Győzelmével Hollandia már Eb-résztvevő, hozták a kötelezőt a svédek

Vágólapra másolva!
2011.09.06. 19:53
null
Kétszer is örülhettek a narancsmezesek (fotó: Reuters)
Címkék
A magyar válogatott csoportjában a holland együttes a finnekhez látogatott, és ha nem is magabiztosan, de megérdemelten nyert. Győztek a svédek is, ám a holland válogatott így is kivívta az Eb-szereplés jogát, hiszen ha hátralévő két találkozóján (Moldova és Svédország ellen) egy pontot sem szerez, legjobb csoportmásodikként akkor is kijut a kontinenstornára.

FINNORSZÁG–HOLLANDIA 0–2

„Áttrappol-e Finnországon is a világelső fapapucsos különítmény?” – tették fel a kérdést a futballt szeretők a finn–holland Európa-bajnoki selejtező előtt, hiszen a világranglista éllovasa bombaformában érkezett a harmatos hazaiakhoz. Ráadásul azzal az elméleti lehetőséggel a háta mögött, hogy egy győzelemmel matematikailag is bebiztosíthatja Eb-szereplését, ha a svédeket meglepik San Marinóban.

Az odavágó egyébként meglepően szorosra sikeredett, hiszen otthonukban a hollandok csak 2–1-re tudtak diadalmaskodni (Klaas-Jan Huntelaar korai duplájára Mikael Forssell válaszolt). „Megnyaltam mind a tíz ujjam, amikor megláttam, micsoda totális futballt játszanak a hollandok San Marino ellen" – árulta el a találkozó előtt a hazaiak szövetségi kapitánya, az idén márciusban kinevezett Mika-Matti „Mixu” Paatelainen. (Ráadásul kevés ujja is volt két kezén, ha minden holland gólnál másikat használt fel, lévén Bert van Marwijk legénysége meg sem áll tizenegy találatig.)

ÖRÖKMÉRLEG

Finn szempontból: 13 találkozó, 1 győzelem, 2 döntetlen, 10 vereség, 14–41-es gólkülönbség.

Nem tudni, melyik testrészével mit tett az egykori remek támadó, amikor nem sokkal a középkezdés után védői (akik között elkelt volna a mérkőzés előtt köszöntött 105-szörös válogatott védő, Sami Hyypiä egy fiatalabb kiadása) már az első percben ziccerbe hozták Dirk Kuytöt, Paatelainen szerencséjére kapusa, Lukas Hradecky hárítani tudott.

A hazaiak ezek után fegyelmezetten védekeztek, sőt, egy-két izgalmasabb támadást is vezettek, de a mezőnyharc jellemezte az első félórát. Olyannyira, hogy Mark van Bommel egy kartávolságából idejében odébbálló finn helyett saját csapattársát, Kevin Strootmant könyökölte orrba; de a PSV 21 éves középpályása hamar megvigasztalódott, mert alig telt meg orrában a tampon, máris csodagólt rúgott: a 29. percben Wesley Sneijder előreívelését ballal, nyolc méterről felvarázsolta a jobb felsőbe. Ez a gól még Marco van Bastennek is dicséretére vált volna! Több gól már nem esett az első félidőben, így 0–1-gyel vonultak öltözőbe a felek.

A második játékrész elején hazai részről Mikael Forssell, a vendégek oldaláról Robin van Persie veszélyeztetett 14 méterről, de a kapusokon nem tudtak kifogni. Van Persie fejjel is próbálkozott, de Hradecky ezt a közeli próbálkozást is fogta. Kissé elbóbiskoltak előnyük tudatában a hollandok, így előbb Erik Pietersnek kellett a gólvonal előtt mentenie Kasper Hämäläinen ügyes emelésénél, megmentve a nagyot hibázó Maarten Stekelenburg, Johnny Heitinga párost, majd utóbbi tisztázott az ötösön a mögötte sorakozó támadók előtt. Éppen mire fellelkesültek a finnek, a túlságosan is kemény középpályás, Perparim Hetemaj a 60. percben megkapta második sárga lapját.

Paatelainen tartva a nagyobb arányú vereségtől egyik támadója helyére behozott egy középpályást, Mika Väyrynent, de érezte Van Marwijk kapitány is, hogy frissítenie kell, így Eljero Elia és Luuk de Jong is beállt a támadósort erősítendő.

A hollandok innen már kivédekezték, a 90. percig tartó időszak legizgalmasabb jelenete két Hradecky-védés mellett az volt, amikor egy hazai védő a pályára „belógó” asszisztenssel háromszögelt. A ráadás harmadik percében Elia passzát Luuk de Jong jobbról, hét méterről a jobb alsóba rúgta, de ez a gól már nem osztott, nem szorzott, „csak” beállította a 0–2-es végeredményt.

Győzelmükkel a hollandok Eb-résztvevők, hiszen ha hátralévő két találkozójukon (Moldova és Svédország ellen) egy pontot sem szereznek, legjobb csoportmásodikként akkor is kijutnak a kontinenstornára.

SAN MARINO–SVÉDORSZÁG 0–5

Matematikailag még csoportelső lehet a svéd válogatott is, amely öt góllal nyert San Marino ellen. Az első félidőben kiválóan tartotta magát a hazai gárda, a svédek komolyabb helyzetet sem tudtak kialakítani. A második játékrész elején Rasmus Elm szabadrúgásból veszélyeztetett, majd az 53. percben Davide Simoncini megszerezte második sárga lapját, így emberhátrányba került San Marino. A 64. percben Kim Källström büntetett: a középpályás egy kipattanó labdát 22 méterről a bal alsóba rúgott. A három pont tulajdonjogának kérdése ezzel el is dőlt, bár később Christian Wilhelmsson (kétszer), Martin Olsson és Tobias Hysén is betalált.

Tovább harcol így a magyar válogatottal a pótselejtezős második helyért a svéd nemzeti csapat (a hollandok alighanem az élen zárnak), ám az északiak egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak, mint a kedden szintén három pontot gyűjtő magyarok, így lépéselőnyben várhatják a hajrát.


E-CSOPORT
FINNORSZÁG–HOLLANDIA 0–2 (0–1)
Helsinki, Olimpiai Stadion. V: Gräfe (német)
Finnország: Hradecky – Pasanen (Raitala, 78.), Moisander, Toivio, Arkivuo – Eremenko, Hämäläinen, Hetemaj, Ring – Pukki (Väyrynen, 61.), Forssell (Sjölund, 86.). Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen
Hollandia: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Pieters– Van Bommel, Strootman – Van Persie (Elia, 68.), Sneijder, Kuyt – Huntelaar (L. de Jong, 68.). Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk
K: Hetemaj (60.)
G: Strootman (29.), L. de Jong (93.)
MOLDOVA–MAGYARORSZÁG 0–2 (0–1)
Kisinyov, Zimbru Stadion. V: Bebek (horvát)
G: Vanczák (7.), Rudolf (83.)
SAN MARINO–SVÉDORSZÁG 0–5 (0–0)
Serravalle, Olimpiai Stadion. V: McLean (skót)
San Marino: Valentini – F. Vitaioli, D. Simoncini, Bacciocchi, Cervellini – Bollini (Gasperoni, 83.), Vannucci, Coppini (Andreini, 71.), Marani (Benedettini, 56.) – Selva, M. Vitaioli. Szövetségi kapitány: Giampaolo Mazza
Svédország: Isaksson – Lustig, Majstorovic, Granqvist, Olsson – Wilhelmsson, Källström, Elm (A. Svensson, 65.) – Ibrahimovic, Toivonen (S. Larsson, 57.), Elmander (Hysén, 67.). Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
K: Simoncini (53.)
G: Kallström (64.), Wilhelmsson (70., 93.), Olsson (81.), Hysén (89.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 8 8 34–5 +29 24
2. Svédország 8 6 2 26–8 +18 18
3. MAGYARORSZÁG 9 6 3 22–14 +8 18
4. Finnország 8 3 5 15–14 +1 9
5. Moldova 8 2 6 8–15 –7 6
6. San Marino 9 9 0–49 –49 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik