A portugálok kiütötték a bosnyákokat, ott vannak az Eb-n

Vágólapra másolva!
2011.11.16. 00:12
null
Teljesen jogos C. Ronaldo és a portugál csapat öröme (Fotó: reuters)
Címkék
A portugál labdarúgó-válogatott hazai pályán 6–2-re legyőzte Bosznia-Hercegovinát az Európa-bajnoki pótselejtező visszavágóján, így utolsó csapatként biztosította helyét a kontinenstornán.

Előzetesen talán a portugál–bosnyák mérkőzés tartogatta a legtöbb izgalmat az Európa-bajnoki pótselejtező visszavágói előtt. A két csapat az első összecsapáson ugyanis gól nélküli döntetlenre végzett egymással, így Portugáliában gyakorlatilag bármi megtörténhetett.

Persze Paulo Bento csapata ezt egészen máshogy gondolta, és már a kezdő sípszótól kezdve ellenfelének esett. Raul Meireles a találkozó elején közelről nagy helyzetben a kapu mellé perdített, igaz, a szituációt lesállás előzte meg.

A 8. percben azonban már nem kegyelmeztek a portugálok. Cristiano Ronaldo távoli szabadrúgása kíméletlenül cikázott a jobb alsóba. A 22. percben pedig ezt a mutatványt majdnem megismételte a portugál aranylabdás, de ezúttal Asmir Begovic kapus hárítani tudott.

A félidő derekához érve azonban már nem. Ekkor Nani jó harminc méterről eresztett meg hatalmas bombát, a végeredmény pedig ugyanaz volt, mint Ronaldo első löketénél – a labda a hálóban kötött ki.

A bosnyákok azonban nem adták fel, és még a szünet előtt szépítettek. Zvjezdan Misimovic a 41. percben higgadtan értékesített egy tizenegyest, így maradt remény a második félidőre.

A szünet után egy nagyon motivált vendégcsapat érkezett a pályára, amely megpróbált nyomást gyakorolni a portugálokra. Az ugyanis biztos volt, hogy egy esetleges döntetlen bosnyák továbbjutást eredményezett volna. A vendégcsapat azonban saját kardjába dőlt…

Az 53. percben Ronaldo lépett ki a leshatáron (vagy még azon is túl...), s miután ziccerben elvitte a labdát a kapus mellett, az üres kapuba lőtt. A találatot követően ráadásul a reklamáló Senad Lulicot két sárga lappal kiállította Wolfgang Stark játékvezető.

Kisebb meglepetésre azonban szépített Bosznia-Hercegovina, igaz, Emir Spahic közeli találatát szintén(?) lesállás előzte meg. Összességében elmondható, hogy Stark játékvezető nem volt a helyzet magaslatán a mérkőzésen.

A portugálok azonban ezután már kíméletlenek voltak, kihasználták az emberelőnyt és a bosnyák támadási kényszert, s gyakorlatilag gálamérkőzéssé változtatták az összecsapást. Hélder Postiga a 72. percben ziccerbe került a kinyíló vendégvédők között, s közelről nem hibázott. Ekkor dőlt el végérvényesen a továbbjutás.

Miguel Veloso pedig tíz minutummal a vége előtt megmutatta, hogy ő is remek szabadrúgáslövő, amikor a 16-os jobb sarkától a rövid sarokba tekerte a labdát. Két perccel később Postiga fejesével alakult ki a 6–2-es végeredmény.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A portugálok legutóbb a 2010-es világbajnokságon, Észak-Korea ellen lőttek legalább hat gólt. Akkor hetet kaptak az ázsiaiak.

EURO 2012
PÓTSELEJTEZŐ, VISSZAVÁGÓ
PORTUGÁLIA–BOSZNIA-HERCEGOVINA 6–2
Lisszabon, Estadio do Sport Lisboa e Benfica, 45 000 néző. V: Stark (német)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fábio Coentrao – Joao Moutinho, Raul Meireles (Rúben Micael, 63.), Miguel Veloso – Nani (Quaresma, 83.), Hélder Postiga (Carlos Martins, 84.), Cristiano Ronaldo. Szövetségi kapitány: Paulo Bento
BOSZNIA-HERCEGOVINA: Begovic – Zahirovic, Jahic, Spahic, Papac – Rahimic (Maletic, 56.), Misimovic, Medunjanin, Pjanic (Besic, 65.), Lulic – Dzeko. Szövetségi kapitány: Safet Susic
G: C. Ronaldo (8., 53.), Nani (24.), Postiga (72., 82.), Miguel Veloso (80.) ill. Misimovic (41.), Spahic (65.)
Piros lap: Lulic (54.)
Továbbjutott: Portugália, 6–2-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik