15 év, 23 aranytégla: így épült a spanyol válogatott

Vágólapra másolva!
2012.07.03. 15:53
null
A jól megérdemelt spanyol ünneplés egy pillanata (Fotó: Action Images)
Címkék
Az Európa-bajnoki címét megvédő spanyol labdarúgó-válogatott szisztematikus építkezéséről, a korosztályos csapatok egymásra épülő munkájáról sokat cikkeztek az utóbbi években – megtette ezt a Nemzeti Sport Online is. Alábbi összeállításunkban 1-től 23-ig röviden áttekintjük a 23 kijevi hős válogatottbeli beépülésének folyamatát a korosztályos csapatokban elért sikereiktől a nagyválogatottbeli megdicsőülésig.

 

Az idei Európa-bajnokságon diadalmaskodó spanyol legénység két legidősebb játékosa, Iker Casillas (1, Real Madrid) és Xavi (2, Barcelona) már az elmúlt évezred végén megkezdte a trófeagyűjtést válogatott szinten. Mindketten ott voltak az 1997-es egyiptomi U17-es világbajnokságon bronzérmes csapatban, és annak rendje s módja szerint belenőttek az 1999-es nigériai U20-as világbajnokságot megnyerő nemzeti csapatba is. Ez utóbbi esztendőben Pepe Reina (3, akkor Barcelona) a csehországi U16-os Eb-n lett aranyérmes.

Casillas 2000-ben tagja volt a felnőtt Eb-re utazó, a negyeddöntőig jutó keretnek, míg Xavi a sydneyi olimpiára delegált küldöttségben villogott – gólt is szerzett a Kamerun elleni, végül ezüstérmes hozó fináléban.

2001

Spanyolország U16-os válogatottja négy éven belül harmadszor nyerte meg a korosztályos Európa-bajnokságot. A 2001-es diadal többek között arról nevezetes, hogy Fernando Torres (4, akkor Atlético Madrid) hét góllal a torna gólkirálya lett, és őt választották meg a nyolcas döntő legjobb futballistájának is. Az aranyérmes csapatban ott volt Andrés Iniesta (5, Barcelona) is.

2002

Fernando Torres és Iniesta immár az U19-es Európa-bajnokságon lett aranyérmes, sőt Torres ezt a gólkirályi koronát is a fejére illeszthette. Ugyanebben az évben az U17-es selección csupán negyedik lett az Eb-n, noha soraiban már ott volt David Silva (6, akkor Valencia) is.

Iker Casillas és Xavi már a felnőttek között volt vb-résztvevő, mindketten játszottak is a házigazda Dél-Korea elleni, tizenegyespárbajt követően kiesést hozó negyeddöntőben.

2003

David Silváék két helyet előrelépve ezüstérmesek lettek az U17-es Eb-n, és ugyancsak második lett az Iniesta-féle generáció az Arab Emírségekben megrendezett U20-as világbajnokságon. Utóbbi tornán pályára lépett Juanfran (7, akkor Real Madrid) is.

2004

Két év után újra aranyérem jutott a spanyolok egyik korosztályos válogatottjának: ezúttal az U19-esek jutottak fel a csúcsra, keretükben ott volt David Silva, Sergio Ramos (8, akkor Sevilla), Raúl Albiol (9, akkor Valencia) és Juanfran is – utóbbit a svájci torna legjobbjának is megválasztották.

Az U17-esek „csak" a második helyen végeztek, de a franciaországi tornán is egy spanyolt választottak meg a legjobb játékosnak Cesc Fabregast (10, akkor Arsenal). Ott volt a csapatban Gerard Piqué (11, akkor Barcelona) is, ő szerezte a spanyol gólt a franciák ellen elveszített döntőben.

A nagyválogatott a csoportkörben ragadt a portugáliai En-n. A 2012-es Európa-bajnokok közül Iker Casillas, Xavi, Fernando Torres és a hangos utánpótlás sikerekből kimaradó, de 2003-ban – 22 évesen! – a Don Balón-szavazásán már a spanyol élvonal legjobb spanyol játékosának megválasztott Xabi Alonso (12, akkor Real Sociedad) tagja volt a delegációnak.

2005

A spanyolok balszerencséjükre a Lionel Messivel felálló, későbbi aranyérmes argentinokkal akadtak össze a 2005-ös U20-as világbajnokság negyeddöntőjében, így hiába David Silva, Fabregas, Raúl Albiol és Juanfran jelenléte, továbbá Fernando Llorente (13, Athletic Bilbao) ezüstcipőt érő öt gólja, a menetelés a vártnál korábban félbeszakadt.

2006

A 2005-ös „lyukas" évet követően a 2006-os, lengyelországi U19-es Európa-bajnokság újabb diadalt hozott a spanyol futballnak: az aranyérmes csapat névsorában ott találjuk Juan Mata (14, akkor Real Madrid) és Gerard Piqué nevét.

A felnőttek ekkor már titkos esélyesként utaztak a németországi vb-re, és bár a franciák elleni nyolcaddöntőnek jó eséllyel futottak neki, a tornán először igazán jól játszó „kékek″ megállították őket. A későbbi sikerkovácsok közül Casillas, Xavi, Fernando Torres, Xabi Alonso, Sergio Ramos és Fabregas a kezdő tizenegy tagjaként, Reina és Iniesta be nem vetett tartalékként szerepelt a jegyzőkönyvben.

2007

Spanyolország U19-es csapata megvédte Európa-bajnoki címét. Az ausztriai győztesek közül Javi Martíneznek (15, Athletic Bilbao) megadatott, hogy az idén ott legyen a kijevi hősök között is.

2008

Megkezdődött a spanyol válogatott aranykorszaka: Luis Aragonés csapata megnyerte az osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságot – soraiban 12-en már ott voltak a négy évvel később is diadalmaskodó csapatból.

Az évtizedes építkezés nyomán Iker Casillas, Raúl Albiol, Xavi, Iniesta, Fernando Torres, Fabregas, Sergio Ramos, David Silva és Pepe Reina korosztályos nemzetközi sikerek mentén, mondhatni egyenes úton hágott fel erre a csúcsra.

A korábban már említett Xabi Alonso, valamint Álvaro Arbeloa (16, akkor Liverpool) és Santi Cazorla (17, akkor Villarreal) sem a semmiből érkezett, még ha nekik nem is volt részük a zajos utánpótlássikerekben.

S itt kell megemlékeznünk két alapemberről, a szamárlétrát végigjáró Carles Puyolról és David Villáról is, akiknek csupán sérülésük miatt nem volt lehetőségük arra, hogy a bécsi diadalt lekopírozzák Kijevben. A döntőig vezető úton – és persze az elmúlt évtizedben – tett szolgálataik fontosságát ugyanakkor jelzi, hogy a spanyol szövetség mindkettejüket meghívta az olaszok elleni fináléra.

2010

A következő, minden korábbinál nagyobb siker éve: a válogatott – immár Vicente del Bosquéval a szövetségi kapitányi székben – története során először elhódította a világbajnoki címet.

Ekkor már a „nagyok" között feszített Juan Mata és Javi Martínez is, továbbá a nagy korosztályos sikerekből kimaradó Víctor Valdés (18, Barcelona).

Sergio Busquets (19, Barcelona), Jesús Navas (20, Sevilla) és Pedro (21, Barcelona) jelentősebb korosztályos válogatottbeli előmenetel nélkül lett világbajnok – de Pedro például elmondhatta magáról, hogy első igazi felnőtt idényében (2009–2010) hat különböző klubsorozatban gólt szerezve történelmet írt a Barcelonában.

2011

Spanyolország U21-es válogatottja újra Európa-bajnoki címet szerzett, a csapatba immár világbajnokként „játszott vissza" – méghozzá csapatkapitányi minőségben – Javi Martínez, valamint Juan Mata, aki két gólt szerzett, és bezsebelte a dániai torna legjobb játékosának járó díjat is.

2012

Spanyolország újra megnyerte az Európa-bajnokságot. Sok építkezni való nem volt, még a két sérült kulcsember, Carles Puyol és David Villa helyettesítése is megnyugtató módon sikerült – hogy miért, arra az eddig leírtak alapján meg is van a válaszunk.

Mindössze két olyan játékos fért be a keretbe, aki sem a 2008-as Eb-n, sem a 2010-es vb-n nem volt tagja az aranylegénységnek: Álvaro Negredo (22, Sevilla) és Jordi Alba (23, akkor Valencia). Utóbbit ma az Eb egyik legnagyobb felfedezettjeként emlegetik – hol van már a 2008-as, a spanyolok számára kivételesen nem túl sikeres U19-es Eb, amelyen a magyar válogatott például legyőzte Albáékat...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik