Fogcsikorgatós döntetlen a Szerbia-Olaszország rangadón

Vágólapra másolva!
2011.10.07. 23:25
null
Az olaszok korán vezetést szereztek, de a szerbek nem hagyták magukat (Fotó: Reuters)
Címkék
A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőkörének C-csoportjában a már továbbjutott olasz válogatott döntetlent játszott Szerbiában, a forduló előtt a csodás továbbjutásban reménykedő északírek pedig kikaptak a hozzájuk látogató észtektől. A második hely kérdése így az utolsó játéknapon a Szlovénia–Szerbia délszláv derbin dől majd el.

SZERBIA–OLASZORSZÁG

A C-csoportból a tavalyi világbajnokság okozta sokkból újjászerveződő olasz válogatott már kvalifikálta magát a tornára, a pótvizsga jogáért mögötte Szerbia, Észtország és Szlovénia tusakodott egymással. A trióban lépéselőnynek örvendő szerbek éppen az olaszokat fogadták. Mint ismeretes, az odavágó rendbontás miatt félbeszakadt, majd Olaszország 3–0-val megkapta a mérkőzés három pontját (újabb) játék nélkül – nem is ajánlották most az olasz szurkolóknak, hogy elutazzanak Szerbiába. A hazaiaknál hiányzott Nemanja Vidics, a vendégeknél a fél védelem, felépült viszont Giuseppe Rossi, aki a második percben a két középső védő közül pazarul ugratta a 16-os előteréből Claudio Marchisiót, aki egy bal alsó sarkos góllal lehűtötte a hazai kedélyeket.

Pontosabban csak a hazai szurkolókét, mert a szerb játékosok nem estek kétségbe: Milos Ninkovics nem sokkal később célba vette a bal alsót a tizenhatosról, de védett Gianluigi Buffon, majd Milos Kraszics lőtt a másik sarok mellé hét méterről. A vendégeket Andrea Pirlo legszebb napjait idézve irányította ekkoriban, egészen a tizenhatosig, mert itt a szerb falba beletört a kék mezesek bicskája, a hazaiak pedig a középpálya villámgyors átjátszásával próbáltak meg helyzetbe kerülni. A 26. percben sikerült is egyenlíteniük, egy elképesztő találattal: Kraszics szögletét kifelé fejelte Braniszlav Ivanovics az ötösről, mert meglökték az olasz védők, Zoran Tosics azonnal kapura rúgta 16 méterről a labdát, amelybe a hátvédekkel korábban felugró, majd földre eső és még mindig csücsülő Braniszlav Ivanovics úgy rúgott bele nyújtott lábbal, hogy a játékszer a jobb sarokban kötött ki.

Hogy még szebb legyen a találat, arról az gondoskodott, hogy a labda csak milliméterekkel kerülte el a közvetlenül a gólszerző mellett álló Marko Pantelics mellkasát. Egy Pirlo-szabadrúgás jelentett az egyenlítés utáni gólveszélyt a hazai kapu előtt, a túloldalt Leonardo Bonucci hatástalanított jó ütemérzékkel az ötös sarkán egy Kraszics-bombát, majd a szőke szerb elől Daniele De Rossi szedte fel a labdát lövőhelyzetben élményszámba menő becsúszással.

Utóbbiból láthattunk eleget, jóval alacsonyabb színvonalút és alattomosabbat is, de kíméletlen belemenésekért és alattomos gáncsokért sem kellett másik streamet keresnünk – maradjunk annyiban, hogy aki a legelvakultabban szidja az olasz futballistákat, hogy ok nélkül fetrengenek a pályán, ma egészen biztos részvéttel nézte a földre kerülteket...

A fordulás után Buffon védett két Alekszandar Kolarov-lövést, először a jobb felső, majd a bal alsó sarok előtt, Pantelics közeli fejesét viszont nem érte el, de az szerencséjére a léc fölött is elsuhant. A hajráig már csak középpályás aprítást láthattunk olasz labdaeldugással elegyítve, miközben Giorgio Chiellini úgy vitte a földre torkánál lerántva Pantelicset, hogy ezért a mozdulatért Távol-Keleten mozik telnének meg. A végén Szlobodan Rajkovics jóvátett valamit az első gólnál elkövetett hibájából, amikor az ötösön mentett a védelmen magát már átverekedő Rossi elől. Mi tagadás, óriási csalódás volt a második félidő.

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–ÉSZTORSZÁG

A pénteki játéknap előtt a harmadik helyen álló észt alakulat Észak-Írországba látogatott, és ez volt utolsó selejtezős fellépése is egyben. Mindkét válogatottnak győznie kellett volna a továbbjutáshoz, és bízni a méretes csodában. A hazaiak tettek többet azért az első félidőben, hogy Fortuna istenasszony a hónuk alá nyúljon, hiszen az első félidő közepén megszerezték a vezetést az 50. válogatottságát ünneplő Steven Davis találatával (és a beadásnál nem éppen a helyzet magaslatán álló észt kapus segedelmével).

Öreg hiba
„Láttam, hogy a magasban táncol az asszisztens zászlaja – mérgelődött az észtek győztes gólja miatt a hazaiak szövetségi kapitánya, Nigel Worthington. – Azt hittem, játékosaimmal egyetemben, hogy les miatt megáll a játék, és szabadrúgást fúj a játékvezető. Kemény dolog ez, hatalmas csalódás, de néhány dolgot nem tudsz kontrollálni az életben."

A vezetés megszerzése után is többet veszélyeztettek az északírek, a vendégek „győri" csatársora, a Tarmo Kink, Jarmo Ahjupera kettős (előbbi egykoron légióskodott a Rába-partiaknál, utóbbi most teszi azt) nem jelentett veszélyt a kapura. A második félidőre teljesen más észt csapat futott ki az öltözőből, amely hatalmas ziccereket alakított ki és végül megérdemelten fordított: a csereként beállt Konstantin Vassilev előbb kiharcolt és értékesített egy büntetőt, majd kipókhálózta a jobb felső sarkot 30 méterről.

Ezzel a győzelemmel az észtek megelőzték a szerbeket, és feljöttek a második helyre a csoportban, az északírek és a szlovénok pedig lemondhatnak az álmodozásról. Utóbbi válogatott a pótselejtezős második hely sorsába még beleszól, lévén az utolsó körben azokat a szerbeket fogadja, akiknek mindenképpen győzniük kell, hiszen észt-szerb pontegyenlőség esetén a balti ország fiai mennek tovább (egyszer legyőzték a délieket, egyszer döntetlent játszottak velük, azaz feléjük billen az egymás elleni mérleg nyelve).

EURO 2012, SELEJTEZŐ
C-CSOPORT
SZERBIA–OLASZORSZÁG 1–1 (1–1)

Belgrád, Crvena zvezda-stadion. Vezette: Proenca (portugál)

Szerbia: Jorgacsevics – Ivanovics, Szubotics, Rajkovics, Kolarov – Kraszics (Zsigics, 76.), Sztankovics (M. Jovanovics, 87.), Fejsza (Petrovics, a szünetben), Tosics – Ninkovics, Pantelics. Szövetségi kapitány: Vladimir Petrovics
Olaszország: Buffon – Maggio, Barzagli, Bonucci, Chiellini – De Rossi, Pirlo, Marchisio (Nocerino, 70.) – Montolivo (Aquilani, 82.) – Cassano (Giovinco, 67.), G. Rossi. Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli
Gólszerző: Ivanovics (26.), ill. Marchisio (2.)
ÉSZAK-ÍRORSZÁG–ÉSZTORSZÁG 1–2 (1–0)
Belfast, Vindsor Park. Vezette: Gräfe (német)
Észak-Írország: Camp – Baird, Catchcart, McAuley, Hodson – Clingan (C. Evans, 32.), S. Davis, Brunt, McCann (Healy, 83.), McCourt – Lafferty (Feeney, 69.). Szövetségi kapitány: Nigel Worthington
Észtország: Pareiko – Stepanov, Piiroja, Kruglov, Klavan, Jääger – Puri (Purje, 57.), Vunk, Dmitrijev, Kink (Vassiljev , 65.) – Ahjupera (Zenjov, a szünetben). Szövetségi kapitány: Tarmo Rüütli
Gólszerző: S. Davis (22.), Vassiljev (77., 84. – az elsőt 11-esből)
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Olaszország 9 7 2 17– 2 +15 23
2. Észtország10 51415–14 +1 16
3. Szerbia 9 4 3 2 13–11 +2 15
4. Szlovénia 9 3 2 4 10– 7 +3 11
5. Észak-Írország 9 2 3 4 9–10 –1 9
6. Feröer

10

1 1 8 6–26 –20 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik