C. Ronaldo és Ibrahimovic hada már bevetésre kész

Vágólapra másolva!
2012.05.14. 22:09
null
Cristiano Ronaldo és Fábio Coentrao természetesen ott van a portugálok keretében (Fotó: Action Images)
Címkék
Hétfőn újabb három szövetségi kapitány hirdette ki keretét a nyári labdarúgó Európa-bajnokságra. A Cristiano Ronaldo fémjelezte portugálok és a Zlatan Ibrahimovic köré építkező svédek kerete már Eb-méretű, azaz 23 játékosból áll, a csehek egyelőre eggyel többen vannak.

PORTUGÁLIA. Paulo Bento portugál szövetségi kapitány két újoncot is meghívott a végleges keretbe, amelyen már csak sérülés esetén változtat: a Bragától Custódio és Miguel Lopes is csak korosztályos válogatottban játszott korábban. A Benficát erősítő Nélson Oliveira eddig csak egyszer volt válogatott, februárban a lengyelek elleni felkészülési mérkőzésen csereként kapott tíz percet Paulo Bentótól.

A csapat szerdától két napig készül együtt Lisszabonban, hogy aztán május 21-én megkezdje az „igazi” közös felkészülést.

A portugálok május 26-án Macedóniával, június 2-án Törökországgal játszanak felkészülési mérkőzést az Eb előtt. Lengyelországba június 4-én utaznak el, az Eb-csoportban Németország, Dánia és Hollandia vár rájuk.

 

PORTUGÁLIA 23-AS EB-KERETE
Kapusok: Rui Patrício (Sporting), Eduardo (Benfica), Beto (Cluj, román)
Hátvédek: Joao Pereira (Sporting), Miguel Lopes (Braga), Pepe (Real Madrid, spanyol), Bruno Alves (Zenit, orosz), Rolando (Porto), Ricardo Costa (Valencia, spanyol), Fábio Coentrao (Real Madrid, spanyol)
Középpályások: Joao Moutinho (Porto), Raúl Meireles (Chelsea, angol), Carlos Martins (Benfica – a szezont a spanyol Granadában töltötte kölcsönben), Miguel Veloso (Genoa), Rúben Micael (Zaragoza, spanyol), Custódio (Braga)
Csatárok: Cristiano Ronaldo (Real Madrid, spanyol), Nani (Manchester United, angol), Ricardo Quaresma (Besiktas, török), Silvestre Varela (Porto), Hugo Almeida (Besiktas, török), Hélder Postiga (Zaragoza, spanyol), Nélson Oliveira (Benfica)

SVÉDORSZÁG. John Guidetti sérülése nem jött rendbe, így a Feyenoord támadója nem került be Svédország labdarúgó-válogatottjának 23 tagú keretébe, amely a nyári Európa-bajnokságra utazik – derült ki a hétfői kerethirdetéskor.

„Rettenetesen csalódott vagyok" – kommentálta a döntést az idei holland bajnokságban húsz gólt szerző fiatal támadó, akit a válogatott orvosai tüzetesen megvizsgáltak, majd arra jutottak, hogy valószínűleg nem gyógyul meg az Európa-bajnokság rajtjáig.

Erik Hamrén szövetségi kapitány keretében ott van ugyanakkor a válogatottól egy időre búcsút vevő brémai csatár, Markus Rosenberg, valamint Johan Elmander, aki a hét végi török bajnoki döntőn megsérült. Az ő esetében az orvosi stáb bízik a gyors gyógyulásban.

A 23 tagú keretben húsz légiós található, Hamrén kapitány még Szaúd-Arábiába is postázott meghívót.

Az Európa-bajnokságon a svédek Angliával, Franciaországgal és a házigazda Ukrajnával mérkőznek meg a D-csoportban.

SVÉDORSZÁG 23-AS EB-KERETE
Kapusok: Andreas Isaksson (PSV, holland), Johan Wiland (FC Köbenhavn, dán), Pär Hansson (Helsingborg)
Hátvédek: Olof Mellberg (Olympiakosz, görög), Jonas Olsson (West Bromwich, angol), Mikael Lustig (Celtic, skót), Martin Olsson (Blackburn, angol), Behrang Safari (Anderlecht, belga), Andreas Granqvist (Genoa, olasz), Mikael Antonsson (Bologna, olasz)
Középpályások: Anders Svensson (Elfsborg), Kim Källström (Lyon, francia), Sebastian Larsson (Sunderland, angol), Pontus Wernbloom (CSZKA Moszkva, orosz), Rasmus Elm (AZ Alkmaar, holland), Christian Wilhelmsson (al-Hilal, szaúd-arábiai), Emir Bajrami (Twente, holland), Samuel Holmén (Istanbul BB, török)
Csatárok: Zlatan Ibrahimovic (Milan, olasz), Johan Elmander (Galatasaray, török), Ola Toivonen (PSV, holland), Tobias Hysén (IFK Göteborg), Markus Rosenberg (Werder Bremen, német)

 

CSEHORSZÁG. Nem meglepetésre Tomás Rosicky és Petr Cech is bekerült a cseh labdarúgó-válogatott 24 fős keretébe, amelyet Michal Bilek szövetségi kapitány hétfőn hirdetett ki. A Premier League-ben edződő futballisták mellett nyolc olyan játékos is meghívót kapott, aki a cseh élvonalban játszik.

A csehek Ausztriában edzőtáboroznak a júniusban rajtoló Európa-bajnokság előtt, és felkészülési mérkőzést játszanak Izraellel és a magyar válogatottal.

Bilek legénysége az A-csoportba került az Eb-n a társrendező Lengyelországgal, Görögországgal és Oroszországgal együtt.

CSEHORSZÁG 24-ES KERETE
Kapusok: Petr Cech (Chelsea), Jan Lastuvka (Dnipro), Jaroslav Drobny (HSV), Tomás Grigar (Teplice)
Védők: Frantisek Rajtoral (Plzen), Roman Hubník (Hertha BSC), Tomás Sivok (Besiktas), Michal Kadlec (Bayer Leverkusen), Daniel Pudil (Cesena), Theodor Gebre Selassie (Liberec), David Limbersky (Plzen), Marek Suchy (Szpartak Moszkva)
Középpályások: Tomás Rosicky (Arsenal), Jaroslav Plasil (Bordeaux), Jan Rezek (Famaguszta), Daniel Kolar (Plzen), Petr Jiracek (Wolfsburg), Milan Petrzela (Plzen), Václav Pilar (Plzen), Tomas Hübschman (Sahtar Doneck)
Támadók: Milan Baros (Galatasaray), David Lafata (Jablonec), Tomás Pekhart (Nürnberg), Tomás Necid (CSZKA Moszkva)

A BOJKOTT ELLENÉRE RENDEZNEK
Viktor Janukovics ukrán elnök hétfői nyilatkozatában elmondta, a labdarúgó Európa-bajnokságot a VIP-részvételek lemondása ellenére is megtartják a nyáron.


„Biztos vagyok benne, hogy megrendezzük az Európa-bajnokságot. A politika politika, az élet pedig élet. Eljönnek a szurkolók és Ukrajna barátai, és mi szívesen fogadjuk őket" – fogalmazott az államfő a donecki repülőtér új termináljának megnyitóján.


Janukovics emellett megemlítette, hogy Ukrajna rengeteget dolgozott a sikeres torna lebonyolításáért, és kevesebb mint egy hónappal a kezdés előtt készen állnak a rendezésre.


„Nem okoztunk csalódást az UEFA-nál dolgozó partnereinknek, akik megbíztak minket az Euro 2012 megrendezésével" – mondta az ukrán elnök.


Doneck a négy ukrajnai rendező város egyike, amelyben a csoportmeccseken kívül a kieséses szakaszban is játszanak majd mérkőzéseket. Ukrajnában ezenkívül Lvivben, Harkivban, illetve a július 1-jei döntő helyszínéül szolgáló Kijevben rendeznek majd meccseket.


A nyugat-európai országok vezetői akkor kezdték el bojkottal fenyegetni az ukrán mérkőzéseket, amikor a volt ukrán miniszterelnökről, Julija Timosenkóról olyan fényképek láttak napvilágot az interneten, amelyeken egyértelműen látszott, hogy bántalmazták a börtön biztonsági őrei. Timosenkót hét év börtönre ítélte a Kijevi Bíróság a 2009-ben Oroszországgal kötött, Ukrajna számára kedvezőtlen gázszerződések miatt.

ANGLIA. Roy Hodgson, az angol válogatott szövetségi kapitánya Gary Neville-t, a Manchester United korábbi jobbhátvédjét, a Sky Sports szakértőjét kérte fel egyik pályaedzőjének.

A West Bromwich Albiont elhagyó szakember a napokban a United másik legendájával, Paul Scholesszal is leülne, mert szeretné meghívni az Európa-bajnokságra utazó keretébe.

A 66-szoros válogatott Scholes az idény előtt már visszavonult, de a Manchester United sérülései miatt Sir Alex Ferguson kérésére januárban visszatért, és a tavaszi idényben csapata egyik legjobbja volt, ami Hodgsonnak is feltűnt.

A válogatottságot nyolc éve Sven-Göran Erikssonból való kiábrándultsága miatt lemondó Scholes a Guardian információi szerint szívesen elfogadná a felkérést, de előtte beszélni akar a kapitánnyal, aki szerdán nevezi meg bő keretét.

Neville négy évre írt alá pályaedzőnek.

OLASZORSZÁG. Az Európa-bajnokságon nyújtott teljesítménytől függetlenül a torna után is Cesare Prandelli lesz az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Az Olasz Labdarúgó Szövetség hétfőn közleményben jelezte, hogy a kontinensviadal után is számít a szakember szolgálataira.

„A szerződésem 2014-ig szól, ez tiszteletben is tartom, ugyanakkor az Európa-bajnokság egy jó teszt lesz" – mondta Prandelli.

Az olaszoknak nem lesz könnyű dolguk a június 8-án rajtoló ukrán-lengyel közös rendezésű viadalon, ugyanis a címvédő spanyolokkal, a horvátokkal, valamint az írekkel szerepelnek egy csoportban.

OROSZORSZÁG. Az orosz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Dick Advocaat szerint csapata titkos favoritként vág neki a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságnak.

„Amikor az emberek az Eb-ről beszélnek, állandóan Hollandiát, Spanyolországot és Németországot emlegetik mint esélyest. Ha azt a játékot nyújtjuk azonban, amit tudunk, akkor mi lehetünk a torna titkos favoritjai” – nyilatkozta a holland szakember, aki az Eb után elhagyja az orosz válogatottat, és a PSV-hez szerződik.

Advocaat hétfőn bejelentette azt is, hogy az idei kontinensbajnokságon Andrej Arsavin lesz az oroszok csapatkapitánya.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik