Del Bosque: Életünk legfontosabb meccse előtt állunk

Vágólapra másolva!
2012.06.27. 10:30
A spanyol labdarúgó-válogatott szerda este Portugália ellen játszhat elődöntőt a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon. Vicente del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya szerint életük legfontosabb mérkőzése előtt állnak, pedig a 2008-as Eb-győzelemmel és a 2010-es vb-sikerrel már eddig is elismerésre méltó, amit elértek.
Már a donecki helyszínen edzettek kedden este a spanyolok (Fotó: Reuters)
Már a donecki helyszínen edzettek kedden este a spanyolok (Fotó: Reuters)

„A maximumra törekszünk, és ehhez most egy nagy válogatottat kell búcsúztatnunk. Életünk legfontosabb mérkőzése előtt állunk” – nyilatkozta Del Bosque.

A vb- és Eb-címvédő spanyol válogatott triplázásra készül, ami korábban még egyetlen európai válogatottnak sem sikerült. Jelesül az, hogy egymást követő három nagy futballtornán (vb és Eb) diadalmaskodjon.A szövetségi kapitány nem árulta el a kezdőcsapatra vonatkozó elképzeléseit. Sok meglepetéssel persze aligha szolgálhat, hiszen stabil kezdője van. Az egyetlen kérdőjelet továbbra is az jelenti, hogy kimondott csatárral (Fernando Torres) vagy még egy támadó középpályással (Cesc Fabregas) kezdjen. Cristiano Ronaldo semlegesítésének fontosságával azonban ő is maximálisan tisztában van.

A várható spanyol kezdő
A várható spanyol kezdő

„Megpróbáljuk őt kikapcsolni, a legjobb példa erre a legutóbbi vébé, amelyen ezt sikerrel tettük meg. Állandó felügyeletet adtunk neki, és ez számunkra jó eredménnyel párosult. Ez lesz az, amit szerda este is megpróbálunk. Más játékosokkal ugyan, de a taktikai elképzelés változatlan.”

A szakembernek is véleményt kellett formálnia csapata labdatartásra építő, végtelenül türelmes stílusáról, ami eredményes ugyan, de a semleges nézők, főként az ellenfelek számára kevésbé szórakoztató és látványos.

„A mi futballunkkal kapcsolatban egy kimondottan jó időszakról beszélhetünk. Sok időt töltöttünk el azzal, hogy erre a stílusra rátaláljunk. Ha ez nem tetszik másoknak, az azért van, mert sikereket adott nekünk.”

A spanyol együttes két nappal kevesebbet pihenhetett az elődöntő előtt, mint portugál ellenfele, ám Del Bosque szerint ez nem jelent problémát, játékosai fizikai állapota kifogástalan.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik válogatott játszhat az Eb döntőjében?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Franciaország elleni negyeddöntőt (2–0) duplájával eldöntő Xabi Alonso szerint a legnagyobb kárt saját maguknak okozhatják az elődöntőben, mégpedig azzal, hogyha megzavarodnak. Mint azon a lisszaboni estén, amikor 2010. november 17-én 4–0-s vereséget szenvedtek a portugáloktól.

„A legfontosabb tanulsága az volt számunkra annak a találkozónak vagy az Argentína elleni Buenos Aires-i mérkőzésnek, hogy ez történik velünk, ha megzavarodunk, és nem a saját játékunkat játsszuk”– emlékezett Xabi Alonso.

Két hónappal korábban a vb-címet Dél-Afrikában megszerző spanyolok az argentinok vendégeként szaladtak bele egy felettébb kellemetlen 4–1-es vereségbe.

„Mi egységes csapat vagyunk egy nagy generáció kiemelkedő játékosaival. Ezt már többször be tudtuk bizonyítani az elmúlt években, de tudunk szenvedni is, ha egy kevés hiányzik belőlünk. Portugáliának remek játékosai vannak, tudom, mert néhányukkal együtt játszom. Ami igazán sok kárt tud okozni nekünk, az az, ha megzavarodunk. Nekünk erre kell nagyon vigyáznunk.”

Klubtársáról, az ellenfél kulcsemberéről, Cristiano Ronaldóról úgy nyilatkozott a spanyol középpályás, hogy a portugál aranylabdás pályafutása legjobb szezonját nyújtja.

„Ez a Cristiano Ronaldo a legjobb. Már Manchesterben is nagyszerű futballista volt, de az elmúlt idényben, illetve a mostani Európa-bajnokságon sikerült még egy lépést előrelépnie.”

Ennek apropóján megemlítésre került, hogy mindez bizony rá is igaz, mármint a pályafutása legjobb idénye.

Hasonlóra figyelmeztette övéit Andrés Iniesta, mondván, hogyha nem tudnak elég jól játszani, akkor a rivális „árthat” nekik.

„A legutóbbi világbajnoksághoz képest a portugál keret és az együttes stílusa csak kis mértékben változott – elemezte az elődöntős ellenfelet a Barcelona irányítója. – Meglátjuk, mit terveznek holnapra. Le kell zárnunk a belső területeket, és nem szabad megengednünk, hogy folyamatos legyen a játékuk. Ha nem leszünk elég jók, Portugália árthat nekünk. Tisztában vagyunk vele, mire képesek a portugálok, ha Spanyolország nem elég intenzív és koncentrált.”

Iniesta a torna egyik legjobb teljesítményét nyújtó játékosa, Cristiano Ronaldóval együtt versenyben van az MVP-nek kijáró díjért is. A 2010-es vb-finálét góljával eldöntő spanyolnak viszont saját bevallása szerint nincsenek egyéni céljai.

Del Bosque nem izgul túlságosan az elődöntő előtt
Del Bosque nem izgul túlságosan az elődöntő előtt

„Nekem nincsenek személyes ambícióim. Játsszunk egy nagy meccset, ez az egyetlen gondolatom most, meg persze az, hogy Spanyolország folytassa szereplését. Nehéz feladat vár ránk, de a csapat készen áll rá, hogy ezt a lépést is megtegye. A legjobbunkat akarjuk nyújtani, és nem foglalkozunk azzal, hogy ellenfelünk két nappal többet pihenhetett.”

Iniesta kitért a spanyol válogatottat érő, egyre hangosabb nemzetközi kritikákra is, melyek szerint egysíkú, unalmas és lassú a labdabirtoklásra irányuló taktikájuk. Bár változatlanul eredményes.

„A futball azért nagyszerű, mert nem mindenki ugyanúgy szereti. Ez a sokszínűség teszi lehetővé, hogy létezzen. A mi számunkra ez jelenti a futball, amely stílus győzelmekre vezet bennünket. De tiszteletben kell tartanunk más véleményét. Amikor viszont a két csapat közül az egyik abszolút védekező taktikát választ, akkor nem kétséges, hogy a futball kevésbé vonzó, mint amikor mindketten vállalják a nyílt játékot.”

Az ibériai párharcban sokan a Barcelona–Real Madrid spanyol klasszikust (el Clásico) látják, de Cesc Fabregas nem tartozik feltétlen közéjük.

„Ez valami más lesz – mondta a spanyol válogatott és a Barcelona játékosa, akinek centerként való szerepeltetése az Eb egyik szakmai újdonsága. – Valóban az egyik erősségük a gyors kontratámadás, de a portugál játékosok arra is képesek, hogy megtartsák és járassák a labdát. Találunk a soraikban az akciók befejezéséhez is értő játékosokat, akik ráadásul nagyon gyorsak. Ha én lennék az edzőjük, kihasználnám ezeket az erényeket.”

A NEMZETI SPORT HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓINAK MOBILITÁSÁT AZ I30 FORGALMAZÓJA, A HYUNDAI HOLDING HUNGARY KFT. BIZTOSÍTJA.

A spanyolok útja az elődöntőig:

CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ: SPANYOLORSZÁG–OLASZORSZÁG 1–1

CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ: SPANYOLORSZÁG–ÍRORSZÁG 4–0

(A Magyar Televízió felvétele)

CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ: HORVÁTORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 0–1

(A Magyar Televízió felvétele)

NEGYEDDÖNTŐ: SPANYOLORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 2–0

(A Magyar Televízió felvétele)

EURO 2012
ELŐDÖNTŐ
PORTUGÁLIA–SPANYOLORSZÁG 20.45 ÓRA (Tv: m1)
Doneck, Donbasz Arena. Vezeti: Cüneyt Cakir (Bahattin Duran, Tarik Ongun – mindhárom török)
A TERVEZETT KEZDŐCSAPATOK
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – J. Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao – Meireles, Veloso, Moutinho – Nani, Hugo Almeida, Cristiano Ronaldo. Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Kispad: Eduardo, Beto (kapusok), Custódio, Quaresma, Nélson Oliveira, Ricardo Costa, Rolando, Micael, Varela, Miguel Lopes, Hugo Viana. Sérült: Hélder Postiga. Eltiltott:
SPANYOLORSZÁG: Casillas – Arbeloa, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba – Busquets, Xabi Alonso – David Silva, Xavi, Iniesta – Torres. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Kispad: Víctor Valdés, Reina (kapusok), Raúl Albiol, J. Martínez, Juanfran, Pedro, Fabregas, Negredo, Mata, F. Llorente, Cazorla, J. Navas. Sérült: –. Eltiltott:
Az elődöntő másik mérkőzésén
Június 28. (csütörtök), 20.45, Varsó, Nemzeti Stadion: Németország–Olaszország
KIS AKTUÁLIS EB-STATISZTIKA
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
6 Gólok száma az Eb-n 8
70 Gólszerzési kísérletek az Eb-n 67
33 Kapura tartó lövések 44
5 Kapufák 0
35 Szögletek 33
8 Lesek 15
7 Sárga lapok 6
60 Elkövetett szabálytalanságok 43
55 A csapat ellen elkövetett szabálytalanságok 63
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik