Vb 2018: magyar az írók világválogatottjában, Ferenc pápa is a csapatban

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2018.06.18. 15:06
null
Fischer Tibor (Fotó: archív)<br />
A New York-i székhelyű Melville House könyvkiadó olyan írókból állított össze képzeletbeli tizenegyet, akiknek a vezetékneve megegyezik egy-egy valódi vb-résztvevő vezetéknevével. Büszkélkedünk.

 

Az A béka segge alatt (Under the frog) című világhírű 56-os regény magyar származású szerzője is bekerült a világválogatottba, nem is akármelyik, hanem a magyar futball hagyományaihoz méltó poszton!

A kiadó egyik vezetője, Tom Clayton által írt mókás összeállításban 4–4–2-es felállásban szerepel az íróválogatott, amely máris egy különleges névvel kezdődik, Ferenc pápáéval, aki ugyan argentin és nagy futballrajongó, de elődjének, XVI. Benedeknek talán nagyobb volt a teológiai írói munkássága, a kettővel előtte uralkodó szent II. János Pál pedig tényleg kapus volt egykor Krakkóban.

Ferenc pápa, azaz Pope Francis megfelelője a mai vb-mezőnyben az angol Nick Pope. De megtalálható a névsorban (az összeállításban, bocsánat) a Nobel-díjas kolumbiai Gabriel García Márquez is, aki a mexikói Rafael Márquez révén kerülhetett be a csapatba középső középpályásként, azaz irányítóként. „Ő a csapat kreatív szíve” – jegyzi meg róla az amerikai kiadó cikke, amely siet megmagyarázni helyi olvasóinak, hogy ehelyütt nem az amerikai futballról, hanem a „soccer”-ről van szó.

És ott van a kezdő tizenegyben, méghozzá a két csatárposzt egyikén Tibor Fischer, a magyar származású brit író, publicista is (a dán Viktor Fischer révén), akinek, igaz, nem a futballtudása győzte meg a zsűrit… Így írnak róla az amerikai könyves oldalon: „Tibor Fischer a védők rémálma lesz. Csak nézzenek rá… Most nem számít, hány humoros, kedves vagy izgalmas regényt írt. Csak nézzenek rá…” Nos, önök szerint is ijesztő?

Alább a Melville House teljes csapata,a kispaddal együtt, a vicces megjegyzéseket és a teljes összeállítást pedig itt olvashatják!

Tesztelje, hogy az irodalmi vagy a futballműveltsége nagyobb: a játékosok vagy az írók közül ismer többet?

Kapus:Ferenc pápa/Pope Francis/(Nick Pope, Anglia)
Jobbhátvéd:
Alice Walker(Kyle Walker, Anglia)
Középső védő:Ta-Nehisi Coates(Sebastián Coates, Uruguay)
Középső védő:EndoSuszaku (Endo Vataru, Japán)
Balhátvéd: E. E. Cummings /e e cummings/(Harold Cummings, Panama)
Jobb oldali középpályás:Jorge Luis Borges(Celso Borges, Costa Rica)
Belső középpályás:Stieg Larsson(Sebastian Larsson, Svédország)
Belső középpályás:GabrielGarcía Márquez(Rafael Márquez, Mexikó)
Bal oldali középpályás:Spike Milligan(Mark Milligan, Ausztrália)
Csatár: Tibor Fischer (Viktor Fischer, Dánia)
Csatár:Jaime Hernandez(Javier Hernández, Mexikó)

Cserejátékosok:

Fred Vargas(Camilo Vargas, Kolumbia);Khaled Hosseini(Madzsid Hosszejni, Irán);Denise Mina(Yerry Mina, Kolumbia);Lydia Davis(Erick Davis, Panama), David Foster Wallace(Rodney Wallace, Costa Rica)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik