Vb 2018: „Minden készen áll a tornára a csapaton kívül”

SZÖLLŐSI GYÖRGY (Moszkva)SZÖLLŐSI GYÖRGY (Moszkva)
Vágólapra másolva!
2018.06.14. 09:33
null
A világpolgár, de elsősorban kárpátaljai magyar menedzser, Varga Sándor szinte hazatért Moszkvába (Fotó: Nemzeti Sport)
Honfitársunk, Varga Sándor hazatért Oroszországba, de akár a szaúdiaknak is szurkolhatna a torna nyitó mérkőzésén.

 

A nemzetközi hírű játékosügynök, Varga Sándor kárpátaljai, viski fiúként érkezett annak idején Moszkvába. Így emlékezett vissza első oroszországi éveire, amikor a világbajnokság nyitó mérkőzésének előestéjén találkoztunk vele Moszkvában, a Ritz Hotel Vörös térre néző tetőteraszán:

Edzősködés és kutatás
A FIFA-menedzser Varga Sándor 1955. május 15-én született a kárpátaljai Visk nagyközségben. Kötelező katonai szolgálata után a moszkvai Testnevelési Egyetemen tanult, ahol 1980-ban tanári és labdarúgó-szakedzői diplomát szerzett. Első hivatalos munkahelye a moszkvai olimpia szervezőbizottságánál volt, majd a Testnevelési és Sporttudományi Kutatóintézet tudományos munkatársa lett. 1984 nyarán telepedett le Magyarországon, 1991 októberétől Mészöly Kálmán asszisztenseként Szaúd-Arábia legnagyobb csapatánál, az al-Ittihadnál dolgozott. 1996-ban megalapította sportszervezéssel és menedzseléssel foglalkozó cégét. Az UEFA-t az egységes európai edzőképzőrendszer kialakításában segítette.

„A Testnevelési Egyetemre, majd a labdarúgó-szövetségbe is a hetvenes-nyolcvanas években érkeztem meg, és megdöbbentő volt az a szeretet és tisztelet, amellyel mint magyart fogadtak az akkori szovjet futball meghatározó alakjai.”

Aztán hozzátette:

„Ez a tisztelet kétségkívül a nagy magyar futballnak, Puskáséknak, majd Mészölyéknek szólt, akiket akkor még én is csak a gyerekkor mesevilágából és a futballközvetítésekből ismertem. A szovjet futball olyan neves alakjai fogadtak kitüntetett figyelemmel, mint az olimpiai bajnok s edzőként szovjet bajnok Nyikita Szimonjan, vagy a futball- és a jégkorongszövetséget a két sportág szovjet világsikerei idején egyszerre irányító Vjacseszlav Koloszkov.”

Varga Sándor a moszkvai olimpia kedvéért tanult meg angolul. Első hivatalos munkahelye az olimpiai szervezőbizottság volt, majd a labdarúgó-szövetség tudományos csoportjának tagja lett, és a Los Angeles-i olimpiára készülő futballcsapat révén találkozott a szovjetekkel egy selejtezőcsoportban szereplő magyar olimpiai együttessel (végül mindkét ország bojkottálta az amerikai játékokat).

Ugyanebben az időszakban, 1984-ben nyert a házigazdák ellen ifjúsági Európa-bajnoki döntőt a magyar válogatott a Luzsnyiki Stadionban, ahol csütörtökön a megnyitóünnepséggel és az Oroszország–Szaúd-Arábia találkozóval kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság.

Kézenfekvő lenne, hogy miután egy évtizedet élt Moszkvában s a felesége is orosz, Varga Sándor a házigazdáknak szurkol a nyitó meccsen, ám minden oka megvan arra is, hogy Szaúd-Arábia sikeréért szorítson.

„Miután a nyolcvanas években Magyarországra települtem át, és a Testnevelési Főiskolán tanítottam, mellette az MLSZ edzőbizottságának titkára voltam, egyik gyermekkori bálványom, Mészöly Kálmán arra kért, kísérjem el Szaúd-Arábiába tolmácsként és pályaedzőként, amikor az al-Ittihad vezetőedzője lett 1991-ben – emlékezett. – Kálmán hamar hazatért, ám én maradtam a családommal, edzőként dolgoztam a klubnál, a két lányom ott járt angol iskolába Dzsiddában, majd megalapítottam az ország első, futballisták menedzselésével foglalkozó ügynökségét, amely mára nagy sportmenedzsment-vállalattá nőtte ki magát. Az egyik első nagy üzletünk az volt, amikor a világbajnoki címvédő Brazília szövetségi kapitányát, Carlos Alberto Parreirát szerződtettük a következő világbajnokságra kijutó szaúdi csapat kispadjára 1998-ban. Aztán Szaúd-Arábiába vittem, például Hriszto Sztoicskovot, valamint Roberto Donadonit is.”

Varga Sándor a magyar válogatott Kádár Tamásnak is az ügynöke, de ő közvetítette ki az Arsenalba Oleh Luzsnijt vagy a Tottenhambe Szerhij Rebrovot is. Moszkvába, mint mondta, „hazajött”, innen Kazanyba vezet az útja, ahol francia-amerikai veje kedvéért a franciáknak szurkol Ausztrália ellen.

„A kisunokám, a másfél éves Zsófika is itt van velünk, először jár Oroszországban, öt ország állampolgára, a nagyszülők révén francia, amerikai, orosz és magyar, de Londonban született.”

A nyitó meccs esélyeiről is kérdeztük a világpolgár, de elsősorban viski magyar menedzsert, immár szakmai alapon:

„Oroszországban mindenfelől azt hallani, hogy minden készen áll a vébére a csapaton kívül. Hat mérkőzés óta nem nyert a válogatott. A két öreg a legnagyobb név, a kapus Igor Akinfejev és a reaktivált, harmincnyolc éves Szergej Ignasevics. Bár a spanyolok elleni három-három tavaly novemberben vagy az argentinok elleni első félidő abszolút vállalható volt, de igaz, ami igaz, szerény erőt képvisel az orosz válogatott. Ám a szaúdi talán még szerényebbet. Bár miután szerveztem neki egy edzőmeccset nemrégiben Marbellába az ukránok ellen – amely egy-egyre végződött –, Andrij Sevcsenko szövetségi kapitány azt mondta: erős, jó csapatuk van a szaúdiaknak. Nekik sincs nagy sztárjuk, de biztosan lelkesen fognak támadni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik