihasználják a helyzetet."

KÁOSZ AZ OLASZ–SZERB MECCS ELŐTT ÉS ALATT

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik