Vb 2018: melyik volt az eddigi legjobb vb-dal? Szavazzon!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.09. 18:15
null
Kié a legjobb vb-dal?
A labdarúgó-világbajnokságoknak 1962 óta van hivatalos daluk. Kezdetben még nem a slágergyártás volt a lényeg, a kilencvenes évek végétől azonban már ez sem volt utolsó szempont. Önnek melyik volt a kedvence? 

A szervezők először az1962-es chilei világbajnokságongondolták úgy, hogy zenével (is) kellene szórakoztatni a nézőket, s ez a következő években hagyománnyá vált. Az 1982-es spanyolországi vb hivatalos himnuszát a híres operaénekes, Plácido Domingoadta elő, az 1986-os mexikói világbajnokságra pedig már több, angol nyelvű dal is készült. A hivatalos dal a melankolikusA Special Kind of Herolett Stephanie Lawrence-től, bulizni pedigArrow Hot Hot Hot-jára lehetett.

Az 1990-es olaszországi világbajnokság hivatalos dala, azUn'estate Italiana(Olasz nyár) Gianna Nannini és Edoardo Bennato előadásában volt hallható. Sláger azonban az angol csapat vb dala, aWorld in Motion lett a New Order előadásában, amely nemcsak hazája slágerlistáját vezette, hanem többek között az Egyesült Államokban és néhány európai országban is sikert aratott.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik minden idők legjobb vb-dala?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az 1994-ben, az Egyesült Államokban rendezett világbajnokság hivatalos dalát Daryl Hall adta előGlorylandcímmel. Ettől az évtől már teljes album is jelent meg a vb jegyében, az első nagylemezen többek között a vb alatt szintén sokszor felhangzó We are the Champions (Queen) vagy Tina Turner slágere, a The Best is helyet kapott.

Talán az 1998-as franciaországi vb-től kezdve még fontosabb szerepe lett a hivatalos daloknak, látva, mekkora a sikere Ricky Martinnak aLa Copa de La Vida-val. De Dario G sem panaszkodhatott,Carnaval de Pariscímű dalát akkoriban majdnem olyan gyakorisággal játszották a rádiók, illetve a zenecsatornák, mint a nagy népszerűségnek örvendő latin énekes slágerét.

A dél-koreaiak és a japánok nem bízták a véletlenre 2002-ben, hogy ki énekelje el a közös rendezésű világbajnokságuk hivatalos dalát, hiszen az ezredforduló elején hatalmas népszerűségnek örvendő Anastaciát kérték fel rá.Boomcímű dala a címéhez hűen nagyot robbant.

A németek 2006-ban az egyik nagy sztárjukra,Herbert Grönemeyerrebízták a hivatalos himnuszt, aki Amadou és Mariam közreműködésével – tőle szokatlan – bulis dallal fokozta a hangulatot a torna alatt. Egyébként a hivatalos dal II Divo és Toni Braxton The Time of Our Livescímű szerzeménye volt – erre talán már kevesebben emlékszünk.

A 2010-es dél-afrikai vb-vel kapcsolatban biztosan eszünkbe jut a vuvuzela, meg aWaka Waka– egyik sem meglepő, hiszen előbbihez hasonló szurkolói „hangszert" még sosem hallottunk, utóbbi pedig Shakira előadásában a csapból is folyt. Ebben az évben már az egyik népszerű üdítőgyártó cég is beszállt a slágerek gyártásába,K'Naan Waving Flagcímű dala is népszerű lett a szurkolók körében.

A brazilok 2014-ben Pitbullt kérték fel a hivatalos vb-dal elkészítésére, aki Jennifer Lopezzel és Claudia Leittével aWe are One (Ole Ola)című dallal jött ki. Az előadók tulajdonképpen meglovagolták a négy évvel korábbi sikereket, hiszen újra pörgős himnusza lett a vb-nek. Akinek ez a dal nem tetszett volna, további hét közül választhatott, például Shakira La La La-ját.

A 2018-as oroszországi vb sem telik el Shakira-sláger nélkül, a hivatalos dalt azonban ezúttalJason Deruloadja elő Colors címmel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik